Rabarber kan efter en årrække have en tendens til at blive meget tætte i rodnettet og kan i nogle tilfælde begynde at ligge lidt højt i jorden. Lidt som om de er vokset op af jorden.  

I de tilfælde kan du dele og plante dine rabarber om. Det er bedst at gøre, når bladmassen og de gamle stængler er visnet ned – det er de typisk i løbet af oktober.  

Sådan deler du rabarber:  

 1. Stik med en spade hele vejen rundt om planten i en afstand af 15-20 cm fra de yderste stængler.
 2. Vip forsigtigt klumpen op og ryst forsigtigt løs jord af klumpen.
 3. Hiv og vrid forsigtigt i klumpen for at finde steder, den naturligt vil dele sig.
 4. Hug forsigtigt med en spade der, hvor rodnettet ikke deler sig helt ved håndkraft.
 5. Klumpen kan typisk deles i 4-5 dele.  

Plant nu de ’nye’ rabarberplanter igen efter samme princip som nye planter, se herunder. 

Plant nye rabarbersorter i efteråret

Ønsker du at plante nye sorter af rabarber, er efteråret det rette tidspunkt. Her er planternes vækstperiode i dvale, jorden er stadig lun, og planterne kan bruge efteråret på at etablere et godt rodnet.  

Du kan både dyrke rabarber fra frø, potte eller som barrodsplante, men sår du fra frø eller planter barrod, tager det flere år, før du får et udbytte. Derfor kan det være en fordel at købe en rabarberplante i potte, som du planter ud.  

Rabarber trives bedst med meget lys, så undgå at plante dine nye rabarber i skygge fra fx træer.  

Rabarber gror fint i stort set alle slags jorde, men kan bedst lide en veldrænet jord og godt med næring. Bland derfor gerne en gang kompost i jorden, hvis du har, eller brug en kunst- eller organisk gødning, som kan købes i de fleste byggemarkeder eller planteskoler.

Forskellige rabarbersorter

Skal du købe nye rabarberplanter, findes der mange forskellige sorter med hver deres egenskaber. Der kan bl.a. være forskel på smag, farve, størrelse og syreindhold, og hvornår stænglerne er klar til at blive høstet.  

Der er stor forskel på, hvilket udvalg de forskellige planteskoler eller butikker har, så se dig lidt omkring og spørg, inden du køber.  

Plant gerne flere forskellige sorter, så du har mulighed for både at forlænge sæsonen og udnytte de forskellige sorters egenskaber.

Sådan planter du rabarber

 1. Vælg en solrig plads.
 2. Grav jorden grundigt igennem og fjern alt ukrudt.
 3. Bland en skovlfuld kompost i jorden eller lidt kunst- eller organisk gødning.
 4. Grav et hul, der er lidt større end potten eller klumpen.
 5. Tag forsigtigt rabarberplanten ud af potten.
 6. Placér planten i hullet og tryk jorden let til hele vejen rundt.
 7. Vand de nye planter godt. 

Sæt ikke rabarberplanterne for dybt. Knopperne på planten bør ligge maksimalt 2 cm under den omkringliggende jord, når du planter. Planter du for dybt, kan plantens nederste skud rådne.  

Planter du flere rabarber, skal de placeres med ca. 1 meters mellemrum, da rabarberbladene kan blive temmelig store og hurtigt kan skygge for de omkringstående planter.