To i én – sådan kan Mathies-huset beskrives kort. For ud mod vejen er det et gedigent murstenshus med små vinduer, men straks hoveddøren åbnes, kommer et helt andet hus til syne.

Et kæmpe rum går fra den ene ende af huset til den anden. Lyset strømmer ind både fra oven fra hele seks ovenlysvinduer og fra den gennemgående glasfacade, hvor der er udsigt til både himmel og have.

Udenfor er anlagt en terrasse i hårdt træ i hele husets længde – og familien har altså alt, hvad moderne boligejere drømmer om: Let og nærmest usynlig overgang mellem ude og inde.

Bag om arkitekt Werner Mathies

Dette hus er tegnet af Werner Mathies, der er tilknyttet Danske Boligarkitekter.
Indtil videre er der opført 7 af slagsen rundt om i Danmark. Den første udgave blev bygget i 2006 i orbindelse med boligudstillingen Fremtidens Parcelhuse i Herfølge og var et af de første svanemærkede lavenergihuse herhjemme.  Men det var først flere år efter, da Stefan og Louise Skafdrup skulle i gang med at bygge deres eget hus, at de fandt ud af, at det netop var sådan et hus, de drømte om.

Byggede nyt hus med fortættet ryg

Familien Skafdrup havde fået deres datter nummer tre, så deres gamle hus var blevet for trangt. Og samtidig var huset i en form, der ikke var lige til at bygge til.

Heldigvis lå huset på en stor grund, der kunne udstykkes i to, hvorfor familien kunne sælge det for lille hus – og gå i gang med at bygge deres drømmehus på den nyudstykkede grund ved siden af. Men hvilket hus skulle de bygge – gode råd var dyre. Troede de.

- Vi så på mange hustyper og var faktisk rimeligt frustrerede over, at vi ikke kunne finde det rigtige. Men da vi besøgte Werner Mathies’ hus, var vi ikke i tvivl, fortæller Stefan Skafdrup, der som ejendomsmægler ser en del huse, og derfor måske også er lidt mere kræsen end gennemsnittet.

Huset her havde præcis det, som familien ledte efter: Enkelhed, rene linjer, masser af lys og ingen forstyrrende elementer.

Huset er groft sagt bygget op i to dele adskilt af en lang, gennemgående væg med dybe nicher, som arkitekten kalder en fortættet ryg. Her er størstedelen af husets skabe indbygget.

Håndtegnet, individuelt typehus

Husets åbne side ud mod haven rummer det lange rum med køkken, spisestue, opholdsstue og arbejdsværelse delvis adskilt af rumdelere. Mellem køkken og spiseplads er det f.eks. en stor skabssektion, og mellem spise- og opholdsstue er det en muret dobbeltsidet brændeovn, der bryder det lange rum.

Til den mere lukkede side mod nord ligger værelserne på rad og række som små huler.

Selv om huset er et arkitekttegnet typehus, valgte familien deres egen ”håndlavede” udgave og fik det bygget op fra grunden på stedet. Huset er også med sine 219 kvadratmeter større end grundmodellen, og familien har ønsket en murstensfacade, som der heller ikke er på Werner Mathies’ oprindelige hus.

Men man kan også bestille Werner Mathies’ hus som et elementbyggeri, hvor vægelementerne kommer direkte fra fabrik.

Lavenergihus med naturgas

Huset lever op til kravene i Lavenergiklasse 2, som er det næstbedste for lavenergihuse.

Ejerne fortæller, at de bruger ca. 11.000 kr. årligt i varme. Det varmes op med naturgasfyr, og der er gulvvarme i hele huset samt varmegenvindingsanlæg.

De store glaspartier mod haven har trelags energiruder, og et stort udhæng over glasfacaden beskytter mod overophedning om sommeren.  Omvendt tillader udhænget i de kolde perioder, når solen står lavt på himlen, at solstrålerne når langt ind i huset og varmer det op. Og glasfacaden betyder, at beboerne om vinteren får det maksimale udbytte af de få solskinstimer, der typisk er på denne årstid.

- Huset fungerer perfekt for os, og vi glæder os over det hver eneste dag. Jeg tror, at vi altid vil synes, at det er et fedt hus, det er langtidsholdbart på en anden måde, end hvis vi havde bestemt os for et mere traditionelt typehus. Det er lidt ligesom at købe en Wegner-stol -  man bliver aldrig træt af den, siger Stefan Skafdrup.

Fakta om huset

  • Størrelse: 219 kvadratmeter.
  • Rumfordeling: 3 børneværelser, 1 soveværelse, to badeværelser, entré og bryggers. Køkken, spise- og opholdsstue samt arbejds- og gæsteværelse ligger i ét sammenhængende rum langs den ene langside. Arbejds- og gæsteværelset kan dog lukkes af med en skydedør.
  • Konstruktion:Huset er en trækonstruktion med en skalmur af murstenen Kolumba fra Petersen Tegl. Murstenen er håndlavet, den blev udviklet af arkitekt Peter Zumthor og Petersen Tegl til Kolumba Museet i Köln og kendes også fra Skuespilhuset i København .
  • Facade:Det meste af facaden mod haven er et stort glasparti med skydedøre. Vinduer og glaspartier er energiruder med tre lag glas fra Protec.
  • Tagbeklædning: Tagpap.
  • Gulve: Plankegulve i douglasgran fra Danish Hardwood.
  • Køkken: Køkkenet er med el-skuffer og har en 6 mm massiv stålbordplade fra JKE og hvidevarer fra ATAG. Huset rummer i alt 32 skabe, som også er fra JKE.
  • Opvarmning: Naturgasfyr via gulvvarme i hele huset. Udgifter til opvarmning årligt: ca. 11.000 kr. Der er installeret varmegenvindingsanlæg fra Genvex.
  • Pris: Et lignende hus kan ifølge arkitekten Werner Mathies bygges for ca. 14.500 kr. pr. kvadratmeter. Da huset her er opført i dyrere materialer, fx murstenene, armaturerne og baderumselementer - er den samlede kvadratmeterpris på ca. 16.000 kr.

Energibesparende glasfacade

Selv om husets facade mod syd/vest stort set består af glas, er huset alligevel et lavenergihus.

Der er anvendt tre lags energiruder. Samtidig er det store udhæng på ca. 2,2 meter udregnet nøjagtig, så det tilfører boligen en masse lys og solvarme i den kolde tid på året.

Om sommeren, hvor solen står højt, beskytter udhænget til gengæld mod overophedning af de bagvedliggende rum.

Læs mere om Werner Mathies’ typehus på add-vision.dk

Læs mere om projektet hos Danske Boligarkitekter

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.