Hvilken betydning har belysningen i dit hjem?

Lamper og det lys, de giver, er en meget væsentlig, men ofte overset faktor for indeklimaet. Det er nemt at glemme, at et rum helt kan ændre karakter, når belysningen ændres. Derfor bør du overveje, hvilke lamper du skal have, og hvor de skal placeres, på samme måde som du overvejer, hvilke møbler du skal have i din bolig.

Den ene halvdel af året tænker vi ikke så meget over belysningen i boligen, fordi vi har så rigeligt med dagslys på vores breddegrad om sommeren. Men i vinterhalvåret bliver belysningen meget vigtig og har en stor betydning for brugen af boligen og hertil vores sundhed.

Hvilke lampetyper findes der?

Hvis du er på jagt efter en god lampe, vil du hurtigt finde ud af, at udvalget af lamper er enormt. En fejl som mange desværre begår, er at vælge lampe frem for lys. I lampeforretningen falder du måske for, at lampen er pæn og passer godt til stilen i dit hjem.

Men hjemme opdager du, at lampen slet ikke giver det rigtige lys eller udfylder sin funktion.

Den primære funktion for en lampe er at give det rigtige lys, og derfor er det vigtigt at vælge den rigtige type lampe. En lampe med en belysning som passer til stedet, funktionen og den stemning, der ønskes i rummet.

En lampes design har indflydelse på, hvordan lyset bliver fordelt i rummet. Lamper med gennemsigtige skærme af fx glas, hvor lyset kan skinne igennem, giver op til dobbelt så meget lys som lamper med tætte,  lukkede skærme af fx metal. Ved brug af bestemt belysning kan der skabes afgrænsede 'rum' i din bolig.  Hvis du vil lave et lysrum over fx et spisebord, hvor bordet får lys og rummet er mørkere, er det godt at vælge en lukket skærm. Dette skaber en følelse af intimitet det gældende sted, selvom spisebordet er placeret i et stort åbent rum. 

Både funktion og effekt er således værd at tage med i overvejelserne, når du skal vælge indendørs belysning til fx stue, køkken og badeværelse. 

Hvilke typer lys kan du vælge imellem?

Diffust, spredt lys

 • Funktioner: Diffust lys vil sprede lyset i rummet og fungerer godt til generel belysning af et rum.
 • Lampe: Loftlampe, væglampe, fx lamper med glasskærme i klart glas eller i sandblæst glas eller i løstvævet stof.

Rettet, koncentreret lys

 • Funktioner: Ved arbejdsplads/arbejdsbord, eller hvor detaljer, effekter eller objekter som eksempelvis billeder ønskes belyst.
 • Lampetyper: Spots eller lamper med smal, lukket skærm i fx metal eller tætvævet stof.

Opadrettet lys

 • Funktioner: Supplerende rumbelysning eller effektbelysning.
 • Lampetyper: Væglamper, uplights, pendler.

Nedadrettet lys

 • Funktioner: Kan opdele et rum, skabe intimitet, derfor er det oplagt til at bruges som hyggebelysning, læsehjørne eller ved sengen.
 • Lampetyper: Væglamper, standerlamper eller lamper med lukket skærm.

Hvilke tommelfingerregler er der for god belysning?

Der hænger som regel flest lamper med nedadrettet lys i vores hjem. Det betyder, at selvom vi har mange lamper i et rum, føles det stadig mørkt.

I en stue med mange lamper med nedadrettet lys vil du have en følelse af, at rummet er mindre, og at der er lavere til loftet, end der er i virkeligheden. Det skyldes, at lyset ikke spredes ordentligt ud i hjørner og på overflader.

Som en god tommelfingerregel er det godt at blande flere typer lamper og lys i et rum alene ud fra den betragtning, at vi oftest har flere funktioner i et rum.

I dag er der desuden en tendens til, at vi ønsker at samle hele familien i fx opholdsstuen eller i køkken-alrummet, hvor der både laves mad, arbejdes ved computeren og laves lektier ved spisebordet.

Her har vi derfor brug for både at kunne orientere os og have lys ved de forskellige arbejdsstationer (computer, spisebord, køkkenbord etc.). Derfor skal der være en kombination af generel rumbelysning og arbejdslys. Derudover kan der også være brug for lys, der giver stemning og hygge. 

Det er ikke alle rum eller huse, der er lige nemme at belyse.

Det kan fx være udfordrende at skabe god belysning:

 • Hvis der er lavt til loftet, hvilket kan gøre det svært at have lamper hængende ned fra loftet.
 • I rum med bjælker i loftet, hvor lyset er afskåret muligheden for at lyse hele loftfladen op.
 • I lange smalle rum, hvor det kan være vanskeligt at placere både lamper og møbler.

I de tilfælde er du nødt til at bruge ekstra energi på at vælge de rigtige lamper og placere dem korrekt. Er du fortsat på bar bund, kan det være en hjælp at tage kontakt til en indretningsarkitekt eller en lysdesigner, som du kan finde frem til via internettet.

Derudover kan der være elementer i et rum, der gør belysning til en lidt større udfordring. Her kan det være en stor hjælp at have fleksible lamper, fx lamper der kan drejes væk fra at lyse direkte ind på blanke overflader som fliser, stålbordplader, meget blanke gulve, etc.

Fleksibel belysning gør det ligeledes muligt at variere belysningen, og det kan være en god fornemmelse at kunne variere belysningen uden at skulle flytte rundt på lamperne. At kunne dæmpe lyset på udvalgte steder giver også en vis fleksibilitet. Den samme lampe kan give lys til både rengøring og til en hyggelig middag.

Det er desuden en god idé at tænke i helheder, når du skal vælge lys til din bolig. Se fx på, hvordan overgangen fra det ene rum til det næste er.

Selvom det kan være effektfuldt at anvende kontraster, er det en god idé at undgå bratte overgange mellem mørke og meget lys, fordi det blænder og trætter øjnene at omstille sig.

Valg af materialer og farver i hjemmet påvirker også mængden af lys i rummet. Har du et mørkt trægulv skal du bruge en større mængde lys, end hvis du har et lyst trægulv. Der bliver ikke reflekteret lige så meget lys fra de mørke flader som fra de lyse.

Husk også at se rummene i forskellig højde, enten i børnehøjde (eller fra en højde, der er højere end din egen). Blænder lamperne i gangen, over sofabordet eller ved spisebordet? Ved borde hvor højden er afgørende, er det vigtigt at vælge lamper, der har et velafskærmet og fokuseret lys.

Hvad er god belysning i stuen?

God belysning hænger sammen med god anvendelse af rummene. Belysningen kan derfor også give en pejling af, om du bruger rummene godt og fuldt ud. Har du et rum, som du ikke synes fungerer, er der  sandsynligvis heller ikke den rigtige belysning - og omvendt.

Når vi indretter et rum med møbler, laver vi ofte flere grupper af møbler. Du kan gøre det samme med lys og herved skabe flere rum i rummet.

I din stue kan du have et generelt lys, der lyser hele rummet op, suppleret med mindre lamper placeret ved sofagruppen, lænestolen og læsehjørnet. Så kan du skabe en varieret belysning ved at tænde og slukke for de lamper, der passer til anvendelsen af rummet.

Hvordan indretter du dig med lys på værelser?

Belysningen i værelser skal også vælges ud fra, hvad man bruger rummet til.

Børneværelset skal tage højde for barnets alder, og hvilke behov barnet har.

Mindre børn skal føle sig trygge, så her skal der være mulighed for at have svagt lys tændt, når de skal sove, samt lys til leg på gulvet, lys til en hyggekrog eller hule.

For større børn er det også vigtigt, at der er gode arbejdsbetingelser ved skrivebordet og computeren.

Derudover er det god idé at have en belysning ved sengen, som ikke blænder uanset barnets alder.

I soveværelset er det godt med en god jævn rumbelysning, gerne med en god farvegengivelse, hvis du har tøj og spejl i soveværelset. Derudover skal du vælge en god sengelampe, som giver et godt læselys.

Hvilken belysning skal du anvende i køkkenet?

Når du vælger lamper et køkken, skal du først se på, hvordan rummet er indrettet. Et køkken er kendetegnet ved, at vi bruger rigtig mange timer derude, og vi bruger desuden rummet til mange forskellige ting. Overvej derfor:

 • Hvor er skabene placeret, og hvor er de primære funktioner som vask, komfur og arbejdsbord placeret? Skuffer har generelt bedre mulighed for at få lys end skabe.
 • Køkkenbordet: Du skal kunne se madvarerne, der skal være god farvegengivelse, og du skal kunne se, om tingene er rene. Desuden bliver fødevarer mere appetitlige at se på, hvis farvegengivelsen er god.
 • Spisebordet: Det er en god ide at belysningen er fleksibel ligesom bordets størrelse i mange tilfælde også er. Dermed kan lyset justeres efter den ønskede stemning, samt sørge for at hele bordet kan lyses jævnt op uanset størrelse. Her er det også vigtigt at vælge en lampe, som ikke blænder - hverken de høje eller de små.
 • Arbejdsplads: Ofte bruges spisebordet til arbejds- og lektiebord, og derfor er det vigtigt at give hele bordet lys, så der ikke bliver kamp om pladsen på midten. Er arbejdspladsen eller computeren i en krog et andet sted i boligen, er det naturligvis også vigtigt at placere et godt arbejdslys her.

Hvordan er lyset optimalt i et bryggers?

De funktioner, som vi anser for at være lidt kedelige, er oftest placeret i bryggerset: tøjvask, grovvask, fryser, strygejern, opbevaring osv. Her er det vigtigt, at der er godt arbejdslys og måske mulighed for at styre lyset derhen, hvor man har behov for det. Lyset skal placeres så man ikke skygger for sig selv, når man arbejder i rummet.

Når mange ting og funktioner er samlet i et rum, er lyset vigtigt for at kunne orientere sig og finde sine ting. Det gælder også for hylder, reoler og skabe. Måske er det ekstra vigtigt at skabe nogle rare rammer i rum med kedelige funktioner, så der skabes en god stemning, og det bliver lidt mere behageligt at opholde sig i rummet.

Hvad er det bedste badeværelseslys?

Fra førhen at have været et lille nedprioriteret rum med kun de basale funktioner er et badeværelset i mange hjem i dag et rum, der indbyder til ophold og afslapning. Når funktionerne ændrer sig, bør belysningen dertil også gøre det.

Det er særlig vigtigt med et godt lys ved spejlet. Lyset skal have en god farvegengivelse. Det er også vigtigt, hvor lyset kommer fra, når der skal lægges makeup eller barberes. Hvis lyset udelukkende kommer oppe- eller bagfra, vil skyggerne i ansigtet blive meget markerede. Kommer lyset derimod forfra, får du et godt arbejdslys.

Det er en fordel at have flere lyskilder. Det er også med til at udjævne skyggerne. Af samme årsag er det en god idé at vælge lamper, der giver et meget diffust lys og dermed giver et jævnt lys i hele rummet.

Derudover er det også en god idé at kunne orientere sig om natten. Det vil sige at kunne tænde lyset, uden det er alt for skarpt. Du kan få lysdæmpere med en særlig natindstilling, som er meget velegnet til børn.

Regler for badeværelseslys

På grund af muligheden for direkte vandpåvirkning gælder der desuden særlige regler for lamper i et badeværelse.

 • Hvis der er mere end 2,25 m til loftet, må du montere almindelige lamper uden speciel godkendelse til vådrum. Lamperne skal dog minimum være i kapslingsklasse IP 20, som er en angivelse af lampens tæthed. Lamperne skal placeres mindst 120 cm fra brusehovedet og 60 cm fra badekarrets kant.
 • Hvis der er mindre end 2,25 meter til loftet, eller monteres lamperne tættere på badekar og brusekabine, skal lamperne være vådrumssikrede og have en bedre kapslingsklasse. Kapslingsklassen afhænger af, hvor i rummet lampen hænger, og om det er i vådzone eller ej.

Hvilken pæretype skal du vælge?

Mange lamper er designet til glødepærer. Men nu skal der findes alternative lyspærer til lamperne, da glødepæren, halogenpæren og sparepæren er ved t blive udfaset.  Der er store energibesparelser at hente ved at anvende LED pærer. Når du skal vælge pæretype skal du se på den måde lyspæren fordeler lyset og på lyspærens egenskaber.

Ved valg af pære skal du kigge på:

 • Lumen - lysstrømmen. Lumen angiver, hvor stor en mængde lys, pæren udsender.
 • Ra-værdi - farvegengivelsen. Ra-værdien angiver lysets evne til at gengive lyset på en skala fra 0-100. Jo højere Ra-værdi jo bedre farvegengivelse, hvor dagslys har en Ra-værdi på 100.
 • Kelvin - farvetemperaturen. Jo højere farvetemperatur jo koldere lys. Traditionelle glødepærer har en farvetemperatur på omkring 2.700 Kelvin.