Spørg Bolius

Ufærdig tilbygning står uafdækket i regn, risiko for fugtskader - skal vi standse byggeriet?

Kære Bolius

Jeg har søgt rundt, kan ikke finde nogen, der spørger om det samme, og det virker noget uklart, hvordan man som privat lægmand forstår det, når der ofte skrives "god byggeskik".

Jeg er ved at få bygget en tilbygning, med træskelet. Hele den lodrette konstruktion er af massivt træ, lige som remmen. Tværliggende tykke elementer er af limtræ. Sidste weekend stod remmen udækket gennem nærmest et skybrud, da jeg spurgte til fugt fik jeg beskeden "det er træ, det tørrer igen". Nu er de jo så kommet en del videre, og det hele står i søndagens heldagsregn udækket. Så melder den ubehagelige tanke sig; bør jeg være bekymret?

Der er lagt noget fugtspærre-"tagpap" mellem betonen og remmen, jeg formoder det er for at beskytte træet mod opstigende fugt. Men hvad nytte gør det, når træet nu er helt gennemvæddet, og jo mildest talt må have svært ved at tørre? Jeg læser i et byg-erfa-blad, at det oftest ikke er nok at opfugtet organisk materiale tørrer, da det tager lang tid, men det er ikke til at have en idé om, når man intet ved om det.

Træet har nu, hvor det har været monteret i 10 dage og stået gennem 2 seriøse regnvejr taget tydelig farve, udover det også er blevet beskidt.

Jeg har forsøgt mig med kontakt til byggesagkyndig, men mens jeg venter prøver jeg også her, da jeg jo tænker, at arbejdet skal stoppes hurtigst muligt, hvis de skal starte helt forfra. Min kæreste og jeg er lidt i panik, da projektet har en pris som jeg kan læse mig til ikke ligefrem er dækket af Byggeskadefond m.m.

Jeg håber I finder tid til at svare.

Venlig hilsen Frans S

Hej Frans

Normalt betyder en smule regn ikke noget, og det kan træet sagtens tåle. At det regner på træværk betyder ikke så meget, når det står som det gør der. Men hvis det ligger pakket, og tæt, enten op af andet træ eller plast mv. så kan det godt blive et problem. Eksempelvis bundremmen som du taler om.
Men normalt tørrer det hurtigt ud, når det står som det gør på billedet.

men man skal stadigvæk være opmærksom på dette forhold som udførende. Der må ikke være for store mængder fugt i konstruktionen som kan give ophobninger af fugt. Og her taler vi primært om, at det kan blive et problem, når man bygger at lukke det hele inde med fugtspærre og dampspærre mv.

Det er direkte krav i Bygningsreglementet, at der ikke må indbygges fugtige bygningsmaterialer, som kan give skimmelsvampe eksempelvis.
http://bygningsreglementet.dk/br15_01_id68/0/42

Hvad gør I nu? Nu hyrer I en byggesagkyndig som kan komme og holde øje med jeres byggeri, herunder at kontrollere fugtindholdet i konstruktionstræet mv.
  
Der skal bl.a. ligge en plan for, hvordan konstruktionen kan lukkes og sikres klimaskærm, men så skal det have lov til at stå åbent indvendigt, så det kan tørre tilstrækkeligt ud.
Er træet meget beskidt mv. så må det jo reelt vaskes ned. Mudder og andet ”sjask” må ikke sidde på, da det kan nemmere kan give skimmelvækster, hvis konstruktionen er fugtig.

Jeres byggesagkyndige kan evt. tage skimmelprøver af konstruktionstræet, for at ”bevise” overfor entreprenøren, at det er problem. For som det står i Bygningsreglementet, så må man ikke indbygge sådan noget.

Jeg håber at svaret kan bruges. Og jeg ønsker jer held og lykke med byggeriet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden