7 grunde til at få høns i haven

Der er mange gode grunde til at få høns – selvforsyning er en af dem. Hvis du også elsker ”Bonderøvens” enkle liv, så se her, hvorfor høns i haven er et godt sted at starte.

Husk at indhegne haven, hvis du lader dine høns gå løs i dagtimerne, så de ikke går på opdagelse hos naboerne.

1. Friske æg hver dag

Med blot 4 - 5 høns kan du få friske æg hver morgen. Afhængigt af race kan en høne under optimale forhold lægge 150-300 æg årligt. Hønen lægger flest æg, når den er mellem et halvt og halvandet år gammel, herefter falder antallet gradvist.

LÆS OGSÅ: Høns i haven

2. Super hønsemøg til haven

Hønsemøg er super god gødning til haven. Hønsemøget skal dog helst ikke være for frisk, da det så kan skade planterne. Lad det ligge mindst 3 måneder inden brug og bland det gerne med kompostjord.  Brug ikke hønsemøg direkte mellem grøntsager, der skal spises friske. Grav helst gødningen ned i jorden tidligt på foråret.

LÆS OGSÅ: Gødning

3. Slip af med køkken- og haveaffald

Høns er praktisk taget altædende, og du kan give dem både køkkenaffald, som fx kogte og rå grøntsager, samt nedfaldsæbler, ukrudt og græsafklip – og på den måde omsætter du faktisk dit skrald til æg og kød. Husk dog, at hønsene også have tilskud af korn hver dag.

4.    Høns som snegledræber

Hvis du kæmper med dræbersnegle i haven, er høns også en god idé. De æder særligt de små snegle.

5. Spis bedre hønsekød

Du kan naturligvis også spise dine høns, og hobbyhøns er angiveligt ofte mere velsmagende end meget af det kylling, du kan købe i butikkerne – det pga. hønsenes ekstra opvæksttid, det mere alsidige foder og de færre stresspåvirkninger. Det er bedst at slagte dine høns, når de er mellem 2 måneder og 2 år gamle.

6. Høns er hyggelige kæledyr

Høns kan blive ret tamme og kan være gode og sjove kæledyr for børn og andre dyreglade sjæle. Men husk ikke at knytte dig for tæt til hønsene, hvis du planlægger at slagte dem.

LÆS OGSÅ: Love og regler om dyrehold ved enfamiliehuse

7. Beroligende stemning til haven

Mange oplever, at det virker beroligende, at have de klukkende høns gående rundt. Nogle lader deres høns gå frit omkring i haven om dagen – gør du det, så husk indhegning om grunden, så de ikke løber væk. Alt efter din og dine naboers lydfølsomhed, kan det også være meget stemningsfuldt med en hane, der galer solen op. Du kan ”slukke” for det meget tidlige hanegal ved at lave hønsehuset lystæt – så galer hanen først, når du åbner for hønsehuset.

FACEBOOK: Bliv ven med Bolius her

Kilder og henvisninger

Kilder:
Dansk Fjerkræ Forum Havenyt.dk Søren Ryge, Husetoghaven.dk Bolius

Kommentarer (13)

 1. Julie
  Og Inger, bier er meget godmodige og helt utroligt nyttige dyr. Det sker ofte, at folk forveklser dem med hvepse, som kan være nogle hidsige små sataner. Bier opfører sig slet ikke på samme måde, der skal virkelig meget til, for at de stikker. Du kan nærmere sammenligne dem med brumbasser. Til gengæld er de uovertrufne til at bestøve havens blomster og frugter, så vi får det bedst mulige udbytte af alt vores hårde arbejde i haven. Så du behøver ikke frygte for børnenes sikkerhed.
  (0)Svar og se andres svar


 2. Julie
  Hold da fest, var slet ikke klar over, at haner var årsag til så ophedet en debat. Vi er bybørn, der er flyttet på en gård lige i udkanten af en lille landsby, så vi har markerne på den ene side og parcelhuse på den anden - lige op ad hønsehuset. Da vores hane kom i puberteten og begyndte at "synge", var jeg et smut forbi naboerne, for at høre om han generede. Heldigvis var svaret fra dem, at hanegal hører sig til, når man bor på landet. Ligesom solsortenes sang, traktorens brummen, plæneklipperens summen og børnenes frydefulde skrig under en god udendørs leg.
  Personligt holder jeg mere af nabohundens gøen, børnenes leg, hanens galen og, som Louise så skønt påpeger, fasanens meget lidt smukke skrig, end af den sure mand, der råber ad hunden og børnene og naboerne, at nu må vi snart få noget ro!
  (0)Svar og se andres svar


 3. Louise Østergaard
  I stedet for at forbyde haner så foreslår jeg at man forbyder al bil-, scooter-, knallert- og motorcykelkørsel, hunde, græsslåning, og folks samtaler i deres respektive haver. Derudover skal jagt forbydes (larmer om søndagen), og det skal forbydes for fugle (især fasaner som har en grim lyd) overhovedet at lave lyde. Katte skal forbydes at slås, og små børn skal holdes indendøre. SÅ KAN DET VÆRE VI FÅR RO.

  Hilsen en ironisk, men meget tilfreds nabo til en hane-ejer.
  (0)Svar og se andres svar


 4. Tanja Pedersen
  Kære Birgitte og Inger,

  Haner skal naturligvis ikke genere naboerne, men at forbyde haner på landsplan er ikke en løsning. Kommunikation mellem naboerne og gensidig respekt må være løsningen.

  Der er desværre rigtig mange som forbinder hønsehold med lugtgener, støjgener, rotter og det der er værre, og mange kommuner laver unødvendige regulativer selv om der ikke er klager over hønsehold. I min kommune må man end ikke have sine høns gående frit på egen græsplæne, og kommunen begrunder regulativet med, at naboen kan have allergi, og at støv fra hønsenens skraberi kan drive igennem hækken. Det kan vi vist alle være enige om, er en begrundelse der er meget svær at tage seriøs.

  Iøvrigt er det i DK også forbudt at forære æg væk eller sælge æg fra stalddøren, med mindre hønsene stammer fra et statsgodkendt rugeri. Det er også at gå over stregen, og fratager danskerne muligheden for at støtte små hønseavlere, dyrevelfærd og muligheden for at købe superfriske æg.

  Høns i haven er en skøn hobby, og der findes ingen større glæde end at samle æg i redekassen, eller se en skrukhøne med kyllinger på græs.
  (0)Svar og se andres svar


 5. inger christensen
  til hønsenog hanehold.
  Jeg elsker min have, men ikke naboens haner de er ved at ødelægge min lyst til at opholde mig i min egen have de galer fra kl 4 om morgrnen og hele dagen, når jeg kommer i seng kan jeg stadig hører dem, men ingen forståelse for generne hos naboerne som forøvrigt lige har anskaffet bistader i et villakvater med mange børnefamilier så det .............forbyd haner i villakvater på landsplan og lad det ikke være et kommunalt anliggende
  (0)Svar og se andres svar


 6. Birgitte
  Haner starter med at gale før kl. 4 midt på sommeren - hver dag! De der bagatelliserer problemet har ikke prøvet at være nabo til en hønsegård med hane. Regulativ fra kommunen om at holde haner i hønsehus indtil konkrete klokkeslet havde ingen effekt, da de ikke blev respekteret.
  (0)Svar og se andres svar


 7. Tanja Pedersen
  @Thomas: Hygiejne og alm. sund logik er kodeordet. Fodrer du indendørs og har foderet stående i aflukkede beholdere, kommer der ingen rotter. Det er desværre en sejlivet myte, at høns er lig med rotter. Man kan sige sig selv, at lader man korn og køkkenaffald flyde i hønsegården, så kommer der nok rotter..., derfor fjerner langt de fleste hønseejere overskydende madrester og fodrer indendørs. Jeg har har 32 høns... Jeg har ingen rotter ;)
  (0)Svar og se andres svar


 8. thomas
  Hvad med rotter.
  Min nabo har fodret fugle hele Vinten i deres her tilhørende fuglehus
  Og har nu rotter i hans have og under hans træ terrasse.
  Og sandsydenliget har hans naboer også fået besøg af dette skade dyr.
  Høns er endnu værre hvis man vil havde høns skal man også leve med rotter.
  (0)Svar og se andres svar


 9. majbritt nissen
  det er rigtigt haner kan være ødelæggende for nabo venskabet...men man kan jo snakke med naboen inden du skaffer dig en....eller som før beskrevet, lade være med at lukke dem ud for tidlig..
  vi glæder os til at få høns også en kok,
  (0)Svar og se andres svar


 10. Finn Jensen
  Man kan sagtens have hane, også i god forståelse med naboerne. Det har vi rigtig mange eksempler på hos Dansk Fjerkræ Forum. Det kræver selvfølgelig lidt omhu og planlægning. Isoleret hønsehus og lad være med at lukke hønsene ud tidligt om morgenen. Nøjagtig som man heller ikke skal spille højt musik, eller slå græs tidligt om morgenen, eller lade hunden stå og gø. Det er faktisk oftere problemer her end med haner...

  Hvis man har høns under ordnede forhold, så tiltrækker de heller ikke rotter. Foder skal være væk om aftenen og der skal være ryddeligt, så er det ikke noget problem.
  (0)Svar og se andres svar


 11. Sørensen
  Glem det med haner- de er ødelæggende for godt naboskab, men det er som om der her anbefales mod bedre vidende!
  Hønsehold- ok men drop haner vi skal komme hinanden ved og ikke fjendskab som haner vil og gør i et samfund i dag- her er maqnge mange mange eksempler- så venligst hold op med at opfordre til det- tak
  (0)Svar og se andres svar


 12. HEF Eriksen
  Hvordan er det med tiltrækning af rotter???
  (1)Svar og se andres svar
  1. Arly Ebbesen
   Man "glemmer" helt at gøre opmærksom på sidegevinsten ved at holde høns, som mange mennesker gør, - nemlig rotten !
   En ikke uvæsentlig andel af anmeldelser om rotter er begrundet i at folk bl.a holder høns, hvor der er høns er der foder, vand, varme og som oftest gode muligheder for skjul, og dermed har rotten alle de basale ting for et tilhold


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab