I løbet af maj er rabarbersæsonen allerede godt i gang, og du har nok allerede høstet en god portion til desserter, kompot og saft. Men det er en god idé at give dine rabarber lidt ekstra opmærksomhed, når sommeren nærmer sig.

Nyere rabarberplanter

Er dine planter kun få år gamle, er det bedst at give dem lidt fred hen over sommeren og indstille høsten. Træk den sidste portion i midten af juni, og lad derefter planten være til august.  

Husk kun at høste en fjerdedel, da planten har brug for de resterende stængler og blade til at trække ny energi til rødderne.  

Ældre rabarberplanter

Du kan også stoppe høsten for de ældre planter og give dem lidt ro hen over sommeren, men det er ikke et must. Stænglerne kan dog godt blive lidt grovere i strukturen i løbet af sommeren, og stilkene egner sig her bedst til saft og marmelade, hvor de får lov at koge godt ud.  

I løbet af august kan du høste lidt igen. Her har planten fået ny energi og sætter nye stængler, men ofte i mindre mængde.

Gød og vand

Dine rabarber bruger meget energi på at sætte de mange stængler og blade, så den har brug for lidt ekstra energi i form af gødning.  

Hold også øje med nedbørsmængden - er det meget tørt, kan dine rabarber have brug for lidt ekstra vand.  

Hænger bladene, er det et tegn på vandmangel. Vand jorden godt igennem en gang eller to om ugen, hvis der er behov for det. Husk, at rabarberplanten ikke må stå og søbe i vand, men jorden må godt være fugtig.

Skær blomster af og høst flere rabarber

Du har måske bemærket, at dine rabarber kan finde på at sætte blomster. Blomsterne sidder for enden af de lange stængler, der mere eller mindre pludseligt skyder frem, typisk fra midten af planten.  

Planten tager ikke skade af, at den blomstrer, men udbyttet kan blive lidt mindre, da planten bruger energi på at blomstre i stedet for at sætte nye eller større stængler.  

Hvis du udelukket dyrker for høstens skyld, kan du skære blomsterstænglerne af, efterhånden som du opdager dem. Forsøg ikke at trække dem som med bladstænglerne, blomsterstænglerne har rod i hjertet af rabarberen, og du risikerer at skade det og derved svække planten. Brug i stedet en skarp kniv og skær dem af lige over jordoverfladen.  

Du kan sagtens også lade dem være og nyde de smukke, høje blomster, og så nøjes med en lidt mindre høst. Det er helt op til dig.