Spørg Bolius

Ny varmepumpe kan ikke varme huset op og bruger for meget strøm - hvor og hvordan klager vi?

Til Bolius

Vores nye varmepumpe kan ikke varme huset tilstrækkeligt op og bruger efter vores opfattelse relativt for meget strøm. Fra 12.11.22-29.3.23 (135 dage) 10.700 kW.  Installatør og leverandør af varmepumpen er uenige om, hvad årsagen kan være.

Pumpen er en 12 KWh, SCOP 4,48/3,21. Vi har fra flere forskellige installatører fået vurdering af dimensionering svarende til 12 KW.

Huset er et ældre hus på 162 m2. Huset er ok efterisoleret. Gasforbrug har været 2.700 m3 årligt. Der er ca. 60 m2 gulvvarme i 3 rum i stueetagen, samt 6 radiatorer på 1 sal og i øvrige rum.

Det er gulvvarmen , som ikke bliver varm nok ved udetemperatur på under 3 grader. Installatør og leverandør er ikke længere villige til at samarbejde og frasiger sig hver især et ansvar. Vi er som kunde dermed kommet i klemme og ønsker at oprette en klagesag. Hvor er det rette sted at oprette denne klagesag?

Lone S

Hej Lone

Tak for dit spørgsmål. Spørgsmål som dit kommer hyppigere og hyppigere til os, og jeg forudser, at vi kun har set toppen af isbjerget. Jeg håber ikke, jeg får ret, men der er sat rekord mange varmepumper op de seneste år.

Et forbrug på over 10.000 KWh på blot 4,5 måned lyder også meget højt, også selvom der er tale om vintermånederne, og at I tidligere havde et relativt højt gasforbrug.

Mit eget hus brugte tilsvarede gasmængder, og jeg skulle jf. beregningerne bruge mellem 6.900-7.500 KWh om året på min nye jordvarme varmepumpe. Så uden nærmere sammenligning, så er et forbrug på over 10.000 KWh på 4-5 måneder selvsagt helt uholdbart. Og særligt når den ikke engang kan varme huset tilstrækkeligt op.

Du skal fortsætte med at klage til det ansvarlige vvs-firma, og så giv dem en deadline. Hvis ikke de har fået styr på problemet inden 1. maj (eksempelvis), så skal du true med at melde dem til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Sådan klager du – Ankenævn for Tekniske Installationer (el-vvs-anke.dk)

Jeg kan fortælle dig, at ca. 15 % af klagerne. der kom ind i 2021, gik på varmepumper og varmeanlæg. Jeg er spændt på, om dette tal er steget her i årsrapporten for 2022, som må være lige på trapperne.

Jeg ønsker dig held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden