Spørg Bolius

Nybygning af karnap

Jeg påtænker, at få lavet hul i sydvendt gavl, og få sat en karnap ind på 3 x 1,5 m2. Jeg forstår, at der både skal indhentes byggetilladelse og ingeniørassistance med hensyn til varmetab m.m., hvilket vil udgøre ca. 10% af prisen, og det virker noget begrænsende i forhold til at sætte arbejde i gang!

Men det jeg ville spørge om er. Er der noget man skal tage særlig hensyn til i forbindelse med, at der formentlig kan blive meget varmt med en sådan glaskarnap. Og er der i øvrigt yderligere råd med hensyn til en sådan karnap?

På forhånd tak og med venlig hilsen Bjarne.

Hej Bjarne

Det er rigtigt at du skal indhente byggetilladelse, du bør starte med at sikre dig at der i forhold til bebyggelsesprocenten "er plads" til den ønskede udvidelse af boligarealet, at du ikke kommer for tæt på skel m.v.

Afhængigt af husets statik skal du sørge for at det hul der skal laves ikke svækker husets stabilitet, en ingeniør kan beregne hvad der skal til af forstærkninger. Hvad det vil koste afhænger helt af hvor kompliceret det er i forhold til husets konstruktive princip.

Når du sætter så meget glas i mod syd vil det være dejligt med solen og varmen i en stor del af året - men om sommeren skal du sørge for at kunne holde både solen og varmen ude.  Det kan gøres på forskellig måde, enten i selve glasset, skyggegardiner, skodder, ud- eller indvendige persienner, skyggegardiner i en eller anden form, beplantning. 

Du skal vælge en løsning der ikke hindrer at du får glæde af lyset og varmen i efterår, vinter og forår. Solafskærmende glas tager lyset og farverne - både inde og ved udsigten til haven. Hvis du tænker at karnappen skal have glastag er det her du skal sætte ind, da det er om sommeren når solen står højt på himlen at varmen generer mest. Beplantning med løvfældende træer er også en mulighed, de giver skygge om sommeren men lader lyset passere om vinteren.

Læs mere: Solafskærmning

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden