Selv om du har lukkede øjne i det meste af den tid, du bruger i dit soveværelse, vil du nok gerne have, at rummet ser indbydende ud, og at det er dejligt at opholde sig i. 

Det kan nogle velvalgte potteplanter hjælpe dig med.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen har valgt fem planter, der egner sig til at stå i et soveværelse. Læs om dem her, og få gode råd til, hvordan du passer du dem på den rigtige måde.

Fugleredebregne
(Asplenium nidus)

Fugleredebregnen har lange, store blade, som har en skarp, lysegrøn farve. Den tilføjer et frodigt look til dit soveværelse, og er samtidig utrolig nem at passe. Den skal blot vandes ca. en gang om ugen. Den tåler ikke udtørring, men omvendt må den heller ikke soppe i vand.

I et soveværelse kan der være meget støv, og noget af det kan planternes blade fange til gavn for indeklimaet. Det gælder især, hvis du vælger planter med store blade. Men støvet forsvinder ikke fra bladene igen, og derfor skal du sørge for med jævne mellemrum at rense planterne.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen anbefaler, at du tager planterne ud på badeværelset og skyller dem af med bruseren – det er den nemmeste måde at gøre det på, og du vander planterne i samme ombæring. 

Hvis du synes, at bladene bliver meget støvede, og du ikke har lyst til skylle dem under bruseren i tide og utide, kan du anskaffe dig noget bladglans. Når du sprøjter det på planternes blade, får de en mere glansfuld overflade, som samtidig er mere støvafvisende.

Svigermors skarpe tunge
(Sansevieria trifasciata)

En klassiker i vindueskarme landet over. Svigermors skarpe tunge er en sukkulent, der egner sig også godt til soveværelset.

Planten er nem at holde, faktisk er det en af de nemmeste potteplanter, du kan opstøve. Er du typen, der i ny og næ glemmer at vande dine planter, går svigermors skarpe tunge ikke til af den grund. Specielt i december og januar må plantens jord gerne holdes til den tørre side.

Den tåler både at stå i direkte sol i vindueskarmen og at stå på en plads lidt længere inde i rummet.

Sommerfuglepalme (Dypsis lutescens)

Har du plads til lidt større planter i dit soveværelse, er sommerfuglepalmen et godt bud. Den behøver ikke at stå lige ved vinduet, faktisk egner den sig til at stå lidt inde i soveværelset. En sommerfuglepalme skal gerne have det lyst, men palmen trives ikke i direkte sollys.

Sommerfuglepalme går også under navnet guldpalme.

Aloe vera
(Aloe vera)

Aloe vera er en sukkulent, som er nem at passe, og samtidig er det en plante, der renser luften. Det er selvfølgelig en fordel i soveværelset, hvor du bruger mange timer hver dag.

En aloe vera kan blive rigtig stor, men et lille eksemplar egner sig godt til eksempelvis natbordet ved siden af sengen.

Sukkulenter optager vand i bladene, og det gør dem resistente over for tørke. Derfor vil din aloe vera ikke kradse af, hvis du glemmer at vande den en gang eller to.

Paradistræ
(Crassula ovata)

Endnu en sukkulent, som de fleste nok er bekendt med. Den skal vandes, men ellers kræver den ingen særlig pleje.

Desuden har paradistræet ikke brug for særlig meget lys, så du kan sagtens have den stående i soveværelset, selvom det ikke er hjemmets lyseste rum, og selvom gardinerne ofte er trukket for.

Den er desuden ufattelig nem at lave stiklinger af. Et par småskud i lidt vand nogle uger, og så sætter skuddene rod og kan plantes i potte.

Gode råd om vanding af indendørs potteplanter

I de måneder, hvor dine potteplanter er i vækst (marts–oktober), anbefaler Jesper Carl Corfitzen, at du som tommelfingerregel vander dine potteplanter én gang om ugen, og at du gøder hver anden gang, du vander. 

Han anbefaler følgende metode:

  • Tag en opvaskebalje, en stor gryde eller en lignende beholder.
  • Fyld beholderen med vand (og flydende plantegødning med mikronæringsstoffer i en passende mængde hver anden gang).
  • Sæt din potteplante i beholderen, og lad den suge vand i ca. 5-10 minutter.
  • Tag potteplanten op og lad den dryppe af.
  • Så er det bare at stille planten tilbage på plads.

Dette råd gælder selvfølgelig kun, hvis dine potteplanter står i en plasticpotte eller lignende, som du nemt kan hive op fra potteskjuleren.

Fra november til februar skal du skrue ned for vandingen. Her er det som regel nok at vande hver 14. dag.

Når en ny vækstperiode skal til at begynde, hen mod slutningen af februar, er det et godt tidspunkt at omplante potteplanter. Tag planterne op af deres potter, flyt dem evt. over i større potter, men giv dem under alle omstændigheder en omgang frisk pottemuld.

Sæt ikke for mange potteplanter i soveværelset

Du bør ikke sætte for mange potteplanter i soveværelset. Planterne ånder og afgiver fugt, og hvis der er for mange planter, kan du simpelthen få et fugtproblem i soveværelset. Det er hverken sundt eller rart at sove i. Men 3-4 potteplanter er ikke noget problem.