Oldfruens fif til en helt ren ovn

Er det tid til en rengøring af ovn, riste og bageplader? Så prøv oldfruens helt enkle, men supereffektive fif, som efterlader din ovn blank og ren.

Kvinde bruger skuresvamp til rengøring af en ovn

Rengøring af en beskidt ovn er ikke besværligt, men det kræver lidt knofedt. Foto: Jesper Elgaard

En grundig rengøring af din ovn er ikke vanskelig, men det kræver lidt knofedt at få ovnen helt ren. Brug denne enkle guide, eller se videoen nederst i artiklen.

Rengøring af ovn

Denne metode kan bruges til rengøring af ovne med almindelig emalje.

Ovne med selvrensende katalyseemalje og selvrensende pyrolyse skal rengøres efter brugsanvisningen.

1. Skrab skidt af ovnruden

Skrab forsigtigt skidt af ovnruden med en glasskraber

2. Læg ovnens ribber i blød

Hvis du kan tage ribberne ud af din ovn, kan du lægge dem i blød natten over. Det gør rengøringen af både ovn og ribber nemmere.

Læg ribberne i blød i en blanding af vand, opvaskemiddel og salmiakspiritus. Brug 5 liter vand, 1/2 dl opvaskemiddel og 1/2 dl salmiakspiritus.

3. Smør fast brun sæbe på ovnens sider

Brug en gammel opvaskebørste til at påføre fast brun sæbe på ovnens sider. Opvaskebørsten er god til at komme ind i alle små kroge og hjørner. Sæben har en høj pH-værdi, så brug handsker, når du sæber ovnen ind.

4. Fyld lidt vand i en bradepande

Sæt en bradepande med lidt vand ind i ovnen, og lad det hele stå natten over.

5. Skrub ovnen ren med en skuresvamp

Næste trin i rengøringen af ovnen er at skrubbe den med en skuresvamp. Vask derefter ovnen med varmt vand, og tør til sidst efter med en tør klud.

Video: 'Rengøring af ovn'

Rengøring af pyrolyseovn

Har du en pyrolyseovn, skal du ikke bruge rengøringsmidler. Her bliver fastbrændt snavs og skidt brændt væk ved 400-500 grader ved et specialprogram.

Ved de høje forbrændingstemperatur afgives nogle dampe, som kan være skadelige at indånde. Derfor er det er en god ide at rense ovnen, når der er mulighed for god udluftning.

Oldfruens rengøringsfilosofi

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen har i 19 år sørget for, at Marienborg og siden hen Gråsten Slot har været skinnende rene til glæde for en lang række kongelige og toppolitikere som Dronning Ingrid, Dronning Margrethe, Hillary Clinton, Poul Schlüter og Poul Nyrup.

Grethes filosofi er: - Hvorfor bruge masser af penge på dyre, opreklamerede rengøringsmidler, når du kan bruge de gammeldags fif og samtidig tage hensyn til miljøet.

BESØG TEMASIDEN: Alt om rengøring

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab