Spørg Bolius

Regnvandsbed mod problemer med vand i haven?

Hej;

Jeg er i tvivl om et regnvandsbed kan afhjælpe vores problemer med vand på grunden, og jeg kan ikke helt finde lign. situationer i de artikler, der om vand på plænen.

Det er et udtalt problem for os og mange andre med sommerhus i Sejrøbugten. Vi har et stort område
i haven, der er dækket af vand. Jeg vil gerne begrænse det område og tænker et regnvandsbed kunne være en god idé. Men jeg er i tvivl, om forholdene er til det.

Grundvandet står meget højt, ca. 20-30 cm under jordoverfladen (dog lavere i mere tørre perioder). Jordbunden er primært sand, med god afledningsevne. Kan et regnvandsbed afhjælpe problemet?

Kan jeg grave af i et område, så det bliver dybere således at jeg kan reducere det oversvømmede areal? Og hvad skal jeg evt. fylde i bunden? Eller er det nyttesløst, når grundvandet står så højt? Er der andre løsninger, der kunne overvejes?

På forhånd tak!

MVH Mikael 

Hej Mikael

Din beskrivelse af problemerne med vand i haven tyder på, at det er en blanding af højt grundvand og vandmættet jord, der volder problemerne. Dette betyder desværre også, at et regnbed ikke vil kunne løse problemet med de udfordringer, der er på nuværende tidspunkt.

Der er helt enkelt ingen steder, vandet kan sive ned. At grave et større hul, som vandet kan samles i, vil nok heller ikke være løsningen, da området omkring stadig vil være plaget af højt grundvand.

Om et regnbed kan være en løsning på andre tidspunkter, fx i løbet af en tør periode, hvor der kommer periodiske skybrud, kan jeg ikke vurdere. Her er I nok nødt til at få en fagperson ud, og kigge på de aktuelle forhold, og finde den rette løsning i jeres tilfælde. Forhør jer fx hos jeres lokale anlægsgartner, om de har ekspertisen til dette. I kan også søge efter en regnvandskonsulent, som netop er efteruddannet til at finde de rette løsninger.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden