Mit Sted

'Mit Sted' er en podcast, hvor kendte danskere viser os bygninger eller steder, som har dannet den arkitektoniske ramme for en helt bestemt følelse i deres liv. Lyt med, og bliv klogere på arkitekturens betydning for vores livskvalitet.

Tilgængelig på iTunesTilgængelig på Spotify

I podcasten ’Mit Sted’ tager kendte danskere os med ud til et sted, der er helt specielt for dem. Et sted, der har betydning for deres liv og hvor arkitekturen spiller en rolle for de følelser og minder, der vokser frem.  

Hør alle de nye afsnit her på siden eller på Spotify, ApplePlay, eller hvor du normalt hører podcasts.

Hvem lytter du til?

Podcastvært

Thomas Stokholm

Lad Thomas Stokholm føre dig med rundt i det danske land, hvor han sammen med kendte danskere ser på arkitektur og bygninger, der har påvirket gæstens liv.

Gæsterne i sæson 2

Natasha al-Hariri

Da direktøren og feministen Natasha al-Hariri er blot fem måneder gammel kommer hun til Danmark med sin familie. Flygtet ud af Libanon, op gennem Europa, for til slut at ende i Flygtningelejren Sandholm.

Først nu har hun endelig fået mod på at vende tilbage til den gamle kaserne i det smukke Nordsjælland, og gå rundt i sin fortid. Tag med Natasha med på det første gensyn med Sandholm. En rammende fortælling om en opvækst i det fremmede.

Rikke Hørlykke

Familiefælleskabet i det store gamle stråtækte sommerhus i Nordsjælland har formet coach og tidligere landsholdspiller, Rikke Hørlykkes, liv.

Hør Rikkes fortælling om fællesskab og dannelse, som tager afsæt i sommerhuset i Nordsjælland. Huset ved himlen og havet var i mange år rammen for hendes læring om, hvor meget fælleskabet og hensynet til andre kan berige dit eget og andres liv. Og så har det med hendes egne ord også givet hendes børn en helt basal dannelse, som ingen kan tage fra dem.

Christian Degn

Hør Tv-værten Christian Degns meget personlige fortælling om det trygge i at vokse op ved gadekæret i barndomsbyen Råby ved Randers. Det rummer mere end minderne om skøjteløb og det smukke missionshus ved bredden.

Gadekæret er for ham selve symbolet på trygheden og stoltheden af at komme fra provinsen. Det betyder noget at søge hjem. At det så ovenikøbet med stor sandsynlighed er Nordeuropas, hvis ikke Europas største gadekær, er også meget vigtigt for selvforståelsen.

Mads Steffensen

Tv- og podcastværten Mads Steffensen tager os i hånden med tilbage i det gamle Radiohus på Rosenørns Allé på Frederiksberg. Her trådte han sine første skridt som ung og grøn radiovært.

Arkitekter og studerende fra hele verden lægger stadig vejen forbi det gamle Radiohus, når de vil studere en ikonisk bygning i funktionalistisk stil.For Mads har den smukke bygning i årtier været en arbejdsplads. Et sted, hvor materialer, arkitektoniske løsninger og kvalitet den dag i dag minder ham om, at vi skal være stolte af og værne om stedet.

Christina Krzyrosiak Hansen

Hvis man værner om den gamle bygningsmasse og forsøger at tage den med ind i fremtidens byplanlægning, så kan det ikke alene løfte den lokale stolthed og identitet. Det kan måske også højne uddannelsesniveauet og skabe jobs i lokalområdet.

Holbækborgmester Christina Krzyrosiak Hansen tager os på besøg i den gamle kaserne i Holbæk, som for længst er rømmet for soldater. Den står for hende som et eksempel på, hvordan ældre, tomme bygninger, sagtens kan indramme ungt liv og fremtidige håb, eksempelvis i form af studerende.

Morten Kirckhoff

Fotografen, forfatteren og eventyreren Morten Kirckhoff har rejst i mere end 100 lande, og er sammen med makkeren Jan Elhøj blandt andet kendt for bøger og film om forladte steder og bygninger. Og nu er interessen rykket ind i hans private liv, i kraft af en drøm om at bygge en ramponeret kemifabrik på Frederiksberg om til en levende arbejdsplads.

Det var i en baggård på Frederiksberg, at han fandt den gamle industribygning, som fostrede planerne om drømmekontoret for hans virksomhed. Hør om det, og en helt speciel grøn farve på en historisk vej på Frederiksberg.

Martin Bigum

Boligbyggeri i beton kan for nogen være så grimt og skræmmende, at det ender med at forme dig som menneske. Den danske billedkunster Martin Bigum har opvæksten i de grå betonblokke i Brøndby Strand med i sin kunst.

Gennem sin personlige udvikling og kunstneriske udtryk har Martin Bigum siden forsøgt arbejde sig ud af blokkene, som kastede kæmpe skygger over hans barndom. Den grå farve og trøstesløsheden sidder så dybt i ham, at han mener, at arkitekters ideer og planer skal bestå en prøve i empati, før de må bygges.

