Spørg Bolius

Pudset facade med skader - hvordan reparerer og renoverer jeg, så den bringes tilbage til husets oprindelige udtryk?

Hej Bolius

Mit røde murstenshus fra 1893 er af tidligere ejer blevet pudset på facadevæggen mod haven. Allerhelst ville jeg bringe det tilbage, men det blir for omfattende. Det slår revner og trænger til en ordentlig omgang.

Kan man efter afrensning og reparation opsætte filt (eller hvad det nu hedder?) og derefter pudse det op, så man får en illusion af, at væggen er blevet kalket? Jeg vil gerne bevare et "gammelt" udtryk, så det svarer til huset i øvrigt?

Jeg skal have professionelle håndværkere til at udføre det, men vil gerne være på forkant.

Mvh

Ida H.

Hej Ida,

Jeg kan sagtens følge dig i, at du vil bringe dit hus facader tilbage til det oprindelige...

Hvis det er en kalket overflade, du ønsker, kan du efter afrensning og pudsreparationer kalke den pudsede flade med kalkmaling, som binder på hhv. cementpuds og kalkpuds. Jeg vil ikke råde dig til netpuds, da dette kan give nogle andre udfordringer, som at det eksisterende puds kan løsne sig, eller at den nye puds bliver stærkere end den eksisterende, og kan skabe frostspringninger og fugtproblemer.

Kalkningen er det billigste og bedste, du kan gøre for den nuværende puds, og den er smukkest. Kalkningen kan tilsættes kalkfiller i første lag, da den vil lukke de hårfine revner. Ellers burde min. 2 gange kalkning være nok. Farver kan bestilles efter NCS koder, som fremgår af de fleste farvekort.

Det er rigtigt, at man kan indfarve pudsmørtel, men det giver ikke en illusion af en kalket overflade, da det er 2 forskellige metoder.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden