Har du allerede rabarber, eller drømmer du om at få de lækre, sprøde stængler i haven, så du kan byde på rabarbergrød, -kompot eller -kage, kan du her få tips til både tidligere høst og plantning af nye rabarber.

Rabarber er faktisk en staude, der er kendetegnet ved, at den visner ned hvert efterår, og skyder på ny i foråret fra den eksisterende rod.  

Rabarber er en af de allertidligste afgrøder, du kan høste i køkkenhaven, og derfor også en af de første til at skyde frem. Måske kan du allerede i starten af marts se de lyserøde skud, der så småt er ved at skyde frem?   

Før selve havesæsonen for alvor skal til at gå i gang, er der to ting, du kan overveje vedr. dine rabarber:  

  1. Drivning (for tidlig høst)
  2. Plant nye rabarber 

Drivning (for tidlig høst)

Ved at dække dine allerede etablerede rabarberplanter til med en spand eller en decideret drivpotte (kan købes på udvalgte planteskoler eller på nettet), kan du drive dine rabarber til en tidligere høst – typisk kan du høste de første stængler 2-3 uger tidligere end normalt. Stænglerne bliver på denne måde også længere end normalt, da de vil forsøge at strække sig efter lyset.  

Du kan begynde at drive dine rabarber allerede i slutningen af februar. Gør sådan:  

  1. Placér en spand eller potte over dine rabarber.
  2. Sørg for, at lys næsten lukkes helt ude, men lad der komme en smule lys ind i toppen. 
  3. Vent på, at bladene når spandens eller pottens top, før du fjerner spanden eller potten. Det tager typisk nogle uger. Hold løbende øje med planterne ved at lette lidt på spanden eller potten. Bruger du en drivpotte, kan du nøjes med fjerne pottens låg, når bladene rammer toppen.  

Du behøver ikke at drive dine rabarber, Gør det kun, hvis du vil have tidligere og længere stængler.

Plant nye rabarber - sådan

Har du ikke allerede rabarber, men drømmer om det, er det en god idé at gå i gang med at plante nye planter i det tidlige forår. Du kan både dyrke rabarber fra frø, potte eller som barrodsplante, men sår du fra frø eller planter barrod, tager det flere år, før du får et udbytte. Derfor kan det være en fordel at købe en rabarberplante i potte, som du planter ud.  

Rabarber trives bedst med meget lys, så undgå at plante dine nye rabarber i skygge fra fx træer.

Rabarber gror fint i stort set alle slags jorde, men kan bedst lide en veldrænet jord og godt med næring. Bland derfor gerne en gang kompost i jorden, inden du planter. Har du ikke selv kompost i haven, har din lokale genbrugsplads måske kompost liggende til fri afhentning?  

Ellers er det en god idé at lave din egen kompostbunke, hvor du kan lægge dit haveaffald og køkkenaffald. På den måde sikrer du, at næringen forbliver i kredsløb i din egen have.  

Hvis du ikke har adgang til kompost, kan du give en gang kunst- eller organisk gødning, som kan købes i de fleste byggemarkeder eller planteskoler.

Sådan planter du rabarber fra en potte:

  1. Vælg en solrig plads.
  2. Grav jorden grundigt igennem og fjern alt ukrudt.
  3. Bland en skovlfuld kompost i jorden eller lidt kunst- eller organisk gødning.
  4. Grav et hul, der er lidt større end potten.
  5. Tag forsigtigt rabarberplanten ud af potten.
  6. Placér planten i hullet og tryk jorden let til hele vejen rundt.
  7. Vand de nye planter godt.  

Det er vigtigt ikke at sætte rabarberplanterne for dybt. Jordoverfladen fra potten skal flugte med eller ligge maksimalt 2 cm under den omkringliggende jord, når du planter. Planter du for dybt, risikerer du, at plantens nederste skud rådner.  

Planter du flere rabarber, skal de placeres med ca. 1 meters mellemrum, da rabarberbladene kan blive temmelig store og hurtigt kan skygge for de omkringstående planter. 

Forskellige rabarbersorter

Skal du købe nye rabarberplanter, findes der mange forskellige sorter med hver deres egenskaber. Der kan bl.a. være forskel på smag, farve, størrelse og syreindhold, og hvornår stænglerne er klar til at blive høst.  

Der er stor forskel på, hvilket udvalg de forskellige planteskoler eller butikker har, så se dig lidt omkring og spørg, inden du køber. Plant gerne flere forskellige sorter, så du har mulighed for både at forlænge sæsonen og udnytte de forskellige sorters egenskaber.