Spørg Bolius

Vi er interesserede i at flytte i øko-landsby - hvad skal vi være opmærksomme på?

Kære Bolius

Min kæreste og jeg er interesserede i at flytte i øko-landsby syd for Køge, som endnu ikke er etableret. Vi er meget spændte, og vores andel er en af de sidste, som var tilgængelige. Man betaler et indskud og resten af andelen ved indflytning (i alt 1,2 mio.). Jeg oplever projektet absolut professionelt, men har bare en ide om, at man altid bør rådføre sig med eksperter, når man skal investere i bolig (andel). Hvad skal jeg være opmærksom på ifht at købe andel, som ikke er bygget endnu? Hvad skal jeg være opmærksom på ifht økologisk byggeri? Jeg håber I kan hjælpe / på forhånd tak

Mvh Jacob

Hej Jacob

Jeg kunne skrive et par bøger til dig, om hvad du skal være opmærksom på ved køb som disse. Jeg kan desværre ikke svare dig her, bare sådan uden mere kendskab til de aftaler der ligger, samt hvilket slags hus vi taler om.

Du skal hyre dig en advokat som kan kigge købskontrakten af andelen igennem for dig, således at du ikke bliver bundet af forskellige klausuler.

Mht. økologisk byggeri, eller det man måske mere mundret i dag kalder bæredygtigt byggeri, så er der en skov af ting som du eller en byggeteknisk rådgiver skal sætte sig ind i. Det handler jo om meget mere end træ og bomuldsisolering samt en lav energiforbrug.

Der findes forskellige certificeringsmetoder i dag, såsom DGNB, LEED, BREAM mf. som man kan bruge til at certificere ens hus efter.
Der måles på lidt forskellige ting, med alt lige fra kemi og sundhed, til lavt energi- og vandforbrug, til sociale aspekter såsom lokale materialer og arbejdskraft. Bæredygtigt byggeri er ekstremt komplekst, men i bund og grund handler det om at tænke grønt og sundt igennem husets livscyklus, herunder også nedrivning.

Så lige som med købet af grunden og andelen, bør du hyre en byggerådgiver, (arkitekt eller lign.) med forstand på bæredygtigt byggeri.

Og ellers, så må i gang med at læse. Der findes både en masse hjemmesider og bøger, hvor du kan blive klogere på emnet.

Håber du kan bruge svaret, uden at det knap var så konkret som nu måske havde håbet på.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden