Hvorfor ikke spare på græsslåningerne i flere måneder og erstatte plænen med blomsterne løg. Det smukt, nemt og vedligeholdelses venligt.

Løgplænen giver dig masser af blomster, når du allermest higer efter både farve og forårsglæde.

Lægger du dine løg i efteråret fra september til og med slut november, så får du de første erantis, vintergækker og krokus i det tidlige forår, og derefter vil både anemoner, påskeliljer og tulipaner følge trop, alt efter hvilke løgarter du kaster i plænen. 

Video: Få en flot blomsterplæne

Sådan lægger du en løgplæne

 1. Skræl 5 cm græstørv af med en spade, og læg den til siden.
 2. Løsn havejorden med en greb, og bland 1-2 cm vasket sand i.
 3. Hæld dine løg tilfældigt ud på jorden, og sæt dem så de samlet ligger 3 gange så dybt som løgets højde under græsoverfladen.
 4. Læg et tynd lag sand på, og læg derpå græstørven tilbage.

Få et overdådigt blomsterhav i plænen

Når du lægger en løgplæne, så spar ikke på antallet af løg. En enkelt poser rækker ikke langt, så shop rigeligt ind. 100-200 blomsterløg er bestemt ikke for meget, og jo mindre løgvækster der er tale om, jo flere skal du bruge, før det synes af noget. Du kan på en græsplæne, under fx æbletræet, få plads til mange løgvækster, og du kan sagtens blande forskellige typer, så du også får en forlænget blomstring. Det kunne fx være krokus, der kommer tidligt, som afløses af påskeliljer og efterfølgende af pinseliljer.

Blot er det vigtigt, at forårsløgene får lov at visne ned, før du klipper plænen første gang. Det kræver derved, at du kan leve med en lidt langhåret græsplæne til et stykke ind i juni. Start med et lille område af din plæne til en start. Så kan du altid udvide projektet.

Gode løg til plænen

Ikke alle løgvækster er egnede. Gå efter de mere vilde og rene arter fremfor alt for forædlede sorter. Specielt tulipaner kan være lidt besværlige, da mange nye sorter har en tendens til kun at være et-to årige. De mest egnede er:

 • Vintergækker
 • Erantis
 • Skilla
 • Påskeliljer
 • Vilde tulipaner (fx viridiflora)
 • Klokkeskilla
 • Allium

Timelapse: Tulipanen springer ud