Spørg Bolius

Vi har målt utætheder omkring vinduerne i den nybyggede lejlighed - er det ok?

Hej Bolius
Vi tror at vores nye, dyre lejlighed i et nybyggeri har utætheder ved vinduer/døre. Har klaget over til sælgeren, som sender enterprenøren til tjek, og de siger at det nærmest er normalt at have kuldebroer.
Vi har målt de med en inderklimadetektor, og man kan også mærke forskellen i temp, fra værelse til værelse, især ved vinduerne.
Hvad vi kan gøre, hvis enterprenøren ikke anerkende de fejl? ( det er også dyrt et reparere det )? Kan man få en neutral person til undersøgelse, uden at det koste os penge? Og hvem kan det
være?
Med venlig hilsen Sog R Nissen

Hej Sven

Der skal selvsagt være en god varmekomfort i et nyt hus, og der må heller ikke være utætheder fra vinduerne.
Men det er dog lidt usandsynligt, at der skulle være betydelige utætheder fra helt nye vinduer.
Jeg skal ikke kunne sige, hvad der giver forskellen i temperatur i forskellige rum, men der kan være flere forhold der spiller ind, herunder varmeafgiveren (gulvvarme eller radiatorer).
Jeg kan se at du måler med en IR-måler, og det er fint nok. Men karme og rammer på vinduer er bare koldere end omgivelserne og væggene omkring. Det kan ikke være anderledes.
I de gamle bygningsreglementer havde man et krav til minimumstemperaturerne i vinduernes randzoner. Men det har man ikke længere. Desuden var det en temperatur der skulle beregnes og ikke måles med IR-måler som der.
Temperaturen er selvsagt meget afhængigt af både temperaturen ude som inde.
Men altså, det kunne da nok være fint at få det undersøgt nærmere af en specialist, (byggesagkyndig) som med rette udstyr kan måle det mere præcist for jer, samt undersøge hvad kunne være årsagen til det I oplever.
Men det er fint og godt, at I også har meldt det til sælger/bygherre.
Jeg håber I kan bruge mit svar. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden