Spørg Bolius

Risikerer vi vand og fugt i tør kælder, hvis vi fælder et birketræ?

Goddag Bolius.

Min kone og jeg overtog for ca. 2 år siden et hus med kælder, men ved siden af huset ca. 2 meter fra hushjørnet, har vi et ca. 20 meter højt birketræ. Vi har så en del bekymringer angående træet. Men vores spørgsmål lyder på om, hvis vi fjerner træet helt vil vi så få øget risiko for at få vand i kælderen, da kælderen indtil nu har været helt tør ved skybrud osv. For vi har hørt/læst at birketræer skulle være meget tørstige.

venlig hilsen Mike C

Kære Mike C

Jeg har set eksempler på at birke træer kan forhindre meget fugt i kælderen. Det er selvfølgelig kun på de vægge som er fugtige og har birk disse steder i haven og rimelig tæt på kælder muren. Birketræer er meget tørstige  det meste af året. Derfor er det kun meget få planter som kan plantes under birk. og vokse der. Jeg har ofte måtte plante rododendron i store plastik sække så fugtigheden i tørvestrøelsen ikke suges ud af birketræets rødder.

Hvis træet er blevet 20 m. højt, så skal man være opmærksom på visne og tørre grene. Du skal evt. beskære træet lidt så holder træet også længere. Birketræer bliver normalt mellem 75 og 100 år gamle inden de skal fældes.

Bedste beskæringsmåneder er august og september. I disse måneder er saft stigningen mindst.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden