Blomsterløg kan med fordel købes og plantes om efteråret, så får du flotte blomster i haven til foråret.
Sådan køber du gode blomsterløg
Blomsterløg skal købes tidligt inden de bliver angrebet af gråskimmel eller spirer. Hvis løget er spiret eller har grå belægninger bør du derfor undlade at købe og plante dem. Mærk på løgene om de er hårde og sunde eller svampede og dårlige. Sørg desuden for at købe de største blomsterløg, da mindre sorteringer kan være for svage til at kunne sætte blomster første år.
Overvej på forhånd, hvor stort et område du vil have dækket af blomsterne, og hvilken farve og højde de skal have. Det kan ofte se godt ud at blande en 3-5 forskellige typer og farver, og det kan forlænge blomstringstiden.
Opbevaring af blomsterløg: Undgå gråskimmel og andre sygdomme
Hvis du skal opbevare dine blomsterløg inden du lægger dem i jorden, så tag dem ud af posen og læg dem med lidt afstand på et køligt sted (15-20 grader) med god ventilation, så mindskes risikoen for fx. gråskimmel og andre sygdomme.
Hvis de bliver bløde, før du lægger dem i jorden, kan du evt. lægge dem i blød i lunkent vand i en times tid inden.
Sådan lægger du blomsterløg i haven
- Læg blomsterløg i efteråret (september-november). Når du har lagt blomsterløg i jorden, begynder de straks at danne nye rødder og opbygge næste års blomstring. Det sker hele efteråret og vinteren, hvis bare jordtemperaturen er ca. 5 grader og derover.
- Læg blomsterløgene i en almindelig, let og næringsrig, veldrænet muldjord, hvor der ikke står vand omkring løgene vinteren igennem. Læg dem gerne sammen med forglemmigej, bellis, og stedmoder, der alle tåler frost og blomstrer samtidig med løgene til foråret.
- Placér blomsterløgene i let skygge med lidt sol (det foretrækker de fleste blomsterløg). Placeres blomsterløgene i fuld sol, bliver blomstringsperioden meget kortere.
- Læggedybden er oftest tre gange løgets højde. Læg dem helst med spidsen opad og dæk hullet til. Sørg for at grave løget ned i stedet for at presse dem.
- Blomsterløg i krukker: Læg løg i vinterfaste krukker med hul i bunden, så løgene ikke rådner. Læg gerne flere forskellige løg i krukkerne. Læg de største løg nederst og fortsæt opefter med de mellemstore og små løg. Stil evt. krukkerne på et lunt sted i begyndelsen, og stil dem "rigtigt" frem, når skudspidserne på løgene begynder at blive synlige.
- Gødning: Drys i oktober 2-3 kilo NPK-gødning pr. 100 m2 bed, hvis du har mange blomsterløg i haven.
Video: Husk gødning af blomsterløg
Video: Sådan får du en flot løgplæne
- Blomsterløg i plænen: Alle løg kan i princippet lægges i plænen. Vent med at slå græsset første gang om foråret, til alle løgvæksterne er visnet helt ned. Blomsterløg i græs har særligt behov for gødning.
- Blomsterløg på en blomstereng: I en blomstereng med uklippet græs er følgende blomsterløg meget velegnede: Skilla, vibeæg, dorthealiljer, påske- og pinseliljer, botaniske krokus og tulipan vildarter.
- Vær ikke bekymret, hvis mange af løgenes blade og blomster ligger på jorden om morgenen efter en nat med frost - de rejser de sig igen. Blomsterløg har frostvæske i cellerne.
- Hjælp de tidligste forårsblomster som krokus, erantis og vintergækker lidt tidligere i blomst ved at dække de første sarte skud med granris. Klip grenene af dit gamle juletræ og dæk løgene. Fjern grangrenene lige inden, planterne blomstrer.