Danskerne ser oftest deres voksne børn og børnebørn og mest sjældent deres søskende og svigerforældre. Det viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for Videncentret Bolius.

- Personer, der har voksne børn og børnebørn, er kommet op i en alder, hvor man oftere har overskud både i forhold til tid og materielle goder. Dermed er forholdet til især børnebørn oftere lettere end til fx svigerforældre og søskende, siger antropolog og fagekspert i Videncentret Bolius, Martin Skrydstrup.

Vi ser udeboende børn mindre

Ifølge undersøgelsen ser 41 procent deres voksne børn én gang om ugen eller oftere. Kun 2 procent svarer, at de aldrig ser dem.

Grunden til, at så mange ser deres voksne børn tit, skal ses i lyset af, at 135 af de 518 i undersøgelsen, der har børn, bor sammen med deres børn. Dem, der ikke har hjemmeboende, voksne børn, ser deres voksne børn markant mindre. Fx ser ingen af de enlige forældre, der ikke har hjemmeboende børn, deres voksne børn dagligt, mens kun 3 procent af forældre i et partnerskab gør.

Familiebesøg

I modsætning til hvor tit vi ser vores børn, ser danskerne sjældnent deres søskende. 61 procent svarer, at de ser deres søskende sjældnere end et par gange om måneden. Det er det markant højeste antal i YouGovs undersøgelse. Kun 13 procent ser deres søskende en gang om ugen eller mere.

- Mens forholdet til éns børn og børnebørn oftest har fokus på at give, handler forholdet til éns søskende og svigerforældre oftere om praktik. Derudover er der større risiko for jalousi imellem søskende. Og den stigende mobilitet på grund af jobmarkedets udvikling gør også, at vi bor længere væk fra især søskende og svigerforældre, siger fagekspert i Videncentret Bolius Martin Skrydstrup.

Især ældre samt personer, der bor på landet, ser sjældent deres søskende. Her svarer henholdsvis 79 procent og 71 procent, at de ser deres søskende færre end 2 gange om måneden eller aldrig.

Så mange ser aldrig deres familie

Undersøgelsen viser, at ca. hver 30. dansker aldrig ser deres forældre eller børnebørn. Og endnu flere ser aldrig deres søskende eller svigerforældre.

Disse familiemedlemmer ser vi aldrig

Så mange ser aldrig deres:

  • Voksne børn: 2 %
  • En eller flere af deres forældre: 3 %
  • Børnebørn: 3 %
  • Søskende: 5 %
  • Svigerforældre: 6 %

Kilde: ”Tæthed på familie”, YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius, januar 2016