Hvorfor ikke undgå at slå græsset i flere måneder og erstatte plænen med blomstrende løg. En løgplæne er smuk, nem og kræver ikke megen vedligeholdelse.

Løgplænen giver dig masser af blomster, når du higer mest efter farve i haven og forårsglæde.

Lægger du dine blomsterløg i efteråret fra september til og med slut november, får du de første erantis, vintergækker og krokus i det tidlige forår, og derefter vil både anemoner, påskeliljer og tulipaner følge trop, alt efter hvilke løg-arter du planter i plænen.

Video: Få en flot blomsterplæne

Sådan lægger du en løgplæne

 1. Skræl 5 cm græstørv af med en spade, og læg tørven til siden.
 2. Løsn havejorden med en greb, dæk jorden med 1-2 cm vasket sand og bland det i.
 3. Hæld dine løg tilfældigt ud på jorden, og sæt løgene, så de ligger i en dybde af tre gange deres højde under græsoverfladen.
 4. Læg et tynd lag sand på, og læg derpå græstørven tilbage.

Få et overdådigt blomsterhav i plænen

Når du lægger en løgplæne, skal du ikke spare på antallet af løg. En enkelt poser rækker ikke langt, så køb rigeligt ind. 100-200 blomsterløg er bestemt ikke for meget, og jo mindre løgvækster, der er tale om, jo flere skal du bruge, før det synes af noget. Du kan på en græsplæne, under fx æbletræet, få plads til mange løgvækster, og du kan sagtens blande forskellige typer, så du også får en forlænget blomstring. Det kunne fx være krokus, der kommer tidligt, som afløses af påskeliljer og efterfølgende af pinseliljer.

Blot er det vigtigt, at forårsløgene får lov at visne ned, før du klipper plænen første gang. Det kræver derved, at du kan leve med en lidt langhåret græsplæne til et stykke ind i juni. Start med et lille område af din plæne til en start. Så kan du altid udvide projektet.

Gode løg til plænen

Ikke alle løgvækster er egnede til at lægge i græsplænen. Gå efter de mere vilde og rene arter fremfor for højt forædlede sorter. Specielt tulipaner kan være lidt besværlige, da mange nye sorter har en tendens til kun at være et-to årige. De mest egnede løg til en løgplæne er:

 • Vintergækker
 • Erantis
 • Skilla
 • Påskeliljer
 • Vilde tulipaner (fx viridiflora)
 • Klokkeskilla
 • Allium

Timelapse: Tulipanen springer ud