En staude er en fællesbetegnelse for en urt, der kommer igen år efter år med samme rodnet. Modsat træer og buske får stauder dog ikke en sprød og hård overflade – det såkaldte ved. De fleste overjordiske dele visner ned om efteråret, men der findes stauder, som beholder deres blade over vinteren.
De fleste kender nok til staudebede i haven, hvor et miks af planter med forskellige farver, højder, blade og blomster skaber glæde for øjet gennem hele havesæsonen – år efter år. Den glæde kan du også skabe på din terrasse eller altan med stauder i blomsterkrukker. Du skal blot vælge de rigtige stauder og være særligt opmærksom på, hvordan stauder vokser bedst i krukker.
Flere fordele ved stauder i krukker
Der kan være flere fordele ved at plante stauder i krukker:
- Krukker er nemme at flytte rundt med og kan skabe mere liv eller måske små rum på terrassen eller altanen.
- Det er nemmere at passe stauderne, når de står tættere på boligen.
- Det er nemmere at styre bestemte typer stauder, der i et havebed måske breder sig for meget.
- Det er nemt at plante om i krukker.
Omvendt skal du være opmærksom på, at stauderne er mere udsatte i krukker end i havebedet – om vinteren bliver de mere udsatte for frost og kan få frostskader i rødderne, mens de om sommeren kan tørre hurtigere ud. På et tidspunkt vil du også opleve, at stauden ’vokser ud’ af krukken, men så kan du dele den og plante den i nye krukker.
5 gode stauder til krukker
Der er især 5 stauder, der egner sig godt til at blive plantet i krukker. Enten fordi de kommer mere til deres ret i en krukke, giver noget til terrassen om vinteren, eller fordi de ellers kan være svære at håndtere i et havebed.

Alunrod. Foto: Luna Worm
1. Alunrod
Denne staude bliver meget tæt og har smukke blade, der ’falder ud’ over kanten af krukken og dermed giver noget tekstur på terrassen eller altanen. Nogle af sorterne er stedsegrønne og står derfor og pynter med blade om vinteren.
Bladfarven varierer meget fra sort til sort og spænder over alt fra flotte røde blade til grønne med striber eller gullige toner. Nogle sorter blomstrer allerede fra maj, mens andre blomstrer senere på sommeren, helt hen til august. Blomsterne sidder på lange stængler og er ofte i rosa farver.

Hosta. Foto: Luna Worm
2. Hosta
Hostaen er god at plante i en krukke, fordi dens smukke, varierede blade kommer rigtigt godt til deres ret i en krukke, hvor de kan hænge ud over.
Hosta plantes ofte for selve bladenes skyld, mere end de hvide eller lilla blomster, der blomstrer i løbet af forår og sommer. Bladenes farve, form og størrelse varierer meget fra sort til sort. Der findes fx sorter med store petroleumsfarvede blade, sorter med små hvid- og grønbrogede blade og sorter med lange og smalle blade.

Sankthansurt. Foto: Christine Granild
3. Sankthansurt
Sankthansurt er en af de nemme stauder til krukker, da den ikke stiller store krav til hverken pleje og vand. Stauden får flotte grågrønne blade og blomstrer fra sensommer og helt hen i efteråret med rosa blomster. Blomsterstandene bliver efter afblomstring stående hele vinteren, og er dekorative med både sne og frost på.
Det er også værd at bemærke, at sankthansurten er god som pollen til insekter.

Julerose. Foto: Kenn Römer-Bruhn
4. Julerose
Det siger næsten sig selv ud fra navnet, men denne staude er god i en krukke, fordi den blomstrer flot med hvide blomster om vinteren. Planten er stedsegrøn, så selv når den ikke blomstrer, står den smukt med sine grønne blade i krukken.
I samme slægt som julerose findes også påskeklokke, der blomstrer lidt senere og derfor kan give blomster fra december til april sammen med julerosen.

Mynte. Foto: Rasmus Bjørnholdt Sørensen
5. Mynte
Denne velduftende krydderurt, som faktisk er en staudeplante, breder sig rigtigt meget, og derfor er den god at kunne styre i en krukke. Mynte giver en dejlig duft på terrassen, både fra blade og de lilla blomster, der blomstrer hen over sommeren. Og så er krydderurterne inden for rækkevidde på terrassen.
Hvilken krukke skal man bruger til stauder?
Vælg en god krukke, som:
- Er frostsikker.
- Har hul i bunden, så planten kan komme af med vand.
- Har en vis størrelse – ikke under 30 cm i diameter – da krukken ellers hurtigt bliver for lille.
Sådan planter du stauder i krukker
Uanset, hvilken staude du ønsker at plante i en krukke, kan du bruge følgende fremgangsmåde:
- Læg et par potteskår i bunden hen over hullet. Det skal ikke stoppes til, der skal stadig kunne løbe vand ud. Fyld dernæst et par centimeter Leca-kugler eller småsten oven på potteskårene, så der kan skabes et godt dræn i bunden af potten.
- Fyld pottemuld op til et par centimeter fra kanten af krukken og lav derefter et hul i midten, hvor planten kan sættes. Du kan også fylde mindre jord i krukken, sætte planten ovenpå og så fylde jord rundt om planten.
Du kan enten købe en pose med pottemuld fra havecentret eller lave din egen med jord fra haven. Her skal du blot huske at rense jorden for ukrudt og tilsætte næring, fx i form af kompost eller gødning. Vær opmærksom på, om den specifikke staude har brug for en særlig tør eller sur jord, så du måske skal blande noget sand i jorden. - Sæt stauden i en balje med vand, så den kan suge lidt væske, inden den bliver plantet. Kig på staudens rødder, inden du sætter den i krukken. Hvis rødderne er viklet hele vejen rundt om planten, skal du løsne dem eller skære lidt af, for ellers risikerer du, at rødderne ikke vokser ned i jorden. Sæt derefter planten ned i jorden og tryk den lidt fast, så rødderne får kontakt med jorden.
- Vand derefter planten, og så er du klar til at nyde stauden på terrassen.
Gode råd til stauder i krukker
- I princippet kan du plante stauder i krukker hele året, men det er en fordel at gøre det om foråret, der er mere lunt, og planten kommer i vækst.
- Jord i krukker tørrer hurtigt ud, så vand hyppigt – hvis solen brager ned, skal der vandes flere gange om ugen. Husk også at sørge for vanding, når I tager på sommerferie.
- Det er bedst at sætte krukkerne i skygge midt på dagen og vande morgen eller aften, når fordampningen er mindst – på den måde kan planterne suge så meget som muligt, inden vandet fordamper.
- Vand gerne nedefra ved at hælde vand i underskålen, som rødderne kan suge fra. Hvis du vander oppefra, skyller du hurtigt næringen ud.
- Tilsæt næring til jorden et par gange i løbet af havesæsonen. Det gør du ved fx at tilsætte gødning til vandet i underskålen.
- Nip visne blomsterstande af løbende, så der kommer nye blomster.