Spørg Bolius

Vil benytte sommerhus som helårsbolig, kræver det tilladelse i kommunen?

Til Bolius

Hvis man vil konverterer et sommerhus til helårsbolig og opfylder de krav der nævnes på jeres hjemmeside fx folkepensionist, fleksydelser, pension, efterløn og har haft sommerhuset i 1 år, så skal man ikke søge om denne status i kommunen? Ydermere hvordan vurderer man om huset er egnet til helårsbolig. Hvilke krav findes til dette?

venlig hilsen Dorthe A

Hej Dorthe A

Det er ikke sådan at selve sommerhuset konverteres til helårsbolig, for det ville der skulle søges om i kommunen. Og der ville stille helt andre krav - blandt andet at huset så skulle så opfyldehelt andre love og regler forhold til bygningsreglementet, både med hensyn til varmeisolering, indretning og meget andet.

Men det du henviser til er den mulighed man har pensionist, at man under visse betingelser har mulighed for at benytte sit sommerhus som helårsbolig, og altså også bo i sommerhuset også i vintersæsonen.

Det har man generelt ret til og man behøver generelt ikke at søge tilladelse hos kommunen, hvis man har ejet sit sommerhus i ét år og opfylder betingelserne, fx at du har nået den alder hvor du har ret til folkepension, er på efterløn mv.

Du skal sikre dig at huset er anvendeligt til helårsbeboelse, og ved tvivlsspørgsmål er det altid op til den enkelte kommune at vurdere, om sommerhuset er i tilstrækkelig god stand til at fungere som helårsbeboelse. Kommunen kan eventuelt stille krav til, at du fx forbedrer isoleringen, inden du flytter permanent ind. 

Derudover skal du sikre dig at der ikke er særlige bestemmelser i fx Lokalplan, grundejerforening eller servitutter der kan have betydning for at området eller huset ikke må benyttes til helårsbeboelse, heller ikke for pensionister.

Du kan læse meget mere om de regler der gælder og de forhold der har betydning i artiklen her: Flyt i sommerhuset - kan jeg det?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden