Det har sin charme at bo i en gammel bevaringsværdig ejendom med stråtag, bindingsværk og sprossevinduer. Det har Lone og Michael gjort i 30 år, og her har deres tre nu voksne børn haft en fin barndom med masser af albuerum. Deres forældre har så til gengæld brugt masser af tid på at renovere, for i et gammelt hus er der altid noget at tage fat på.

Billedgalleri: Supervilla med udsigt

Sommerhus blev til modernistisk mekka

Det er blevet anderledes nu. For et år siden flyttede parret nemlig ind i et helt nyt, arkitekttegnet hus, hvor vedligeholdelsesarbejdet - i hvert fald i en del år frem – burde være til at overse.

Energi og klimasikring i supervillaen

  • Ca. 500 meter jordvarmeslanger er nedgravet i haven. Jordvarmeanlægget står for 99 procent af energien til rumopvarmning og opvarmning af brugsvand. 
  • På taget er installeret et 6kW solcelleanlæg. Det dækker 62 procent af elforbruget. 
  • Et ventilations- og varmegenvindingsanlæg sørger for et behageligt indeklima. Anlægget genvinder op til 90 procent af energien i den udsugede luft.

Parrets ’ældrebolig’ på 200 m2 er tegnet af tnt arkitekter og har mange fortrin, men det bedste er uden tvivl beliggenheden på bakken med udsigt til marker, vådområdet Vaserne og Furesøen. Den udsigt nyder beboerne hver dag, og de kan nyde den med god samvittighed.

For selv om langt det meste af facaden mod sydøst består af glaspartier fra gulv til loft, er isoleringsevnen så effektiv, at selv en stiv januar-kuling, som den vi havde tidligere på året, ikke blev bemærket i rummet.

- Selv om vi havde isoleret vores gamle hus, er det noget helt andet at bo i et nyt. Her er en meget mere ensartet varme, og det føles meget mere behageligt at gå rundt i huset, siger Michael Bundgaard, der indrømmer, at han nyder overgangen fra den gamle bolig til et moderne og funktionelt hus, hvor der ikke hele tiden er noget, som skal gøres.

Fakta om huset

Størrelse: 200 m2 plus 100 m2 kælder.

Grund: 1.200 m2.

Byggesum: 5 mio. kr. eksklusiv grund.

Arkitekter: tnt arkitekter v. Jakob Brandt-Nielsen.

Sagsarkitekt: Gitte Andreasen.

På jagt efter søudsigt

Egentlig var planen ikke, at parret absolut skulle bygge selv. De ville gerne blive i lokalområdet, men flytte til en bolig med direkte udsigt til Furesøen. Det var dog lettere sagt end gjort. I flere år har de holdt grundigt øje med, hvad der kom til salg, og efterhånden var de bekendte med hver eneste matrikel med søudsigt i området.

Men endelig kom muligheden. En fritidshusgrund i første række til vandet blev sat til salg, efter at ejeren var død. Michael og Lone gav et bud, som blev accepteret, og dermed var grunden med hus pludselig deres. På grunden lå et af de sidste tilbageværende sommerhuse i området, et Jeppesen-hus fra 1942, som havde haft de samme ejere gennem alle årene. Det gav dog ikke nogen mening at bygge det om til helårsbolig, og derfor solgte parret huset, der nu står et andet sted i Danmark.

Parret tog kontakt til Jakob Brandt-Nielsen fra tnt arkitekter, som de tidligere har samarbejdet med. Deres drøm var egentlig et moderne funkishus i to plan for at få det optimale ud af udsigten, som Michael havde studeret nøje fra toppen af taget på det gamle sommerhus.

Men da lokalplanen kun tillader byggeri i halvandet plan, blev de nødt til at indgå nogle kompromiser.

- Ideen var at indrette det store opholdsrum på øverste etage, hvor den bedste udsigt var, og så have værelser i stueplanet. Men der blev for mange løsninger med skrå vægge, og det fungerede ikke. Derfor droppede vi ideen og valgte en mere enkel løsning i ét plan. Og vi kan da også godt leve med den udsigt, som vi nu har fået, smiler Michael Bundgaard.

Flere arkitekttegnede byggeprojekter fra Danske Boligarkitekter her

Klima og komfort både ude og inde

Når parret er hjemme, tilbringer de al deres tid i det store rum, som udgør både køkken, spise- og opholdsstue, og her har de naturen uden for på første parket. Gennem skydedøre kan de træde lige ud på en smuk træterrasse i varmebehandlet ask, og udhænget sørger for, at solen ikke overopheder rummet alt for meget. Fra soveværelset er der desuden udgang til en vestvendt, overdækket terrasse, hvor aftensolen kan nydes.

Detaljer om supervillaen

  • Huset er isoleret efter dagens standarder for lavenergi og opfylder kravene til energiklasse 2020.
  • 3 lags lavenergiruder. Glasfacader er fra Schüco FW 50, vinduer og døre på nordsiden er fra Velfac. 
  • De grå facadeplader på sydsiden er fra Ivarsson, mens nordfacaden er pudset med facadesystemet Sto Ventec. Denne hvidpudsede facade går også igen i den øvre ”ramme”, der omkranser hele huset. 
  • På taget er der lagt sort tagpap. 
  • I det store rum og værelserne er der lagt plankegulvlamel i hvidolieret eg, mens der i badeværelser, entré og køkken er klinkegulv i Evers Trendstone. Der er gulvvarme i hele huset. 
  • I loftet er der valgt lydabsorberende akustikpuds - en dyrere, men mere æstetisk løsning end de traditionelle akustikplader.

Til den mørkere og mere lukkede side mod nord er to af husets i alt tre værelser og de to badeværelser placeret samt et bryggers med nedgang til kælderen. Her finder vi husets teknikrum, for med både jordvarmeanlæg, varmepumpe og solcelleanlæg hører der efterhånden ret meget teknik med til et moderne hus.

Da Michael og Lone besluttede sig for at bygge nyt, var det således ikke blot arkitekturen, der var vigtig for dem.

- Når man bygger nyt, synes jeg, at man har en vis forpligtigelse til også at bygge så CO2-venligt som muligt. Og da grunden her alligevel skulle graves op, var det oplagt at få nedlagt jordvarme. Jeg er også ret fascineret af, at man i dag kan bygge et lavenergihus, uden at det skal være med de små glughuller til vinduer, som vi så i 80erne, fortæller Michael Bundgaard.

Glæden ved de store energivinduer og komforten ved at bo i et nyt hus blev endnu større, da parret blev præsenteret for den første varmeregning.

- Det var ret tilfredsstillende at konstatere, at det har kostet os 6.500 kr. i el- og varme at bo her det første år. I det gamle hus var den årlige regning varmeregning på 35.000 kr., fortæller Michael Bundgaard.

Vandt pris for ’flot, enkelt byggeri’

Huset blev i 2013 tildelt Rudersdals Kommunes arkitekturpris. Dommerkomiteen betegnede huset som et ”flot eksempel på et enkelt moderne byggeri”, der nænsomt tilpasser sig omgivelserne, samtidig med at den unikke beliggenhed er udnyttet optimalt.

Også de ressourcebevidste og klimavenlige løsninger fik rosende ord sammen med haveanlægget og det fine brolæggerarbejde med stensætningen. Her er flere af de anvendte marksten i øvrigt genbrug fra den gamle have.

- Brolæggerens arbejde er noget af det, som folk ofte kommenterer, når de går forbi nede på vejen. Huset får i det hele taget mange positive kommentarer fra forbipasserende, og det er vi da glade for, fortæller Michael Bundgaard.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.