Spørg Bolius

Renovering af hus uden kælder - hvordan radonsikrer vi gulvkonstruktionen?

Hej i Bolius

Emne for problemstilling: gulvopbygning inklusiv radonsikring

Beskrivelse:

Hus fra 1969 i et plan (overtages 1.10.- derfor kun tegningsoplysninger); terrændæk er iflg tegninger bestående af 30 cm fundamentblokke udstøbt m bl 1:4:7; mulden indenfor fjernet og opfyldt med grus eller slagger, plastikfolie er udlagt forinden 10 cm beton bl 1:4:7; herover strøer 2X2", isolering rockwool og herover parketbrædder (vvs i rør i kanaler under gulv).

Renovering:

Der skal nyt laminatgulv 8mm (Alloc) på i minimum køkken og stue, hvor der ikke er parketbrædder men et undergulv af brædder med gulvtæppe/vinyl (usikre på om køkkenvinylgulv er på strøer eller støbt...idet bryggers er med støbt betongulv?). Evt. ønskes alle gulve udskiftet, altså også parketbrædder i værelser - ellers slibes disse. Vi mener der er plads til laminatgulv 8mm over undergulv på strøer i fht dør-åbninger...

Følgende spm trænger sig på::

a) kan gulvet radonsikres - i givet fald hvordan?...

b)skal plastikfolie udlagt i 1969 stadig betragtes som en fugtspærre i konstruktionen?

c)kan rockwool erstattes med sundolitt 3 cm fx?

d)hvilket undergulv kan lægges til et laminatgulv? (kan der udlægges træplader på strøer - i givet fald hvilke træplader (evt. kan nuværende strøer anvendes?)

e)kan der støbes nyt beton"dæk" ovenpå eksisterende terrændæk og sundolitt 3 cm?- og herover evt. fugtspærre (og radonsikring) som underlag for laminatgulv?... Dette spm. i tilfælde af, at den nuværende konstruktion er dårlig - inklusiv vvs-rør...og kræver mere gennemgribende løsning

Eller skal vi bare - foreslået af håndværker; spartle undergulvet så det bliver jævnt...og slet ikke tilse, om konstruktionen nedenunder inklusiv vvs er sund? Huset virker sundt skal siges...

Ved evt radonsikring vil vi være sikre på, at vi ikke får fugt lukket inde i gulvkonstruktionen - og dermed får træstrøer til at stå i et "badekar" - men idet huset er beliggende i et radon"fyldt" område (radon endnu ikke målt)...er vi jo også interesserede i at optimere konstruktionen i fht radonsikring; (kan man få stål-strøer?...i givet fald kunne det måske være en løsning?...kunne evt. også være 1 cm mindre?)

Økonomien i fht løsningsforslag er ikke ligegyldig...

Håber spm., trods totalt usagkyndig, giver mening...

På forhånd tak, mvh Lene M

Hej Lene M

Og lad mig prøve lidt i rækkefølge at svare:

a) kan gulvet radonsikres - i givet fald hvordan?...

- Ja, I kan godt lave en lappeløsning som radonsikring. Man kan gå betonkonstruktionen efter, og se om man kan finde større revner. Ligeledes skal man holde øje med gennemføringer. Ved revner kan man tætne dem, og ved gennemføringer kan man sørge for at lukke af rundt om rør. I SBi-anvisning 247 er der beskrevet en masse løsningsmuligheder sbi.dk/anvisninger/Pages/247-Radonsikring-af-eksisterende-bygninger-2.aspx

Skal det gøres helt fornuftigt, så skal I gribe lidt dybere i lommerne og få lavet en ny gulvkonstruktion. Dette vil foruden at mindske evt. radon, også give bedre indeklima, da I vil få et varmere gulv, og samtidig mindske varmeudgifterne. Men det koster:-( Du kan se en løsning her: www.byggeriogenergi.dk/media/2091/terraendaek-nyt_ok.pdf

b)skal plastikfolie udlagt i 1969 stadig betragtes som en fugtspærre i konstruktionen?

- realistisk set så er folien formentlig voldsomt perforeret, og dermed ikke meget funktionel.

c)kan rockwool erstattes med sundolitt 3 cm fx?

Du kan godt benytte polystyren. Og så er der forskellige løsninger med plader, så man kan udlægge varmeslanger, hvis man ønsker det.

d)hvilket undergulv kan lægges til et laminatgulv? (kan der udlægges træplader på strøer - i givet fald hvilke træplader (evt. kan nuværende strøer anvendes?)

- Det vil være muligt med plader. Hvis du blot søger på gulvplader, vil der være mange forskellige muligheder. Ofte vil en producent af laminatgulve have en beskrivelse af hvordan de anbefaler at deres gulv bygges op.

e)kan der støbes nyt beton"dæk" ovenpå eksisterende terrændæk og sundolitt 3 cm?- og herover evt. fugtspærre (og radonsikring) som underlag for laminatgulv?

Der kan godt støbes nyt, men jeg vil nu heller anbefale dig at benytte pladsen til at have isolering, en gulvplade og så din gulvbelægning.

Til sidst vil jeg foreslå dig, nu hvor I har overtaget huset, evt. at få en byggerådgiver eller en byggesagkyndig til at gennemgå huset med jer. I har brugt mange penge på at købe huset (eller det plejer man i hvert fald at gøre) og så kan nogle ekstra tusind til en rådgiver være givet godt ud.

Håber I får glæde af jeres nye hus.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden