Boligen kort

Hvem bor her: Kathrine Andrea Kjærgaard, 28 år og Mads Kistrup Jørgensen, 27 år.

Hvilken slags hus: Villa fra 1966, tegnet af arkitekten Svend Dombernowsky.

Hvor mange m2: 130 m2 stueetage samt 60 m2 kælder. Grunden er på 800 m2.
 

Egentlig havde de besluttet, at huset skulle sælges. Mads Kistrup Jørgensen og hans bror havde arvet deres farfars hus, og selvom Mads fik tilbuddet, var hverken han eller kæresten Kathrine Andrea Kjærgaard parat til at blive husejere. 

– Jeg er kommet i min farmor og farfars hjem gennem min barndom og har mange minder knyttet til stedet. Men Kathrine og jeg var begge specialestuderende på det tidspunkt og ikke umiddelbart et sted i vores liv, hvor vi var klar til at flytte i hus uden for byen, fortæller 27-årige Mads.

Men mens oprydningen i dødsboet stod på, kom de alligevel i tvivl. Kathrine fortæller:

– Vi gik over et par måneder og ryddede ud i huset for at gøre det klar til salg. I den periode voksede idéen sig bare større og større om at købe Mads’ brors halvdel og selv flytte ind i villaen. Vi så alligevel os selv i et lignende hus et par år længere ude i fremtiden, så hvorfor ikke bare gribe chancen på det tidspunkt? Vores plus- og minusliste over at tage beslutningen viste da også hurtigt klart flere plusser.

Arkitekten byggede på forkert grund

Villaen, der ligger i en forstad til Aarhus, er tegnet af arkitekt Svend Dombernowsky og er et typisk lavt enfamiliehus fra 1960’erne med kælder, hvidmalede mursten, sort gavl og bølgetag. Fra et stort, nordvendt vinduesparti er der fra husets højtliggende placering på villavejen en fantastisk udsigt ud over hustagene og helt ind til centrum af Aarhus syv kilometer væk. 

– Egentlig skulle arkitekten bygge huset på nabogrunden, men tog fejl af de to grunde, som dengang lå ude på landet i Aarhus. Da først fundamentet var gravet ud, blev han nødt til også at købe denne grund og opføre begge huse.

Vores hus og nabohuset minder derfor meget om hinanden, men arkitekten har lavet en række forskelle, så de to huse ikke blev helt ens. Nabohuset har fx fladt tag, mens vores har en hældning, hvilket egentlig ikke er typisk for den slags villaer, fortæller Kathrine.

Selvom Mads og Kathrine forelskede sig i huset, krævede det alligevel en del kræfter, inden de kunne se sig selv bo i det.

– Huset var velholdt, men var meget mørkt indenfor og bar præg af de ældre mennesker, der havde boet i det i over 40 år. Der var blandt andet tunge tæpper på gulvene, træbeklædning på nogle af væggene og vinyl på gulvet i køkkenet, der havde slidte elementer i bøgetræ fra 90’erne, fortæller Mads og fortsætter:

– Selvom jeg har gode minder fra mine bedsteforældres tid, var det vigtigt for os at gøre det til vores eget, så vi ikke bare flyttede ind i deres hjem. Men samtidig ville vi respektere tidsånden og den type hus, vi overtog. Det er en 60’er-villa – ikke et nybygget hus.

Se parcelhuset her

Grundplanen blev bevaret

Helt i datidens ånd er stueetagen indrettet med en række mindre rum: køkken, vinkelstue, to bade­værelser og fire små værelser.

Parret besluttede sig for at bevare den oprindelige grundplan og kun nænsomt renovere og friske huset op. Da de kun lige er i starten af deres karrierer, var der også rent økonomiske hensyn at tage. Derfor har Mads og Kathrine overvejende selv stået for at gøre huset klar til indflytning, og her har deres fælles interesse for boligindretning, gør det selv-arbejde og design hjulpet dem godt på vej. 

– I dag ville mange nok lave et stort køkken-alrum eller slå flere af de små rum sammen, men det har faktisk været et ret sjovt benspænd i stedet for blot at have frie hænder. Det har taget os halvandet år at komme hertil med den indvendige del af huset, og vi har undervejs mærket meget efter, hvordan vi kunne få husets rammer og vores ønsker til at gå op i en højere enhed, fortæller Kathrine.

I alle rum har parret fået nye vinduer og fjernet tæpperne. De underliggende parketgulve er blevet slebet og lakeret, så de fremstår lyse, og træets små knaster og detaljer giver liv og sjæl til rummene.  Uden­­ på træbeklædningen har parret opsat gipsvægge, og alle vægge og lofter er blevet malet hvide med enkelte overflader i støvet grøn eller blå for at danne en virkningsfuld kontrast. De oprindelige døre i oregon pine er bevaret og har blot fået nye greb, hvilket er med til at give endnu mere varme til rummene.

Konkurrencevinder på Instagram

Kathrine og Mads’ husprojekt kan følges på profilen @boikenvilla. De vandt i 2019 en konkurrence om den bedste boligombygning, udskrevet af Videncentret Bolius på Instagram. Du kan også følge Videncentret Bolius og se flotte billeder af indretning. Følg os her @boliusdk.

Gør det selv-makeover af køkkenet

Det lille spisekøkken er det rum, som parret har givet den største overhaling. I stedet for en dyr løsning fra et køkkenfirma har parret selv revet alle elementer ned og omhyggeligt udvalgt og monteret nye, som de har gjort til deres egne med små ”hacks”.

– Skabselementerne er egentlig bare fra Ikea, og så har vi sat nogle runde greb i bøgetræ fra Bauhaus i, så det spiller sammen med gulvet. Bordpladen er i birkefinér, som vi selv har spartlet med grå Kabe for at skabe en hårdfør overflade, der samtidig har noget spil og liv, siger Mads.

Wegner-stol og Børge Mogensen-sofa i kælderen

Rent indretningsmæssigt har parret haft fokus på at skabe åbne, lyse rum, der passer til villaens lave lofthøjde. Overalt er der danske møbelklassikere sat sammen med moderne stålreoler, grønne planter og parrets egne loppefund. 

Og så har de kunnet gå på opdagelse i et regulært designskatkammer i villaen.

– Vi har været heldige også at arve en del møbler fra Mads’ farmor og farfar. I stuen har vi fx et eksemplar af Wegners Bamsestol, og Mads’ bedsteforældres gamle spisebord og stole i palisander står i dag på nøjagtig samme plads som i deres tid. I kælderen var der også fyldt med fine møbler, som vi løbende har indrettet med, samtidig med at vi har suppleret med fx en Børge Mogensen-sofa og andre klassikere, når vi har sparet op og fundet et godt køb, fortæller 
Kathrine.

Det har parret lavet siden indflytning

  • Udvendigt: Nye vinduer og yderdøre samt ny træterrasse.
  • Opvarmning: Et oliefyr er blevet udskiftet med fjernvarme.
  • Indvendigt: Nyt køkken, gipsvægge i stedet for træbeklædning, gulvtæpper er fjernet, og parketgulvet i asketræ er blevet slebet og lakeret, vægge og lofter er malet, og der er kommet udluftning i kælderen.
  • Pris i alt: Ca. 400.000 kr.

Ingen hvide møbler – der skal farve i indretningen

Parret er ikke bange for at bruge farver i indretningen, og faktisk har Mads’ aversion mod hvide møbler været en rettesnor i indretningen.

– Det bliver så koldt med hvide møbler – også selvom man tilsætter farvede puder. Så vi har møbler, billeder og reoler i alt fra petroleumsblå til pudderfarvet, og vi er egentlig ikke bange for at sætte farverne op mod hinanden. Det er ikke sådan, at vi vælger én ­farve til sofakrogen og én farve til spisestuen – det er jo ikke sikkert, at møblerne bliver ved med at stå sådan, forklarer Mads.

Indvendigt er parret efterhånden på plads med indretningen, selvom de løbende rykker lidt rundt på møbler og planter for at skabe variation. Udvendigt har de i foråret fået bygget en stor træterrasse med små solkroge og plads til hygge foran den udendørs pejs. Samtidig er de i gang med at lære haven bedre 
at kende.

– Det er faktisk ret fint bare at lade haven stå den første sæson og se, hvad der kommer op. Vi får fx glæde af et stort magnolietræ og de gamle roser, 
som Mads’ farmor plantede i sin tid. Vi har selv plantet frugttræer og vil anlægge nogle højbede med krydderurter og andet spiseligt, som Mads kan bruge i køkkenet, siger Kathrine.

Hjemmebar og slyngelstue i kælderen

Næste indretningsprojekt er kælderen, som i bedsteforældrenes tid blandt andet rummede en hjemmebar og slyngelstue foruden opbevaringsrum og værksted.

– Vi er i gang med at renovere gulve og vægge, men vi vil faktisk gerne bevare hulestemningen hernede med baren, der er lidt kitsch på den hyggelige måde, og en slyngelstue, hvor vi kan samle vennerne til fx nytårsfester, slutter Mads.

Parrets bedste indretningstips

  • Lav ikke for meget om, men tag udgangspunkt i de eksisterende rammer – så er det nemmere at bevare husets oprindelige sjæl og alligevel tilføre sin egen stil.
  • Prioritér pengene, så du investerer i enkelte gode kvalitetsmøbler, der holder – og spar lidt på andre designløsninger ved fx at vælge Ikea, som nemt kan hackes og få et nyt look.
  • Brug grønne planter i indretningen – det er en forholdsvis billig måde at give liv og sjæl til rummet på.
  • Vær ikke så bange for at kaste dig ud i at renovere selv — ofte kan vi mere, end vi tror. Hent gode råd fra fagfolk, investér i godt værktøj, og find en masse gør det selv-videoer på YouTube.