Astas værelse: Seng og lænestol er favoritter

– Egentlig kunne jeg godt tænke mig at få fjernet lidt ting. Her er lidt for kompakt, siger Asta om sit værelse

– Jeg elsker at sidde og kigge ud af mit vindue. Især, hvis der er bryllup ovre i kirken, som jeg kan kigge lige over på. Jeg kan også godt finde på at sidde og lægge makeup og tage det af igen bare for at få tiden til at gå, og fordi det er hyggeligt.

Låsen på Astas værelse fungerer ikke, men hun vil gerne, at man banker på, inden man går ind, men hendes forældre glemmer det altid. 

– Mine forældre er er meget glemsomme.

– Hvis ikke jeg skal se fjernsyn, spise eller hoppe på trampolin, så er jeg næsten altid på mit værelse. Jeg bruger meget tid her. Her kan jeg være teenager i stedet for barn. Her bestemmer jeg! I hvert fald når min mor ikke er hjemme. Hvis hun er hjemme, så bestemmer hun en del. Hun vil hele tiden have, at jeg rydder op. Det er også hende, der lidt bestemmer, hvor tingene skal være. Men jeg bestemmer, at der godt må rode lidt ind imellem.

Hvem: Asta Sofie Smedegaard 

Neumann, 13 år 

Hvad: Værelse på 1. sal i villa

Hvor: Malling

Astas yndlingssted på værelset er sengen. Den betyder meget for hende, fordi den tidligere har tilhørt både hendes mor, bedstemor og oldemor. Den store lænestol er også god at slappe af i. Den har tilhørt hendes mor og før det hendes bedsteforældre.

Rasmus' værelse: Computeren er vigtigst

Rasmus har værelse på 1. sal i forældrenes hus. Her tilbringer han det meste af tiden ved sin computer.

– Oftest spiller jeg computer heroppe, og det er altid Counter-Strike. Man kan være meget social på computeren, selvom nogle synes, det lyder mærkeligt. Men når vi sidder med headset på og spiller CS, så snakker vi om alt muligt og hygger os.

– Her er ikke nogen, der forstyrrer og siger ”vi skal spise” eller ”hvad laver du”. Jeg kan lukke af for omverdenen. Jeg bestemmer helt klart her. Selvfølgelig kommer min mor nogle gange ind og siger, at jeg skal rydde op, så er det bare ”yes ma’am”.

Rasmus' forældre joker med, at hvis der var et komfur på værelset, behøvede han aldrig at komme nedenunder, men normalt spiser han sammen med familien. 

– Men når mine forældre ikke er hjemme, så sniger jeg lige lidt mad med herop.

Hvem: Rasmus Møller Nielsen, 18 år

Hvad: Værelse på 1. sal i villa

Hvor: Åbyhøj

Computeren har Rasmus haft siden han blev konfirmeret for fire år siden, og den er uden tvivl hans yndlingsting på værelset. 

– Den har givet mig en frihed. Igennem den finder jeg på en måde et andet sted at være. Det kan fx være på YouTube, hvor der er personligheder, som har gjort indtryk på mig.

På værelset kan Rasmus være sig selv, selvom han indrømmer, at han selvfølgelig også kan det sammen med sine forældre. Men på værelset kan han i ro og fred hygge sig med vennerne enten online eller ansigt til ansigt. 

Funktionaliteten er det vigtigste for Rasmus. Der skal være en seng, et bord, en stol og en plads til computeren.  

– Der må selvfølgelig også gerne se pænt ud og være noget personlighed over de ting, som har herinde, så jeg kan kigge på dem og mindes, hvor de stammer fra. Det synes jeg der er.

Emmas værelse er fyldt med genbrugsting

Emma har overtaget værelset efter sin storesøster, og i modsætning til hende sværger hun til stærke farver.

– Mine storesøstre har haft værelset før mig. Det er husets største værelse, så hver gang én er flyttet hjemmefra, er den næste i rækken flyttet ind. Vi søstre har meget forskellig smag. Jeg har malet det hele, før var her næsten helt sort. 

Hvem: Emma Røge Sund, 19 år

Hvad: Værelse i etplansparcelhus

Hvor: Hornslet

Emma flyttede ind på værelset for fire år siden og har indrettet sig med mange genbrugsting.

 – Jeg elsker at finde ting på genbrug. Det er fedt, at man kan få det meget billigt, så man kan man også tage nogle flere chancer. Jeg har måske tænkt lidt for meget over sammensætningen på værelset. Generelt er jeg glad for farver. Hvis der ikke var farver, ville jeg dø.

– På mit gamle værelse var det hele IKEA og sort og hvidt, men det ændrede sig efter jeg var på efterskole.

Billedvæggen minder hende fx om tiden på efterskolen, hvor hun havde en lignende på sit værelse.

– Vi har tit mange gæster i huset, så det er fedt at kunne trække sig tilbage her. Selvom hele huset er ens hjem, er det noget andet på ens værelse. Her kan jeg gøre, hvad jeg vil. Jeg kan ligge og stene en serie på computeren, læse en bog, lave lidt på en aflevering eller bare være megainaktiv. 

– Jeg overvejer tit, om jeg skal rykke rundt på tingene, men det er svært, for farverne, skal passe sammen, så sofaen, skal stå her. Måske skal skabene væk, men så ved jeg ikke, hvor alt mit tøj skal være. Men man kan altid flytte rundt på nips.