I juli kan du typisk sætte tænderne i de første hjemmedyrkede tomater, mens du nyder duften. Men lad dine tomater modne helt færdig, før du høster. Tomaterne får helt til det sidste mere og mere smag, så høster du for tidligt, smager tomaterne af mindre. Pluk forsigtigt tomaterne, efterhånden som de er modne, og næsten falder af af sig selv.  

Hvor længe dine tomater sætter frugter, afhænger af sorten, vejret og om du dyrker på friland, i krukker eller i drivhus. Nogle sorter sætter nye frugter helt hen i september/oktober, men hvis temperaturen falder, vil tomaterne ikke nå at modnes.  

Du skal ikke gøde mere, men fortsæt med at vande: Lad jorden tørre let ud mellem vandingerne, og vand dine planter, gerne med regnvand fra fx regnvandstønden, hvis bladene begynder at hænge en smule.  

Fremskynd modningen

Når temperaturen begynder at dale, vil tomaterne have svære ved at nå at modnes. Du kan fremskynde modningen ved at klippe toppen af planten – derved bruger planten ikke længere energi på at sætte nye frugter, men på at modne de eksisterende tomater. Klip plantens gennemgående skud af, lige over det øverste tomatbærende sideskud.  

Du kan også klippe hele planten af og hænge den med bunden i vejret et lunere sted og lade tomaterne modne færdig på den afklippede plante. Det kan være en fordel, hvis du dyrker på friland, og temperaturen pludselig daler.  

Pas på skadedyr og sygdomme

Her i juli og august skal du holde ekstra øje med skadedyr og sygdomme. Tomatplanterne og selve tomaterne kan udsættes for en lang række angreb, der kan gøre mere eller mindre skade på planterne og tomaterne. Nogle skader kan skyldes mistrivsel, andre virus eller skadedyr.

Det er derfor vigtigt at finde årsagen til angrebet for at give den rette behandling. Nogle angreb smitter fra plante til plante, og her er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne.

Skimmel

En af de hyppige angreb, der ses på tomater, er forskellige former for skimmel. Skimmel er et svampeangreb, der ses som hvide, grålige, brune eller sorte mere eller mindre lodne pletter på blade og stilke.  

De fleste angreb af skimmel smitter fra plante til plante, og du bør derfor, så snart du ser angrebet, fjerne og bortskaffe alle inficerede plantedele. Ved mindre angreb kan du nøjes med at klippe de inficerede blade, frugter og små stængler af. Ved større angreb kan det desværre være nødvendigt at grave hele planten op.

Virus

Forskellige former for virus kan også angribe tomater og ses typisk som forkrøblede, misdannede og misfarvede plantedele. Er dine planter angrebet af virus, skal du fjerne og bortskaffe hele planten. Du bør også skifte jorden, da virus også kan sidde der.  

Vær varsom med at smide inficerede plantedele i kompostbunken, da skimmel og virus risikerer at overleve i komposten. Så vil du være på den sikre side, skal du smide plantedelene i haveaffaldet på genbrugsstationen, der varmebehandler komposten og derved dræber sygdomme.

Skadedyr

Spindemider og forskellige former for lus er de mest almindelige skadedyrsangreb på tomatplanter. I drivhus kan du forebygge og behandle angrebene med forskellige former for nyttedyr, fx bladlussnyltehvepse, guldøjelarver eller rovmider, og på friland kan du eksempelvis bruge insektsæbe, hvis angrebene er store. Nyttedyr, som kun benyttes i drivhus, kan bestilles på de fleste planteskoler.  

Andre skader

Selve tomaterne kan have forskellige skader og misdannelser. De skyldes ofte mistrivsel i perioden, hvor frugterne dannes og modnes. Fjern de beskadigede tomater, når du ser dem. Bedre ventilation i drivhuset, jævn vanding og gødning kan mindske skader på tomaterne.  

Frys, tør, sylt eller henkog tomaterne

Får du høstet flere tomater, end du kan nå at spise eller give væk, kan du sagtens fryse tomaterne ned til brug i gryderetter eller kødsovs senere på året. Det er en god ide at skolde, flå og skære tomaterne i mindre stykker inden nedfrysning. Så er de lige til at putte i gryden direkte fra fryseren.  

Du kan også tørre tomaterne og opbevare dem i glas, eller sylte eller henkoge dem.

Forbered næste års tomater

Når du har høstet de sidste tomater, kan du begynde at se frem mod næste tomatsæson. Du kan nemlig allerede nu planlægge næste års tomatdyrkning ved at: 

  1. Gemme tomatkerner. Hvis nogle af dine tomater har været særligt vellykkede, og du vil gentage smagsoplevelsen, så gem nogle kerner fra dem, rens dem og lad dem tørre på en serviet et lunt sted. Opbevar dem herefter tørt, f.eks. i et kaffefilter, inden de skal sås i begyndelsen af marts. Der er dog ingen garanti for, at de nye tomatplanter bliver lige så gode, men det er sjovt at forsøge med egne frø.
  2. Udvælge et nyt sted til dyrkning. Hvis du dyrker direkte i havejorden skal du vælge et nyt sted eller skifte jorden inden næste år - det mindsker risikoen for skadedyrsangreb og sygdomme.
  3. Blande heste- eller komøg i tomatjorden. Bland heste eller komøg i den jord, du vil dyrke tomater i til næste år, som næring til dine tomater. Så når næringsstofferne at fordele sig i jorden, og næringsindholdet når et passende niveau til foråret.