Du behøver ikke at spille Counter-Strike på Astralis eller vinde mesterskabet i FIFA for flittigt at bruge dit gaming-rum.

Med et velindrettet gaming-rum kan du med god samvittighed give dig i kast med mange timers underholdning foran skærmen. Både bord, skærm, belysning og høretelefoner har nemlig indflydelse på, hvordan du spiller.

Skal du vælge fladskærms-tv eller projekter? En almindelig kontorstol eller en særlig gamerstol? Her får du en række gode råd til, hvordan du kan indrette dit gamer-rum, så du kan spille under de bedste vilkår.

Sådan kan du indrette dit gamerrum

Afprøv stol til gaming før du køber den

eSport-spillere vælger oftest en traditionel kontorstol eller en gaming-stol, der er særligt designet til spil.  Gamer-stole er typisk dyrere end kontorstole, til gengæld får du som regel flere indstillingsmuligheder i forhold til højde, ryglæn, armlæn samt nakkestøtte og lændepude. En del har også ryglæn, der kan vippes til vandret, så du kan snuppe en lur. Mange spillere synes dog, at en god kontorstol mere end rigeligt opfylder deres behov. 

Hvad enten du vælger en kontorstol eller en gaming-stol, bør du så vidt mulig afprøve den inden køb. Der er mange forskellige kropstyper, og den stol, din ven synes er fantastisk, passer ikke nødvendigvis til dig. Tjek også producentens anbefalinger af højde og vægt for den pågældende model.  

En gamerstol skal kunne indstilles i højden, så du kan sidde med dine knæ i en 90 grader vinkel, og den bør støtte din nakke og lænd. Skal stolen stå på et glat gulv, så vælg en, hvis hjul kan låses, så den ikke skrider rundt i kampens hede.  

Når det kommer til materialer, står valget sædvanligvis mellem kunstigt læder eller stof/net. Læderstolene er som regel dyrere end stof-stolene, men er også nemmere at holde rene, til gengæld er de varmere at sidde i. Læder tillader ikke huden at ånde på samme måde som stof, så du kommer som regel til at svede mere, særligt, når der er varmt, eller du spiller i lang tid. 

Sofaer, lænestole (gerne nogle, hvis ryglæn kan vippes tilbage) eller sækkestole kan også være gode bud på siddemøbler. 

Husk at skifte stilling jævnligt, når du spiller. Hvis du sidder i den sammen stilling i timevis, kan du få ondt i ryg og nakke, og du selv om du dyrker en times motion, er det ikke nok til at undgå de negative konsekvenser ved at sidde stille for meget. 

Projektor eller fladskærms-tv som gaming-skærm?

Når det kommer til skærmen, står valget som regel mellem et tv eller en projektor. Et fladskærms-tv’s billedkvalitet er næsten altid bedre end en projektors, til gengæld kan du med en projektor ændre skærmens størrelse. Det kan især være en fordel, hvis du spiller spil med andre, hvor hver spiller får tildelt en del af skærmbilledet, altså en såkaldt split-screen. Her kan du gøre skærmen ekstra stor og dermed sikre, at alle spillere har en ordentlig størrelse skærm at arbejde med.

 I modsætning til et stort fladskærms-tv, tager en projektor ikke meget plads op, når den ikke er i brug, men den har sjældent en særlig god lyd, så du skal formentligt investere i nogle eksterne højtalere. 

Sæt skærmen op på væggen med fuldt bevægelige beslag

Er dit skrivebord smalt, eller vil du bare gerne frigøre noget bordplads, kan du i stedet for at placere din computerskærm på en almindelig fod, montere den med dertil beregnede beslag på kanten af skrivebordet eller på væggen (hvis dit skrivebord støder op mod en sådan). Vælg et fuldt bevægeligt beslag, så du nemt kan ændre skærmens position. Fladskærme bør generelt placeres i øjenhøjde eller lidt under, da dine øjne hurtigt bliver trætte og tørre, hvis de hele tiden skal se opad. 

Gaming-bord med god plads

Et almindeligt skrivebord (gerne et, der kan indstilles i højden), fungerer i reglen glimrende som gaming-bord, men også her kan du vælge en model, der er specielt beregnet til gaming. Disse modeller har store bordplader med god plads til flere skærme, tastatur og mus, og mange har indbygget kabelstyring. Nogle har også hele bordplader, der fungerer som musemåtter. 

Hvilket lys er bedst i et gamer-rum?

