Oldfruens fif til en helt ren ovn

Er det tid til en hovedrengøring af ovn, riste og bageplader? Så prøv oldfruens helt enkle, men supereffektive fif, som efterlader din ovn blank og ren.

Brug Oldfruens superblanding og få en ren ovn. Foto: Jesper Elgård

Brug Oldfruens superblanding og få en ren ovn. Foto: Jesper Elgård

Sådan får du ovnen helt ren

Denne metode passer til ovne med almindelig emalje. Ovne med selvrensende katalyseemalje og selvrensende pyrolyse skal rengøres efter brugsanvisningen.

  1. Skrab forsigtigt skidt af ovnruden med et barberblad (evt. monteret i en rudeskraber).
  2. Læg ribberne i blød. Kan ribberne tages ud, kan du lægge dem i blød natten over i en blanding af vand, opvaskemiddel og salmiakspiritus. Brug 5 liter vand, ½ dl opvaskemiddel og ½ dl salmiakspiritus.
  3. Smør fast brun sæbe på ovnens sider. Brug en gammel opvaskebørste, som kan komme rundt i alle hjørner. Brug også handsker, da sæben har en høj pH-værdi.
  4. Fyld lidt vand i en bradepande, sæt den i ovnen og lad det hele stå natten over.
  5. Skrub ovnen efter med en skuresvamp.
  6. Vask efter med varmt vand, og tør efter med en tør klud.

Rengøring af pyrolyseovn

Har du en pyrolyseovn, skal du ikke bruge rengøringsmidler, her er det temperaturen der, ved et specialprogram, forbrænder det fastbrændte smuds ved 400 - 500 grader.

Ved de høje forbrændingstemperatur afgives nogle dampe, som kan være skadelige at indånde. Derfor er det er en god ide at rense ovnen, når der er mulighed for god udluftning.

Oldfruens rengøringsfilosofi

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen har i 19 år sørget for, at Marienborg og siden hen Gråsten Slot har været skinnende rene til glæde for en lang række kongelige og toppolitikere som Dronning Ingrid, Dronning Margrethe, Hillary Clinton, Poul Schlüter og Poul Nyrup.

Grethes filosofi er: - Hvorfor bruge masser af penge på dyre, opreklamerede rengøringsmidler, når du kan bruge de gammeldags fif og samtidig tage hensyn til miljøet.

SE ALLE OLDFRUENS FIF HER

BESØG TEMASIDEN: Alt om rengøring

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab