I denne artikel kan du lære, hvordan du griber processen an, så din have får et fyldigt, flot staudebed, der år efter år bliver ved med at bringe glæde.

Planlægning af staudebed

Et blomstrende staudebed, der folder sig ud i et væld af farver fra forår til efterår, skal planlægges nøje. Du får kun et flot, rigt blomsterflor, hvis du tager højde for staudernes farve, blomstringstid, placering, vækstform og højde. Derfor må du have en plan for, hvordan staudebedet opbygges, så du får et solidt overblik, før du går i gang med at anlægge bedet.

For at gøre processen fra idé til virkelighed håndgribelig, kan du med fordel lave en tegning af bedene. Det er med til at gøre anlæggelsen overskuelig, og med farveblyanter kan du markere, hvilke nuancer du ønsker i de forskellige bede.

Vælg farver du kan lide

Når du sidder bøjet over tegningerne for at visualisere dine havedrømme, er det et godt udgangspunkt at vælge stauder og farver, du kan lide. Du har sandsynligvis allerede et par idéer om, hvorvidt du foretrækker planter, der blomstrer i foråret, sommeren eller efteråret og om du går efter kulørte farver eller rolige nuancer.

Det er gennem farverne, du får lov til at sætte dit personlige præg på havens udseende. Vælg gerne farver, som passer sammen, når du planlægger staudebedet – det giver et roligt udtryk, som er behageligt for øjet at se på. Gule, røde og orange farvenuancer er fine sammen, mens sarte toner i blå, rosa, hvid og violet tilføjer haven en romantisk tone, som du kender fra de kendte cottagehaver.

Du kan også arbejde med komplementærfarver for at skabe kontrast i havens bede. Sammensæt for eksempel gule stauder med violette eller orange med blå, hvor den ene farve får lov til at fylde mere end den anden. Et par enkelte glimt af komplementærfarven får bedet til at se livligt ud.

Skab variation i staudebedet

Du får det flotteste staudebed, hvis du vælger vækster efter andet end farver. Vælg derfor også planter, som tilføjer et livligt look med deres bladformer. Det kan være løvefods brede blade, som dækker kanterne pænt, liljernes linjeformede blade, som stolt rejser sig bagerst i bedet eller hostaens spraglede, grønne farver, som tilfører bedet en særlig personlighed.

De enkelte blomsters udformning kan du også have in mente, når du etablerer et staudebed. Vil du have store, fyldte blomster som pæon eller er det et enkelt, let løv fra violfrøstjerne, du drømmer om? Der er både runde, kantede, tragtformede, små og stauder blomster, som hver især tilføjer deres islæt til det samlede udtryk. Nogle blomster er også samlet i brede skærme, mens andre folder sig ud som bolde eller prikker.

Få en lang blomstringstid

En lang blomstringstid er det, de fleste ønsker i staudebedet. Tænk at plukke bugnende buketter fra det tidlige forår til det sene efterår. Vil du have det ønske opfyldt, må du allerede i planlægningsfasen overveje, hvornår de forskellige stauders blomstringstid er.

Det betyder, at du både bagerst, i midten og forrest i bedet skal plante sorter, som folder sig ud over flere måneder, så bedet konstant er spændende at gå på opdagelse i. For mange haveejere er det en svær proces at udvælge stauder til haven, som afløser hinanden på bedste måde, men på planteskolen kan du få god hjælp til at sammensætte de rigtige planter.

Blomsternes placering i staudebedet

Det er altid en god idé at være opmærksom på staudernes højde, når du skal give dem den rigtige placering. De højeste vækster skal plantes bagerst i bedet, så de ikke skygger for de mindre, der placeres i forgrunden.

Derudover må du under etableringen af staudebedet også tænke over, hvilke forhold de forskellige planter trives under. Nogle sorter søger sol dagen lang, mens andre har brug for halvskygge eller lige frem fuld skygge. Det er forskelligt fra plante til plante, hvordan de skal placereres, men det er helt afgørende at tage med i planlægningen, hvis du vil have et flot, blomstrende bed.

Hvis stauderne ikke får den rigtige placering, kan du i værste fald risikere, at planterne går ud.

Hvordan skal staudernes plantes?

Den sidste del af planlægningen handler om, hvordan stauderne skal placeres i forhold til hinanden. Vil du plante i grupper, solitært eller i rækker? Du får et stramt, minimalistisk udtryk, hvis du planter i rækker, mens de store klynger klæder den romantiske landhave med det stråtækte bindingsværkshus i forgrunden.

Planter du solitært, kan du opnå et tone-i-tone-udtryk, hvor en sort eller farve får lov at træde frem. Det giver et roligt overblik, som er flot både i den store og lilla villahave.

Det kan være en god idé at lave en tegning af staudebedet og med farveblyanter og billeder visualisere, hvordan det endelige resultat bliver.

God jorddækning mindsker ukrudtet i staudebedet

Du skal kun plante nye stauder i ren jord, så før du graver, skal jorden renses for ukrudt, sten, grene og gamle rødder. Det giver blomsterne de bedste muligheder for at etablere et stærkt, sundt rodnet.

Vil du undgå at bruge for meget tid på lugning efter udplantning, kan du med fordel lægge barkflis, som forhindrer ukrudtet i at spire. Du kan også vælge stauder til haven, som dækker jorden grundigt og på den måde holder ukrudtet nede.

Og alternativt skal du lade bedet bestå af "ukrudtsplanter" som fx skvalderkål. Men vær opmærksom på, at det kan være sværere at styre udseendet af bedet samt sørge for afgræsningen.