Anne Hjernøe

Anne Hjernøe har et særligt tilhørsforhold til Aarhus Havn, som rækker langt tilbage. Nu tager hun Thomas Stokholm under armen for at tale om hvordan hun oplever sammenstødet mellem den gamle industrihavn og de nye, skinnende byggerier. Om autenticitet og det konstruerede, om miljø og form. Varme emner på en kold dag.

Gæsterne i sæson 1

Signe Wenneberg

Kan man leve sine drømme og tanker om et bæredygtigt liv helt ud. Hedder man Signe Wenneberg og er ivrig debattør og foredragsholder om bæredygtighed, så er svaret et rungende JA. Hun har brugt 6 år og ikke mindre end 14 træsorter og en masse gamle smukke vinduer på at bygge sit sommerhus i Nordsjælland 100 procent certificeret bæredygtigt.

Mikkel Frey

Danmark er broernes land. De forbinder landsdele og sikrer sammenhængskraft. Eller skaber overgange og nye oplevelser mellem bydele.

For journalisten, forfatteren og den passionerede lystfisker Mikkel Frey Damgaard er Dronning Alexandrines bro mellem Sjælland og Møn en evig vej til magiske oplevelser.

Umut Sakarya

Kokken landende midt på Strandvejen, da han pludselig fik elevplads på Skovshoved Hotel. Vi taler om hans forhold til Strandvejen, hvor han ikke kunne drømme om at bo, fordi det er for pænt og stille.

Vi taler også om det smukke gamle badehotel. Det er måske en drøm for ham at få sig et badehotel med tiden.

Anna Thygesen

Hun besøger først Københavns Politigård, og vi taler om magtens strenge arkitektur og indretning. Anna har det svært med stedet, da hun har siddet derinde til en hel del afhøringer i Kurt Thorsen sagen. Hun er dog også imponeret og stedet, som er kendt som den sidst opførte nyklassisistiske bygning i Nordeuropa. Indvendigt er bygningen inspireret af den sydeuropæiske renæssance samt barokkens arkitektur. Fra Politigården går vi ned til Blox, som hun elsker, og hvor hun har kontor. Hun mener blandt andet, at bygningen med vilje er svær at finde rundt i, så man hele tiden er på udforskning.

Tommy Ahlers

Tilbage til den nu nedlagte og forladte Sommersted Efterskole. Det var en tradition i familien, hvor både hans mor og søskende har været en tur om den indremissionske skole. Han kan huske en hel del. Men podcast præges også af skolens fremskredne forfald, så vi på den måde får talt om indretningen, rektors kontor, den store spisesal, drenge- og pigeafdeling med mere. Om hvordan minderne om en bygning 20 år senere møder virkeligheden. Selve byggeriet er ikke særpræget, men typisk stor rødstensbygning med knopskydninger og kæmpe park.

Line Kjeldsen Jensen

Vi besøger hende i sommerhuset på Møn. Vi taler om en rejse fra forstads Århus over hippe Vesterbro og den splinternye kolonihave på Amager, som hun i øvrigt ikke er ret glad for. Huset på Møn er købt på tvang i et område, man vel stadig kan kalde udkants Danmark. Line og familiens drøm er , som så mange andre fra den kreative klasse i København, at flytte permanent til Møn, hvorfor de også er ved at ombygge/tilbygge en nedlagt garage til det oprindelige hus. Vi kredser meget om det perfekte uperfekte som rød tråd i stil, livsstil og indretning.

Le Gammeltoft

Christians Kirke på Christianshavn. Begge Le's børn er døbt her, og hun er meget begejstret for både placering og den specielle indretning.

”Teaterkirken” rummer masser af gode ekstra fortællinger om dens tilblivelse, specielle arkitektur og måske en vinkel om brugen af kirken rum til andet end gudstjeneste.

Flemming Møldrup

Flemming tager tilbage og genser sin gamle folkeskole, Jellebakkeskolen.  Skolen optager elever fra et miks af villakvarterer, socialt boligbyggeri og parcelhusområder. I dag hedder skolen nu Ellevangskolen. Jellebakkeskolen var fra starten af 70érne meget fremsynet bygget og drevet. Det handlede om at give plads og ro, både i bygningsmasse og pædagogik. Det taler Møldrup meget om, og hvordan, det var med til både at redde ham og danne ham. Der er en dejlig anekdote, som nok er værd at bruge tid på at undersøge. Da skolen skulle udtænkes og tegnes, startede arkitekten, den kommende skoleinspektør samt Amtsskoledirektøren med at tage en uge på Kro i Nordjylland. Det kom der så en masse gode ideer og bygninger ud af.

’Mit Sted’ sætter fokus på, hvad arkitekturen, landskabet og de bygninger og byrum, vi færdes i, betyder for din, min og vores alle sammens livskvalitet. Serien er lavet på initiativ af den filantropiske forening Realdania og Videncentret Bolius, der arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø.