En mikrobølgeovn kan være en god hjælp i hverdagen, hvis du fx skal varme havregrød, poppe popkorn, varme madrester op, koge æg eller tø frosne madvarer op, hvis du har glemt at lægge dem til optøning i køleskabet.

Husk at placere fødevarerne på en tallerken, der roterer, så mikrobølgerne kan fordele sig, så maden opvarmes så jævnt som muligt. 

14 mikrobølgeovne er testet

Men der er stor forskel på, hvor gode mikrobølgeovne er, og hvor god plads der er i dem. Det viser en test af 14 mikrobølgeovne, som Forbrugerrådet Tænk har lavet i november 2018. 9 af mikrobølgeovnene har indbygget grill, 5 er uden. 

De testede mikrobølgeovne får karakterer mellem 44 og 64 procent.

Emhætterne er af mærkerne Kenwood, Samsung, Panasonic, Logik, Gorenje, Siemens, Bosch, Electrolux, Sharp, Scandomestic og Daewoo.

Er det plads nok til dine tallerkner i mikrobølgeovnen?

Mange mikroovne ser ud til at have nogenlunde samme størrelse udvendigt, men der kan være stor forskel på, hvor meget plads der er inden i dem. Og du kan ikke være sikker på, at det er rigtig, hvad producenter oplyser. Forbrugerrådet Tænks test viser fx, at flere mikrobølgeovne, hvor producenten oplyser en volumen på 23 liter kun har en anvendelig volumen på 13-14 liter. 

Vær også opmærksom på, om de tallerkner, du har, kan være i mikrobølgeovnen.

Mikrobølgeovne med grill

Du kan få både mikrobølgeovne med og uden grill. Er mikrobølgeovnen med grill, kan du fx lave grillkylling eller tø en frossen pizza ordentligt op.

Generelt klarer mikrobølgeovne med indbygget grill dog ikke sig så godt som almindelige mikrobølgeovne i testen. 4 af de 5 mikrobølgeovne uden grill er de øverste i testen.

Hvad koster en mikrobølgeovn?

De 14 mikrobølgeovne i Forbrugerrådet Tænks test koster mellem 500 og 1.900 kr. Generelt klarer de dyre sig lidt bedre, men også nogle af de billige klarer testen fint, mens de dyreste ikke nødvendigvis ligger i top.

Mikrobølgeovne bedst i Forbrugerrådet Tænks test

Efter testen af de 14 mikrobølgeovne kårer Forbrugerrådet Tænk Kenwood K23MSW16E, Samsung ME71M/XEE og Panasonic NN-SD28HSGTG som bedst i bedst. De får bedømmelsen ”God” og en karakter på 64 og 63 procent.

Det er dog i øjeblikket ikke muligt at købe mikrobølgeovnen fra Samsung, da den enten er udgået eller udsolgt. Derfor har vi taget den bedste mikrobølgeovn med grill med. Det er Panasonic NN-GD34HWSUG, der blev nummer 5 i testen.

Læs mere om mikrobølgeovnene her.

Kenwood K23MSW16E

Kategori: Mikrobølgeovn uden grill
Samlet bedømmelse: 64 % (god)
Optøning og opvarmning: God
Opvarmning af måltid på tallerken: God
Energiforbrug: God
Støj: God
Pris inkl. fragt fundet på pricerunner.dk 7. oktober 2020:  1.038 kr.

Panasonic NN-SD28HSGTG

Kategori: Mikrobølgeovn uden grill
Samlet bedømmelse: 63 % (god)
Optøning og opvarmning: Middel
Opvarmning af måltid på tallerken: Middel
Energiforbrug: Meget god
Støj: God
Pris inkl. fragt fundet på pricerunner.dk 7. oktober 2020: 1.585 kr.

Panasonic NN-GD34HWSUG

Kategori: Mikrobølgeovn med grill
Samlet bedømmelse: 57 % (middel)
Optøning og opvarmning: Middel
Opvarmning af måltid på tallerken: Middel
Energiforbrug: Middel
Støj: Meget god
Pris inkl. fragt fundet på pricerunner.dk 7. oktober 2020: 1.199 kr.

Sådan er mikrobølgeovnene blevet testet

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumer Research & Testing, ICRT, testet mikrobølgeovnene grundigt i laboratorier.

Bl.a. er det blevet bedømt, hvordan mikrobølgeovnen klarer forskellige madlavningsopgaver som optøning af en blok frosset hakket kød, opvarmning af et måltid og varmet vand i en sutteflaske. Temperaturerne er blevet målt flere steder i maden, tiden er blevet målt, og det færdige resultat bedømt. 

For mikrobølgeovne med grill er det bedømt, hvor jævnt en frossen pizza og grillkylling grilles.

Hvis mikrobølgeovnen har et autoprogram til en opgave, er det testet, hvor godt det virker. Hvis resultatet ikke var godt, er evt. anvisninger i manualen blevet brugt, og ellers er indstillinger baseret på laboratoriets erfaringer taget i brug. 

I den samlede bedømmelse er resultaterne blevet vægtes således:

  • Funktion: 50 %
  • Brugervenlighed: 35 %
  • Energiforbrug: 10 %
  • Støj: 5 %
  • Sikkerhed: 0 %

En dårlig bedømmelse i sikkerhed begrænser den samlede bedømmelse.