Ud over organisk affald som kartoffelskræller, æggeskaller og kaffegrums og almindeligt haveaffald er der en række ting, som også egner sig godt til at blive omdannet til næringsrig jord i havens kompostbunke. Alt naturmateriale kan nemlig i princippet smides i kompostbunken, og det er godt for komposten, hvis den består af forskellige ting. 

Det er nemlig med til at give diversitet og struktur til komposten – og dermed et bedre miljø for de mikroorganismer, der skal omsætte affaldet til jord. Tænk dog i at skabe en god balance mellem de ting, du lægger i komposten. Smid dels små mængder på ad gangen, så det bedre kan komposteres, skab dels en god blanding af tørt og vådt affald.

Her er fem ting, du måske ikke lige havde overvejet at smide i komposten.

1. Tøj

Din gamle trøje af naturmaterialer som uld, silke eller bomuld, kan du sagtens komme i kompostbunken, for det bliver nedbrudt på lige fod med andre naturmaterialer. Du bør dog ikke bare smide hele trøjen oven på kartoffelskrællerne. Klip i stedet den gamle trøje i små stykker, så komposterer det bedre.

Smid ikke tøj, der indeholder plastik, i komposten, da det normalt ikke er bionedbrydeligt. Så står der fx elastan, polyester, polyamid (nylon) og akryl på mærket på tøjet, bør du ikke komme det i kompostbunken. Evt. knapper fra tøjet skal heller ikke i komposten.

Tøjresterne må heller ikke være farvet med andet end naturfarve. Det er dog meget svært selv at tjekke, da der ikke er samme krav til mærkning af tøj som til fx fødevarer.

2. Hår og negle

I den mere kuriøse afdeling kan du faktisk også smide hår og negle fra både dyr og mennesker på komposten, da det også er naturmateriale. Måske du ikke har lyst til at opsamle familiens hår og negle, men når du en gang imellem har redet hårene på hunden eller klippet dens kløer, så smid bare resterne i kompostbunken.

3. Tang

Strandtang er rigtigt godt i en kompostbunke, da det formulder langsomt og indeholder nogle salte og næringsstoffer, som du ikke får fra almindeligt haveaffald. Du må gerne hente en smule tang fra stranden – tommelfingerreglen er, at du må tage, hvad du kan have i en almindelig bærepose.

Husk at skylle tangen, inden du lægger det på komposten, så der ikke er for meget salt med.

4. Juledekorationen

Ubrændt ler, fx fra en gammel juledekoration, er også godt at smide i en kompostbunke. Lerpartiklerne er gode for formuldningen og er samtidig med til at give god struktur og dermed ilt i bunken. 

Bare bræk leret i små stykker og læg det i komposten – det gør ikke noget, at leret er tørret ind, og grannet fra fx en juledekoration smider du også bare med. 

5. Potteplanter

Gamle potteplanter, der har udtjent deres værnepligt, er også godt affald på komposten. Det kan fx være en urtepotte eller stueplante, der er visnet. 

Du kan bare smide hele planten på med jord, plantedele osv. Vær dog opmærksom på, om potteplanten er gået ud på grund af sygdom – for så vil du ikke have den i komposten.