Spørg Bolius

VVS arbejde er udført af ikke Autoriseret installatør - hvem har ansvaret?

Kære eksperter

Jeg har to spørgsmål:

1) Jeg har for nylig fået total renoveret mit badeværelse, men har efterfølgende fundet ud af, at entreprenøren ikke har nogen autorisation til at udføre vvs arbejde. Sikkerhedsstyrelsen opfordrede mig til at lægge sag an. Er det rigtigt, at det ikke er nok at entreprenøren hyrer en autoriseret vvs'er ind, men han skal selv være autoriseret? Da jeg er ret utilfreds med resultatet, vil jeg gerne vide, om der er noget, jeg kan gøre?

2) Et andet sted i huset har jeg konstateret fugt i væggene. Jeg har haft et sporingsfirma ude for at se, om det er skjulte rør, der er skyld i fugten, men det er det ikke. På den ene side af væggen har jeg guldvarme (der er isoleret og støbt i den nu sløjfede krybekælder), på den anden side er der kun støbt betongulv fra da huset blev byget i 1961. Hvad bør jeg være opmærksom på i forbindelse med at få udbedret fugtskaderne - hvilken håndværker skal der til, og hvordan bør man gribe projektet an?

På forhånd mange tak for hjælpen!

Kære Lasse H

1)
Når det gælder vvs- og el-installationer (og kloak og gas), er der for en del arbejder krav om at arbejdet skal udføres af en autoriseret virksomhed.
Sikkerhedsstyrelsen har en liste alle virksomheder der har autorisation inden for  vvs, el, kloak og gas: Autorisationsregister

Som husejer har du ansvaret for, at dine installationer er lovlige, det kan blandt andet betyde at du er ansvarlig for, at arbejde der kræver autorisation, bliver udført af autoriserede installatørvirksomheder.
Læs mere her: Regler og pligter når du bygger om, til eller nyt

Hvis en ikke autoriseret entreprenør/virksomhed har udført arbejde der kræver autorisation skal det meldes til sikkerhedsstyrelsen.

Hvis du ikke er tilfreds med entreprenørens arbejde skal du starte med at klage direkte, hvis det ikke løser problemet har du som forbruger forskellige muligheder for at gå videre med klagen.
Læs mere: Klager over håndværkere

2)
Du skal finde ud af hvor fugten kommer fra, om der på grund af forskellen på isoleringen i gulvkonstruktionerne dannes kondens, om der er skader eller utætheder så der kan komme vand eller fugt ind i vægkonstruktionen – eller fugten kan være opstigende grundfugt.

En byggesagkyndig, fx bygningskonstruktør eller ingeniør kan hjælpe dig med hjælpe dig med at finde årsagen, og vurdere hvad der skal til.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden