Beliggenhed. Beliggenhed. Beliggenhed. Det var i første omgang trækplasteret, da Sofie og Peter Thrane-Nielsen købte en udstykket grund direkte ned til Hornbæk Sø.

Fakta om huset

 • Arkitekt: Karina Søgaard, Novaform Arkitekterne. 
 • Byggepris: 2.600.000 kr., heraf arkitekthonorar på 120.000 kr., der dækkede skitseforslag, myndighedsgodkendelse og projektering. Totalentreprise ved byggefirmaet Future House.

Senere fik de kontakt til et byggefirma og arkitekt Karina Søgaard MAA partner i Novaform Arkitekterne, der begge har specialiseret sig i at bygge og tegne lavenergi- og passivhuse.

Passivhus betyder, at du ikke tilfører energi til huset, men bruger den varme, som du selv producerer via fx kropsvarme, madlavning og brusebade. Varmen genbruges ved hjælp af et såkaldt varmegenvindingsanlæg, der recirkulerer luften i huset og sikrer en konstant, jævn temperatur. Det er derfor heller ikke nødvendigt at åbne døre og vinduer for at få luftet ud. Passivhuset er nemlig så godt isoleret, at det kan sammenlignes med en termokande, hvor genvindingsanlægget hele tiden sørger for at regulere luften optimalt.

Æstetisk, grønt og økonomisk

Med hjælp fra arkitekten fik Sofie og Peter tegnet et hus på 165 m² med dynamisk vrid i arkitekturen og fokus på naturlige, langtidsholdbare og vedligeholdelsesfrie materialer. Passivhuset i Hornbæk har udover de åbenlyse arkitektoniske kvaliteter en enorm besparelse i driftsomkostningerne til varmt vand, varme og el. Penge, der i stedet bliver brugt til afdrag på lån i huset hver måned. De æstetiske, grønne og økonomiske kvaliteter gør, at villaen nu er nomineret til Danske Boligarkitekters Idéprisen 2016.

Læs mere om IdéPrisen her.

Det siger juryen om Hornbæk-villaen:

 • ”En trendsættende bolig, som vi vil se mange flere af i fremtiden.”
 • ”Det imponerende lave energiforbrug giver mulighed for at leve det gode liv – og måske bruge pengene på den helt rigtige beliggenhed i stedet for el, vand og varme.”
 • ”Brugen af cedertræ på facaden gør, at huset også ser smukt ud om fem år – måske endda smukkere og dermed i endnu højere grad bliver en integreret del af naturen.”
 • ”Arkitekturen er lykkedes, fordi man har brugt tynde vægge. Normalt bruger man meget tykke vægge til lavenergihuse, så vinduerne fx kommer til at sidde langt ind i facaden. Det sker slet ikke her, fordi arkitekten har udviklet et særligt byggekoncept.”
 • ”Vi ser en tendens til, at folk bygger større og større. Men husene bliver ikke nødvendigvis smukkere og mere spændende af den grund. Familien her har med stor succes prioriteret de gode og bæredygtige kvadratmeter med fornuftige driftsudgifter og en minimal vedligeholdelse og fået et virkelig funktionelt hus.”

Uforgængelige materialer

Med til første møde med arkitekten havde Sofie og Peter en liste over krav til deres kommende bolig. De ville blandt andet gerne have en overdækket terrasse integreret i huset, så den ikke skulle ligne noget, der var klistret på arkitekturen til sidst.

– Vi er havemennesker, og når vi ikke arbejder i bedene, sidder vi og nyder blomster og buske. Derfor er gode uderum lige så vigtige i vores optik som rummene indenfor, siger Peter.

Helt overordnet er huset udformet som to forskudte kasser, der danner nogle gode uderum, som ligger i naturlig og tæt forbindelse med opholdsrummene indenfor.

Minimalt forbrug = flere penge at bygge for

Familiens samlede forbrug til varme og varmt vand er på knap 3.000 kr. årligt, hvilket er en besparelse på ca. 20.000 kr. årligt i forhold til, hvad en familie i et tilsvarende hus bruger. Solceller sørger endvidere for, at det årlige forbrug kun ligger på 3.000 kr.

– Og dét gør faktisk, at man kan låne en million mere til at bygge for. Når man genbruger vand og varme og har isoleret optimalt, så kommer man med andre ord til at bo for sine penge frem for at hælde dem i kloakken, fortæller Karina Søgaard.

Gennemtænkt ned til mindste detalje

Det bedste ved at bo i huset er ifølge Peter komforten:

– Det er mit femte hus, og hver gang har der været større og mindre ting, der har irriteret mig. Her er et optimalt flow i huset, hvor alt bare kører og er lige præcis der, hvor det skal være. Alt er med andre ord gennemtænkt ned til mindste detalje, og det er en fornøjelse af bo i sådan et hus.

Se alle billederne fra huset i Hornbæk her.

SE OGSÅ DE ANDRE NOMINEREDE:

Hvem siger en seniorbolig ikke kan være i to etager?

Moderne svævebolig kan styres med mobilen

Fakta om IdéPrisen

 • IdéPrisen er boligejernes egen arkitekturpris og uddeles af Danske BoligArkitekter, der er et samarbejde mellem Videncentret Bolius og Danske Arkitektvirksomheder.
 • Idéen er at vise, at arkitekter kan bruges til andet end kunstmuseer og operahuse. De er også yderst gavnlige, når almindelige boligejere skal have bygget nyt hus. Det er fjerde gang, prisen uddeles, og i år har man valgt at fokusere på arkitekttegnet nybyggeri.
 • Vinderen udvælges af både en professionel jury og via en afstemning på danskeboligarkitekter.dk. Juryen består af Lene Espersen, direktør i brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, Erik Rimmer, chefredaktør på BO BEDRE, Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Videncentret Bolius, Jesper Nielsen, ejendomsmægler og kendt fra tv-programmerne ’Hammerslag’ og ’I hus til halsen’ samt Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter. Afstemningen slutter 31. august 2016.
 • Vinderen af IdéPrisen får 25.000 kr. plus en statuette af den fynske kunstner Jens Ingvard Hansen. Alle, der stemmer, deltager i konkurrencen om 3 x 20.000 kr. til arkitekthjælp.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.