Dårlig belysning kan føre til dårlige arbejdsstillinger, som kan give hovedpine og muskelinfiltrationer, så lyskilder skal placeres med omhu. Det er lidt af en smagssmag, om man foretrækker dagslys eller kunstig belysning, men hvis du vælger dagslys, er det vigtigt, at du placerer skærmen, så du sidder med siden til vinduet. Lyset bør ikke komme bagfra, da det vil skabe reflekser på skærmen, eller forfra, da modlyset vil gøre det svært at se detaljer på skærmen. 

Det samme princip gør sig gældende for lamper, de bør ikke placeres bagved eller foran skærmen. Du bør dog altid have elektrisk lys tændt, når du sidder ved computeren, men vælg indirekte lys som væglamper eller skrivebordslamper, der lyser ned i bordet eller ud i rummet. 

Det bør desuden være muligt at afskærme vinduer med kraftige gardiner, rullegardiner eller persienner. Mørklægningsgardiner kan også være en god idé, især, hvis du bruger en projektor, som kræver, at rummet er mørkt.

Lys kan også bruges til at dekorere rummet. En oplagt mulighed er de såkaldte LED-bånd, som er fleksible bånd med dioder, der kan klistres på faste overflader. De fås i alverdens farver, og du kan få modeller, der kan skifte mellem forskellige farver. Der er også intelligente lyssystemer på markedet, som har lyskilder med indbygget wi-fi, som kan kobles til dine spil og skabe lyseffekter. 

Skjul kabler og ledninger

Løse ledninger og kabler får dit gaming-rum til at se rodet ud og samler masser af støv. Hvis virvaret er begrænset til under skrivebordet, kan almindelige plastikstrips være en billig måde at samle ledningerne på. Andre alternativer er kabelstrømper, der er elastiske tekstilhylstre med velcrolukning eller plastikspiraler. Strømskinner, adaptere og overskydende ledninger kan gemmes væk i en kabelboks med huller, der sikrer tilstrækkelig ventilation.

Skal ledninger føres fra den ende af rummet til den anden, er den billigste løsning at fæstne dem lige over fodpanelet med kabelclips. Ønsker du at gemme ledningerne og kablerne af vejen, kan du putte dem i kabelkanaler, som også kan monteres over fodpanelet eller nederst på fodpanelet som en slags fejeliste. 

Den mest diskrete, men også dyreste, løsning er hule fodpaneler og dørindfatninger, der skjuler ledningerne helt. De er nemme at tage af, hvis du skal tilføre nye ledninger eller tjekke de gamle, og beskytter samtidig ledningerne. 

Gaming-headset eller hovedtelefoner, når du spiller?

Mange computerspillere foretrækker at bruge et trådløst gaming-headset, når de spiller, og det er også en rigtig god løsning, hvis du ikke vil genere familie eller naboer, ligesom hovedtelefonerne lukker uvedkommende lyde ude. Men ønsker du også at se film og høre musik sammen med andre, kan en investering i højtalere være en god ide.

Du kan få små computerhøjtalere med en særdeles god lyd, så hvis pladsen er trang, eller budgettet beskedent, kan du sagtens nøjes med at par små computerhøjtalere evt. suppleret med en subwoofer til de lavfrekvente lyde. Du kan også vælge en gamer stol med højttaler.

Ønsker du den helt store lydoplevelse og har pladsen til det, kan du overveje at investere i fem eller syv satellithøjtalere plus en subwoofer. Store højttalere er dog ikke nødvendigvis bedre end små højtalere, og et højere antal watt garanterer ikke en bedre lydoplevelse. Det vigtige er, at højtaleren passer til rummet størrelse. Jo mindre rum, jo mindre højtalere, de bør maksimum have en højde, der er det halve af loftshøjden.   

Placeringen af højttalere er en af de vigtigste parametre for at få den bedste lyd. Tjek manualen for dine højttalere for at se, hvad producenten anbefaler med hensyn til placering, da det kan variere. Gulv og stander-højtalere bør dog altid placeres med en vis afstand til vægge (minimum 30 centimeter), men prøv og lyt dig frem til, hvad der fungerer bedst. 

Et meget bart rum kan gøre lyden ubehagelig, så det er en fordel, hvis du har en del møbler eller andet som gardiner, tæpper, billeder og planter i værelset. Et andet alternativ kan være at hænge akustikplader op på væggene. De kan endda tilføre et dekorativt element til rummet, da du kan få akustikplader med print, der ligner almindelige billeder.