Spørg Bolius

Vi hører trinstøj hver gang, vores overbo går rundt – hvilke regler er der?

Hej Bolius

Kan I hjælpe os med udfordringer i form af trinlyde fra vores overbo?

Vi er nyindflyttet i ejerlejlighed, som er nybyggeri, opført i årene 2017 til 2020. Vi kan ikke høre lydstøj, men trinstøj hver gang overboen går rundt i lejligheden.

Ejendommen er betonbyggeri med flydende trægulve i alle rum undtagen baderum. Ejendommen har energimærke 2020.

Hvilke regler er der for lyddæmpende isolering mellem betondæk og trægulv?

Venlig hilsen Susanne B

Hej Susanne B

Der er ikke krav til en bestemt mængde isolering eller en bestemt type isolering i etageadskillelsen. Men der er nogle krav til hvor meget man må kunne høre. For trinlyd hedder det i bygninger fra efter 2008 L‘n,w  ≤ 53 dB. Så det kræver, at I får lavet nogle lydmålinger.

Alt efter, hvor voldsomt det er, og hvor meget I har lært overboen at kende, så kunne I starte med at snakke med ham/hende. Måske de ikke er opmærksomme på, at de går rundt med hårde hæle, som egentlig kunne skiftes til behagelige sutsko? Men trinlyd er ofte en af de svære ting at ændre voldsomt på.

Måske overboen har gået og overvejet gulvtæpper, og jeres henvendelse kan være det lille skub, som får dem til det. Men... så skal I nok være lidt heldige.

Hvis I selv ender med at måtte tage handling, så er det et nedhængt loft, som er absolut den bedste løsning. Jeg linker herunder til en artikel om det. Det er ikke super nemt og kræver lidt arbejde. Så igen, forsøg at snakke med overboen og også gerne lejer-, andels-, ejerforeningen, så du kan finde ud af, om det måske er et velkendt problem, som der arbejdes på.

Læs mere: Lydisolering mellem boliger (Rolig bolig)

Læs mere: Støjgener fra andre rum i din bolig

Læs mere: Støjgener i lejlighed og rækkehus

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden