Hvad er bambus?

Bambus er en stedsegrøn plante, nærmere betegnet en græsplante. 

I Danmark plantes den på grund af sit smukke udseende eller gode egenskaber som hæk. Men planten kan anvendes til mange formål og forarbejdes til tekstiler, papir, gulve, møbler og køkkenredskaber.

Desuden er bambus pandaens livret, men mennesker kan også med velbehag spise de friske bambusskud, som smager mildt af asparges og er en yndet ingrediens i asiatisk madlavning. Nogle bambusarter sætter også spiselige nødder og frugter efter blomstring.
 

Året rundt lyser bambus op med sine smalle, stedsegrønne blade, og netop derfor er den smukke græsart populær i de danske haver. Bambus er en nem plante, der trives i alle haver og bidrager med sin grønne, opretstående vækst i både bede, krukker eller plantet som hæk. Den kan også bruges som læskærm eller rumdeler.
 
I denne artikel kan du læse mere om den nemme, hårdføre plante og lære, hvordan du planter, passer og gøder den.

Mange typer af bambus trives i Danmark

I Asien, Australien, Afrika, Syd- og Mellemamerika vokser bambus vildt i naturen. Her har man gennem tusindvis af år dyrket planten på grund af de mange praktiske fordele. Blandt andet fordi bambusrør er meget kraftigere end andre træsorter, og derfor er et godt materiale til gulve, redskaber og møbler. Bambusfibrene udnytter man også, da de kan forarbejdes til tøj, tæpper og tekstiler.

Bambus er et græs, der ofte forbindes med prydgræsser grundet den oprette vækst. I Danmark er det oftest sorter af den gule bambus, Fargesia murielae, der plantes i haverne, men faktisk er der omkring 1.000 forskellige arter. Mange af dem har en træ-lignende vækst, selvom de er en del af græsfamilien.

Såfremt frosten ikke er længerevarende, er bambus vinterhårdfør og kan stå ude året rundt, hvor den skaber liv med sine stedsegrønne kvaliteter. Foruden de forskellige sorter af gul bambus kan du plante følgende bambusarter og -sorter i haven:

  • Fargesia robusta 'Pingwu': 3-5 meter høj og hurtigt voksende bambussort. Sorten får flotte stribede grene i lyse- og mørkegrønne nuancer.
  • Phyllostachys bissettii: stor art, som er fuldt hårdfør i Danmark. Den er også kendt som furebambus eller glansbladet bambus, der blandt andet kan have sorte stængler. Stænglerne er tykke og beklædt med små, lysegrønne blade.

Der findes både høje og lave bambus. De ovenstående er høje sorter, men ønsker du en lav vækst i haven, der blandt andet kan bruges som afskærmning, skal du vælge en type, der kun bliver 50-150 centimeter høj. De er gode at plante i krukker, der kan pynte på terrasser, altaner eller i den mindre byhave.

Hvor kan bambus placeres i haven?

De fleste bambus stiller ikke store krav, når du skal vælge den rette placering. I Danmark trives den fint i både sol, skygge og halvskygge, selvom den vokser hurtigst og smukkest i fuld sol

Kan bambus gå ud – igen?

Bambus er en hårdfør plante, men alligevel oplevede vi i midten 1990’erne, at de smukke planter begyndte at blomstre og derefter gå ud. Imidlertid var det ikke alle sorter, der blev ramt. Det var kun den gule bambus.

Det skyldes, at de gule bambus har en livscyklus på omkring 100 år, og når de rammer den alder, blomstrer de og dør efterfølgende. Fordi de fleste bambus i 1990’erne stammede fra de samme planter, man havde importeret til Danmark, opnåede de den kritiske alder samtidig. Derfor taler man om massedød blandt bambus.

Nogle år efter fulgte sorter af den sorte bambus, hvor også en stor del af de danske bambus gik ud. 

Desværre kan vi forvente, at det vil ske igen, men hvornår kan man ikke svare på. Endnu kender man ikke de forskellige typers eksakte alder, men afhængig af art og sort kan du forvente, at din bambus kan blive mellem 30 og 100 år gammel.

Planten gror godt i veldrænet, humusrig havejord. Du kan også vælge en placering, hvor jorden er let fugtig, så det ikke bliver nødvendigt at vande i perioder med tørke. Det er vigtigt, at planten ikke vokser i konstant, våd jord, da det kan få rødderne til at rådne, så bambusplanten går ud.

Hvornår og hvordan planter man bedst bambus?

Du kan plante bambus året rundt, så længe der ikke er frost i jorden, men de bedste udplantningstidspunkter er forår og efterår. Udplanter du om sommeren, skal du være meget opmærksom på at vande grundigt, så planten ikke går ud på grund af vandmangel i varmen.

Sådan planter du bambus i haven:

  1. Tag bambussen op af potten og sæt den i en spand med vand, så den kan suge væske, mens du graver et plantehul, der er dobbelt så bredt som plantens rodnet og dybt nok til, at hele roden kan være deri.
  2. Planter du bambus som hæk, skal planteafstanden være cirka 1 meter.
  3. Løsn jorden i bunden af plantehullet, så rødderne bedre kan få fat og etablere sig.
  4. Sæt planten i hullet
  5. Fyld hullet med jord, som du trykker fast omkring bambussen, og læg et løst jordlag øverst.
  6. Vand grundigt.

Dyrk bambus i krukker

Bambus vokser også villigt i krukker, der kan placeres på terrassen eller altanen for at understrege en minimalistisk havestil. Holder du af at lave opstillinger i haven, er det optimalt at plante i krukker, da de kan flyttes og udskiftes.

Dyrker du bambus i krukker, skal du sørge for at etablere et godt drænlag, så vand ikke samler sig i bunden af beholderen. Selvom bambus holder af fugtig jord, må den ikke vokse i stillestående vand. Det får rødderne til at rådne, så planten går ud.

Vælg derfor en krukke med hul i bunden, så vand kan løbe væk, og fyld altid den nederste del af krukken med lecakugler eller småsten, der fungerer som drænlag.

Vand ugentligt for at undgå udtørring. Det er særligt i sommermånederne, du skal være aktiv med vandkanden, for bambusplanten kan ikke selv strække sine rødder dybt i jorden og suge væske, når den vokser i en krukke.

For at give krukkeplanten de bedste vækstbetingelser, kan du plante i spagnum og tilføre gødning med det samme. Har du plantet i foråret, kan du vente til juni med at gøde igen. Ny næring skal tilføres 1-2 gange i vækstperioden enten i flydende form eller som gødningspiller. Giv gødning første gang i april eller maj.

Hvordan passer man bambus?

Vanding
De første måneder efter udplantning er det afgørende, at planten ikke tørrer ud. Særligt i varme perioder skal du være opmærksom på, at plantens blade ikke bliver gulne, da det er første tegn på, at den tørster. 

Vand, når jorden føles tør eller hver eller hver anden uge, hvis det er meget varmt. De efterfølgende 2-3 år skal du vander en gang om ugen fra april til oktober. 

Gødning
Bambus har brug for næring, og derfor bør du give gødning 1-2 gange om året. Spred kompost omkring planten i foråret, og giv NPK-gødning senere på sommeren. 

Du skal ikke gøde bambus det første år efter udplantning, da den jord, der er i potten, ofte er gødet fra planteskolen.

Beskæring af bambus

Kaster du et blik på planten, kan du se, den består af en stamme med grene og blade. Bambusrørene har en levetid på op til 20 år, men da den konstant sætter nye, er det ikke hele planten, men kun de enkelte rør, der går ud. Rørene dannes fra underjordiske rødder, der kaldes rhizomer.

De visne rør kan klippes ned og fjernes året rundt, men en kraftigere beskæring skal foretages om foråret eller i sensommeren. Beskæringen foretages ved at klippe bambusrørene af helt nede ved jorden. Er væksten meget tæt, kan det være en fordel med en udtynding hver andet år.

Kan bambus bruges som hæk?

Ja, bambus kan sagtens plantes som hæk grund af sin tætte vækst, og fordi den er meget robust.

Bambus kan blive mange meter høj, men under danske himmelstrøg bliver den oftest, afhængig af art og sort, omkring 2-3 meter. Den vokser hurtigt, og i løbet af et par år kan den nå sin maksimale højde. Netop derfor er den en god hækplante, da det ikke tager mange år, før hækken bliver tæt og frodig. 

Nye skud dannes fra bunden, og efterhånden som planten får rodfæste i haven, sætter den lange bambusskud.