Det er langt fra alt, du bør smide i din kompostbunke. For fx plantesygdomme og ukrudt kan overleve og sprede sig i din have, når du spreder den færdige kompost ud, mens andet kan hæmme nedbrydningen af komposten.

Vi har fundet 9 ting, som din kompostbunke ville sige nej til.

1. Ukrudt

Primært ukrudt, der indeholder frø, samt ukrudt i blomst og rødder fra flerårigt ukrudt som fx skvalderkål, bør ikke lægges direkte i kompostbunken. Smider du ukrudt i komposten, kan du øge risikoen for at sprede ukrudt der, hvor den færdige kompost bredes ud. 

Nogle planter, som er i blomst, kan udvikle frø, selv om de er hevet op af jorden. Det gælder fx mælkebøtter.

Hvad gør jeg så?

Du behøver ikke køre ukridtet på genbrugsstationen. Ukrudt, du ikke ønsker at putte direkte i komposten, kan puttes i en spand med vand, hvor de uønskede plantedele vil rådne. Indholdet er nu uskadeligt og kan hældes direkte ud i haven.

2. Syge planter

Syge planter med plantesygdomme som stråleplet eller meldug eller lignende, eller planter, der er angrebet af skadedyr, bør heller ikke komme i komposten.

Syge planter kan, ligesom ukrudt, videreføre sine sygdomme igennem den færdige kompost.

Hvad gør jeg så?

Put syge eller inficerede plantedele i en pose og aflever det på genbrugsstationen. Spørg, om det må komme i haveaffald, eller om det skal i restaffald. Hvis det sidste er tilfældet, kan du også lægge det i din egen skraldespan til restaffald.

3. Stikkende planter

Stikkende planter som roser, tidsler, tjørn, berberis bør ikke lægges i kompostbunken, da de kan være ubehagelige at håndtere på et senere tidspunkt.

Hvad gør jeg så?

Brug i stedet de stikkende grene i kvashegnet, hvor du ikke skal håndtere det i en anden omgang, men hvor de får lov til at blive liggende de næste mange år. Mindre stikkende urter, som du ikke ønsker i kompostbunken, kan bortskaffes som haveaffald.

4. Visse typer madaffald

Kød og rester af tilberedt mad skal ikke i kompost. I det hele taget hører ingen animalske produkter hjemme i kompostbunken. De lugter og kan tiltrække skadedyr som fx rotter og ræve.

Andet organisk affald som fx grøntsager (også kogte), kaffegrums med filter, kartoffelskræller m.m. er i orden.

Hvad gør jeg så?

Animalske produkter skal i stedet bortskaffes sammen med andet madaffald.

5. Ekskrementer fra katte og hunde

Hunde og kattes efterladenskaber kan indeholde parasitter, som smitter mennesker. Derfor bør de ikke bruges til kompost.

Hvad gør jeg så?

Ekskrementer fra kat og hund, skal sorteres som restaffald. Husk at putte efterladenskaberne i en lukket pose.

6. Skaller fra bananer og citrusfrugter

Hvis de ikke er økologiske, kan skrællerne fra bananer og citrusfrugter, som appelsiner og citroner, rumme sprøjtemidler, som kan hæmme nedbrydningen af komposten.

Hvad gør jeg så?

Skrællerne kan i stedet sorteres som madaffald.

7. Aske fra brændeovn

Aske hører ikke hjemme i kompostbunken, da asken kan indeholde giftige tungmetaller.

Men er du sikker på, at der kun er aske efter helt rent træ, kan du komme mindre mængder i komposten. Fordel asken godt i kompostbunken, så den ikke danner tykke lag.

Hvad gør jeg så?

Aske efter urent træ skal, når det er helt afkølet, pakkes ind og kommes i restaffald.

8. Trykimprægneret træ og aviser og blade med tryksværte

Disse ting skal ikke i kompostbunken, da de kan indeholde giftige stoffer.

Hvad gør jeg så?

Sorter i stedet aviser og blade som papir, og kør det trykimprægnerede træ på genbrugsstationen.

9. Støvsugerposer og cigaretskodder 

Støvsugerposer og cigaretskodder hører ikke hjemme i komposten. De to ting skal i affaldsbeholderen til restaffald, så de kan komme til forbrænding.