Spørg Bolius

Udtjent undertag?

Hej Bolius,

Min villa fra 1999 har betontagsten og et undertag af fiberdug (ukendt mærke). Problemet er at de fjedre, som holder undertag fra tagsten trykkes igennem undertaget. Der er mange huller. Undertaget er flere steder ramt af mug / skimmelopbygning pga manglende ventilation. Spørgsmål: - Findes der godkendte reparationsmetoder? - Hvilke producenter? - Hvilken garanti og levetid kan man regne med? - Hvordan vurderer jeg levetid af undertag med mug (dugen)?

På forhånd tak

Allan

Kære Allan.

Det ser ud som om dit undertag har mistet sin styrke og elasticitet. Undertagsstrammere som titter igennem, plejer at være udført at blødt plastskum ala rørisolering. Disse burde ikke kunne gennembryde en undertagsdug. Ofte ser man dog at tagstensbindere har lavet små huller i undertaget, men det synes ikke at være tilfældet her.

Men for at svare på dine spørgsmål - nej der er ingen udbedring der kan anbefales. Undertag under en tæt tagdækning som betontagsten har en levetid jf tabelopslag anvendt i tilstandsrapporter på 40 år.

Det er lidt tidligt hvis dit undertag allerede nu er udtjent. Der kan dog være mange faktorer der spiller ind - måske har undertaget stået eksponeret for vind og vejr i en længere periode inden tagstenene blev lagt.

Er du sikker på det er mug/skimmel? Det kunne også godt ligne et undertag med indhold af bitumen som trækker igennem dugen.

Skimmel forringer ikke levetiden, men det er naturligvis vigtigt at fjerne årsagen. Derudover kan skimmel også medføre andre gener.

Hvis ikke du kender producenten (måske står der noget trykt på siden ud mod teglene?) er det svært at finde garanti. Som udgangspunkt finder du dog ikke længere garanti end 20 år. 

Du bør nok forberede dig på en udskiftning af undertaget - betontagstenene kan højst sandsynligt genanvendes.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden