Spørg Bolius

Renovering nået til kælderen, hvilke plader kan vi montere som ikke suger fugt?

Hej Bolius

Vi er i gang med at renovere hus og er nu nået til kælderen. Her oplevede vi tit dårlig lugt og frygtede derfor skimmel bagved træplader på væggene, men vi har nu fjernet alle træ plader og alt ser fint ud, så løsningen må være bedre ventilation. Mit spørgsmål går på hvilke plader man kan montere i en kælder som er godkendt til det og som ikke suger fugt? Konstruktionen er leca blokke, hvorpå der er påsat lægter og ilagt et tyndt lag rockwool til isolering.

Kan i anbefale plade materiale til at opsætte på lægterne eller skal man hellere afmontere disse og fjerne isolerings rockwool og så pudse op på leca blokkene?

Hej Paw

Som udgangspunkt skal man tænke på, at en tømrer er forment adgang nede i kælderen. Der skal ikke laves noget som indeholder træ, gipsplader, spånplader eller lignende.

Det er en murer der skal på, når det kommer til en (fugtig) kælder. Det er der flere årsager til. Fugten kommer både indefra og udefra, kan man sige. Og selv om kældervæggene virker fin tør, (fordi den ikke er direkte våd) kan der godt være forhøjet fugt ind i kældervæggene.

Og hvis man sætter organisk materiale op ad disse vægge, vil det blive påvirket og nedbrudt.

Så lang historie kort, der skal puds på væggene. Der findes en række pudssystemer dertil og kendes under drænpuds, saneringspuds og sågar isoleringspuds, hvor selve pudsen isolerer en lille smule.

Men pudslag på 2-4 cm isolerer ikke meget mere end et tykt tæppe, (på gulvet). Overfladerne bliver varmere, men man sparer ikke 1.000 kr. om året på varmeregningen.

Der skal der mere til. Og så kan I overveje at bruge de såkaldte fugtadaptive plader. De kendes som calsiumsilikatplader eller porøs gasbeton. Der findes Ytong Multipor, Calsittherm, iPor, Microtherm mf.

Dette er gode produkter til en ældre kælder.

Men ja, ellers handler det om god ventilation og varme i kælderen. Her kan vi anbefale brugen af enrumsvarmegenvinding, såsom DUKA One Pro eller lign. da de genanvender lidt af varmen.

Ring evt. efter en uvildig byggesagkyndig til at kigge nærmere på kælderen, og få konkrete anbefalinger derfra. Hvad med gulvet eksempelvis?

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden