Spørg Bolius

Afløb i bad, er det VVS eller kloak arbejde - og hvilken autoriseret håndværker skal vi kontakte?

Hej Bolius

Afløb forlænges, VVS eller kloak arbejde?

Har forsøgt at finde svar på nettet, og forhørt mig med flere VVS'er og kloakmestre, men får to svar. VVS'erne siger det godt må udføre arbejdet, kloakmesteren mener de skal gøre det.

Vi skal have flyttet afløb på et badeværelse, og kan ikke finde et klart svar på om det kræver en VVS- eller kloak autorisation. Afløbet til toilet skal forlænges ca 50 cm, afløbet er i fundament støbt på terræn. (leca+flaminog+beton med indstøbt gulvvarme).  Betonen hakkes op så afløb fritlægges, derefter forlænges det ca 50 cm til den nye placering. Dette skal gøres både for et afløb til toilet og til nyt unidrain. 

Kan dette arbejde udføres af en VVS'er, eller kræver det en kloak autorisation ?Eller i forhold til definition, tolkes nederste færdig gulv som oversiden eller undersiden af betonen ?

"Arbejde på ledninger i bygninger over nederste færdige gulv er omfattet af krav om vvs-autorisation.Arbejde på ledninger i bygninger under nederste færdige gulv er omfattet af krav om kloakmesterautorisation."

Vh Anders

Hej Anders

Jeg vil fortsætte definitionen som du har skrevet ind, ved at sige at AFLØB over nederste færdige gulv er omfattet af krav om vvs-autorisation, og at KLOAKLEDNINGER under nederste færdige gulv er omfattet af krav om kloakmesterautorisation. Så skal der ændres på kloakrøret under gulvet, bør dette rigtigt nok udføres af en kloakmester. En anden måde at betragte det på er, at er det orange rør der skal forlænges så er det kloakmesteren, og er det grå rør er det VVS’eren.

Vi er dog ude og tale om nogle meget snævre betragtninger her, og at VVS’eren lige skal ændre få centimeters rørstykke som måske kommer længere ned end hvad han/hun bør røre ved, er nok at ”fluekneppe” en smule.

Det vigtigste er, at arbejdet sammenlagt udføres af et prof. og autoriseret firma, som stiller op og dækker evt. skader skulle det ske.

Der kan opstå tvister i begge situationer. Har VVS-firmaet udført arbejder de ikke er autoriseret til, kan deres forsikring måske nægte at dække.

Omvendt, deler du arbejdet op, kan du risikere at blive en lus mellem to negle, for hvor er en evt. skade/fejl. Ligger det på kloakmesterens del eller på VVS’erens del?

Jeg håber du kan bruge svaret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden