Marie Lind og Christian Tasts hus hører ikke til den slags, der går 13 af på dusinet. Alene beklædningen med de såkaldt tagspån eller shingles i cedertræ er ikke så udbredt herhjemme. Huset er så at sige bygget ind i den skråning, som var på grunden i forvejen, og da det samtidig er det sidste på villavejen, har ejerne fordelen af en pragtfuld udsigt til skov og fynske marker.

En børneafdeling med fælles legerum

En tur rundt i huset afslører, at huset er helt specielt. 13-årige Lukas’ værelse er placeret i den ene ende af huset i børnenes afdeling, som han deler med sine to mindre søskende, Molly på 5 år og Otto på 3.

Alle tre børn har hver sit værelse på kun syv kvadratmeter med udgang både til haven og til et større fællesrum, hvor der kan leges, spilles og sysles med kreative aktiviteter. Hele børneafdelingen kan lukkes af med en skydedør fra resten af huset. Det er både en god løsning, når børnene har kammerater med hjem og vil være sig selv, eller hvis forældrene har gæster og måske vil samtale under rolige former.

Det sidste sker nu sjældent hos Marie og Christian og deres tre børn, for her er i den grad tale om en familie, der elsker at være sammen, og det afspejler sig i indretningen af huset, som arkitekt Iben Schlanbusch fra tegnestuen B19 og medlem af Danske BoligArkitekter har tegnet.

Få byggeriet af dit nye hus på skinner med viden og gode råd fra temaside

Ét rum i flere planer

Bortset fra børneafdelingen og de to badeværelser består huset faktisk af ét stort rum, der fordeler sig på flere forskudte planer. Køkkenet ligger på samme niveau som entré og badeværelse. Et trin længere nede er spiseafdelingen, herfra kan man gå op i forældresoveværelset eller ned i opholdsstuen og videre til kælderen, hvor der er vaske- og teknikrum samt badeværelse.

Længst inde i et mørkt hjørne har ejerne tillige bygget en bred alkove, hvor man kan smide sig på sengen og se TV – i øvrigt husets eneste.

Parret fik kontakt til Iben Schlanbusch, der har tegnestue i København, via Maries kusine, som selv er arkitekt. Hun ville ikke blande familierelation og arbejde sammen og havde derfor sagt pænt nej tak til at tegne deres hus. Dog lykkedes det hende at få talt Christian og Marie fra en gammel drøm om at bygge et rundt hus.

3 vigtige krav, som familien stillede til deres nye hus

  1. Arkitektur: Huset skulle følge grunden og respektere skrænten – de ønskede ikke et hus i ét plan.
  2. Indeklima: Familien ønskede ikke traditionel isolering og dampspærre. Christian har haft problemer med psoreasis og har det ikke godt i moderne, tætte huse. Derfor er huset isoleret med træfiber med dampspærre i papir. Det giver et åndbart hus. Desuden er væggene malet med en lerbaseret maling.
  3. Energi: Huset varmes op med jordvarme og solcellerne leverer det meste af familiens strømforbrug. Månedlige udgifter til el lyder på mellem 200 og 300 kroner.

At tegne et hus er at forstå dets beboere

- Vi havde tegnet nogle skitser, men hun stillede os simpelt hen så mange gode spørgsmål, at vi til sidst kunne se, at det ikke ville fungere, griner parret.

Da Iben Schlanbusch fik opgaven, gik hun som det første i gang med at spore sig ind på, hvad det var for nogle mennesker, hun skulle tegne hus til.

- Det er en meget vigtig fase, som en arkitekt ikke må nedprioritere, ellers kan man ramme helt ved siden af. Det er vigtigt, at forstå de mennesker, der skal bo i huset, kende deres værdier og vide, hvordan de lever. I tilfældet med Christian og Marie var det ret nemt at spore sig ind på, hvad de ville have, og de blev faktisk glade for den første skitse, som jeg præsenterede. På den måde var det et mønsterforløb mellem arkitekt og bygherre, fortæller Iben Schlanbusch.

Ville ikke bo i en plasticpose

Da skitserne til huset lå klar, indgik Christian en aftale med typehusfirmaet Skovbohuse, der ud fra Iben Schlanbuschs tegninger konstruerede og opførte råhuset – men kun selve trækonstruktionen.

Alle ydervæggene inklusive isolering og beklædningen har ejeren selv bygget. Og her afveg familiens ønsker fra det gængse, både hvad angår isolering og facadebeklædning.

- Vi vil ikke bo i en plasticpose. Jeg har før haft problemer med psoriasis og tilskrev det, at jeg på det tidspunkt boede i et nyt og helt tæt hus, der var isoleret med rockwool og dampspærre, som jo er det mest almindelige. Derfor har vi valgt at isolere med træfiber. Væggene i huset er heller ikke malet med plasticmaling - det ville jo ødelægge det hele - men med en lerholdig maling, så husets kan ånde. Det giver et perfekt indeklima, og samtidig er huset topisoleret, fortæller Christian Tast.

300 kroners elregning

Det sidste vidner familiens varmeregning da også om. Efter at familien nu har ”prøvekørt” huset gennem to vintre, kan de nemlig konstatere, at deres varmeregning er på nul kroner. Solcelleanlægget leverer strøm til varmepumpen, som styrer jordvarmen.

Familiens samlede strømforbrug er dog lidt større, end solcellerne kan klare, men en elregning på beskedne knap 300 kroner er, hvad familien må ud med om måneden.

LÆS OGSÅ: Solceller

At leve i en byggeplads

Råhuset blev opført på tre uger, men hele byggeriet tog omkring to år. Det er prisen, når man som Christian Tast vælger at stå for alt det øvrige helt alene - bortset fra lidt hjælp i ny og næ fra venner og bekendte. Marie har mest fulgt arbejdet fra sidelinjen, da yngstemanden Otto meldte sin ankomst, mens byggeriet var på sit højeste.

Huset var også kun delvist færdigt, da familien rykkede ind. Men selv om det var en lang proces, tænker de ikke tilbage på den som noget hårdt og opslidende.

- Det er lidt ligesom at føde børn, man glemmer hurtigt bagefter, hvor ondt det gjorde, griner Marie. Også Christian har oplevet det at bygge selv som en positiv oplevelse og tilføjer:

- Man siger jo, at der er tre ting, som en mand må gøre her i livet: Få et barn, bygge et hus og skrive en bog. Nu mangler jeg kun at skrive en bog.

2 gode råd fra Christian Tast

Gør det ikke for at spare penge - gør det kun, hvis du brænder for det. Hvis jeg regner på de arbejdstimer, jeg har brugt, er jeg ikke sikker på, at jeg har sparet noget. Som privatperson får du heller ikke altid den rabat på byggematerialer, som et tømrerfirma kan få.

Overvej løsningen med at lade et byggefirma opføre rådhuset og være medbygger selv. Det var en fordel for os. Råhuset blev opført på tre uger, og firmaet stod også for etablering af jordvarmeanlægget. ”Tømrerne fra byggefirmaet efterlod ret mange byggematerialer, som jeg har kunnet anvende andre steder i huset – og jeg har fået udlevet min selvbyggerdrøm"

Fakta om huset

Grund: 1.500 m2.

Huset: 208 m2 plus 48 m2 carport og redskabsrum.

Facader: Træspån fra Thorslunde Træ – tagspaan.dk

Tag: Tagpap Træ/alu vinduer med tre lag glas - Auraplus fra Rationel.

Væggene er behandlet med lerbaseret maling fra levendefarver.dk

Kvadratmeterpris: 11.000 kr. eksklusiv byggegrund.

Arkitekthonorar: 55.000 kr.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.