Hong Kong er en af verdens dyreste byer at bo i, så da kæresteparret Michelle Tennant og Andy Knight gik på jagt efter et fælles hjem i centrum af storbyen, strakte deres budget kun til en lejlighed på beskedne 29 m2. De kontaktede derfor arkitektfirmaet LAAB for at få hjælp til at forvandle deres nye bolig til et sted, hvor der både var plads til gæster og deres tre katte. Ønskelisten var alenlang: rummeligt køkken, stort badekar, hjemmebio, motionsrum, kattevenlige områder og masser af opbevaringsplads.

Allierede sig med arkitekt

For at realisere parrets ambitiøse planer måtte LAAB tænke ud af boksen, og det tog hele 40 designforsøg og en masse eksperimenter, før man fandt den optimale løsning. I stedet for at se lejligheden som et statisk rum, inddrog arkitekterne tid som en fjerde dimension. Det betyder, at lejlighedens elementer kan have forskellige funktioner, afhængigt af hvad der er brug for på det pågældende tidspunkt.

Et eksempel på dette er badet, der kan agere almindeligt badekar. Området kan separeres fra resten af badeværelset og lejligheden, så en person kan tage bad, mens en anden bruger toilettet. Men badekarret kan imidlertid også forvandles til en sofa, hvor man for eksempel kan hænge ud med vennerne og se film, ligesom rummet kan omdannes til et gæsteværelse med seng, der kan isoleres fra resten af lejligheden. Man kan også kombinere funktioner og for eksempel sidde i badekarret og se fjernsyn, eller vært og gæst kan sidde i hver deres seng og se film.

Mobilt fjernsyn og masser af skabsplads

Lejlighedens store fladskærms-tv er placeret på en skydevæg, der kan køres fra en ende af lejligheden til den anden. Under skærmen kan man hænge det sammenklappelige spisebord, når det ikke er i brug, så det ikke tager op unødig plads.

Ved siden af soveværelset finder man et kæmpe indbygget kæmpe skab, der både har plads til opbevaring og hyggelige huler til kattene. Når skabslågen er åben, kan den bruges som sminkebord og fungerer desuden som væg til soveværelset. En skydevæg udgør den anden væg til soveværelset, så man kan selv vælge, om soveværelset skal være åbent eller lukket.

I små lejligheder er der ofte mangel på skabsplads, så for at imødegå parrets ønske om ekstra opbevaring, måtte arkitekterne tage en utraditionel løsning i brug. Under gulvet er der bygget opbevaringsrum, som man får adgang til via pneumatiske gulvlemme.  

Hi-tech køkken og plads til katte

Selvom lejligheden er lille, så er det åbne køkken både stort og højteknologisk. Køkkenskabene kommer glidende ned fra loftet ved tryk på en knap, og køkkenvasken kan gemmes væk, hvis man har brug for mere bordplads. Ifølge Michelle og Andy vækker køkkenet ofte begejstring blandt gæster, og en ven er sågar kommet på besøg for at låne det, fordi det er meget bedre udstyret end hans eget køkken.   

Lejligheden er ikke kun designet for Michelle og Andy, men også for deres tre katte, der har fået deres eget stisystem under loftet samt små huler og en stige. Kattebakken er gemt i et skab under badeværelsesvasken, mens foderskålene er skjult i en skuffe placeret i gulvhøjde i køkkenet.

Det var lidt af en udfordring at implementere de kattevenlige installationer. Materialer, detaljer og mekaniske systemer skulle designes på en måde, der sikrede at rummene forblev tørre, var nemme at rengøre, kattevenlige og fri fra ubehagelige lugte. Derfor er for eksempel kattebakken forsynet med eget ventilationssystem.