Selvom parcelhushaver er små, er der masser af muligheder, når det gælder træer til haven. Der er store træer og små træer. Træer med brede kroner som parasoller og smalle, søjleformede træer. Dertil kommer et væld af forskellige farver, når træet blomstrer, sætter frugt og når alverdens høstfarver sætter ind i efteråret. 

Og det er ikke kun din haves æstetik, du kan give et løft, hvis du planter et eller flere nye træer. Du gør også havens fauna en tjeneste. En tommelfingerregel er: Jo flere træer i haven, jo rigere dyreliv.

Der er altså flere gode grunde til at plante et nyt træ i din parcelhushave. Her får du inspiration og gode råd, så du kan vælge det helt rigtige træ til din have.

Frugttræer er ideelle til parcelhushaven

Fordelen ved frugttræer er, at de får smukke blomster, og at de giver lækker frugt, som familien kan få stor gavn af. Frugttræer findes i næsten alle størrelser, så det er muligt at finde et der netop passer til din have. 

Hvis din have ikke er stor nok til flere frugttræer, kan du få både æbletræer, pæretræer, blommetræer og kirsebærtræer med flere forskellige sorter på hvert træ.

En anden fordel ved æble- og pæretræer er, at de kan espalieres. På den måde kan du bruge dem til at skabe rum i haven samtidig med, at de ikke fylder så meget i bredden.

Hvis du vil espaliere et træ, skal du sætte nogle stolper i jorden og trække ståltråd imellem dem. Så binder du grenene ind imellem de tråde, du har trukket. Vælger du at espaliere træer, skal du være opmærksom på, at de kræver meget beskæring. De skal helst beskæres to gange om året, om sommeren og om vinteren.

7 gode træer til parcelhushaven

  • Sydbøg 
  • Bærmispel 
  • Kinesertræ 
  • Korea kornel
  • Paradisæble 
  • Alm. Hvidtjørn 
  • Rød hyld

Se træerne i billedgalleriet herunder

Japansk kirsebærtræ kan bruges som parasol

En smuk måde at få en let skygge over frokostbordet er et parasoltræ, der blomstrer. Det kan fx være et japansk kirsebær, der har smukke hvide eller lyserøde blomster i det tidlige forår.

Det er typisk et opstammet træ, hvor kronen flader ud fra toppen af stammen, og derfor er det velegnet som parasoltræ.

Et parasoltræ kræver lidt beskæring for at få den karakteristiske flade og brede krone, men giver en fantastisk karakter i haven. 

Vælg træer med forskellig højde

Tænk i niveauforskelle, når du vælger træer til din have. Det er en god idé at vælge træer, der når forskellige højder, når de er fuldvoksne. Det skaber diversitet i haven, at ikke alle træer og buske har tilnærmelsesvis samme højde. 

7 gode træer til haven til parcelhuset

Tænk på, hvordan træerne vil skygge

Husk at overveje, hvordan nye træer vil skygge i din have. En ting er, at et nyt træ med en højde på fx to meter ikke skygger særlig meget. Men hvis træet ender med at blive 7-8 meter højt, kan det lige pludselig give store skygger. På samme måde er det værd at tænke over, om et nyt træ i din have vil give dine naboer gener – fx i form af skygger på terrassen – i en urimelig grad.

Hvis du gerne vil have en idé om, hvordan dit nye træ kommer til at skygge i fremtiden, kan du anskaffe dig et bræt eller en pind med en længde, der svarer til den højde, som du forventer, at det nye træ med tiden vil nå. 

Gå så rundt i din have på en solrig dag ved middagstid, hvor solen står højest, og placer dit bræt eller din pind forskellige steder i haven. På den måde kan du se, hvor lang skyggen bliver, og få et estimat over, hvor meget dit nye træ kommer til at skygge, når det er fuldvoksent.

Køb et lille eller stort træ

Når du vælger træer, skal du spørge dig selv, om du har tid til at vente på, at træet vokser. Nogle planteskoler sælger træer, der allerede har nogle år bag sig, og derfor også har en anseelig størrelse. Der er selvfølgelig begrænsninger på, hvor store træer du kan plante, men et stort træ har den fordel, at det kan give karakter næsten med det samme. 

Kan du derimod vente på, at træet vokser sig stort, kan du spare pengene, købe et mindre og yngre træ og i stedet nyde at se det vokse sig stort. Uanset størrelsen på det indkøbte træ skal du igen være opmærksom på den forventede højde, når træet efter en årrække når sin fulde højde.

Se på træer til haven på planteskolen

Før du beslutter dig for et eller flere nye træer til din have, er det altid en god idé at tage på inspirationstur til en planteskole, der har et bredt udvalg af træer. På den måde kan du se mange træer på én gang, sammenligne forskellige træer, og få en god idé om, hvad der passer bedst ind i lige præcis din have. På planteskolen har du også mulighed for at spørge ind til, hvordan fx træernes kroner udvikler sig med tiden, og hvor høje træerne sandsynligvis bliver. 

Plant træet på det rigtige tidspunkt

Når du har valgt et eller flere nye træer til dine have, skal de selvfølgelig plantes. Det er vigtigt, at du planter på det rigtige tidspunkt, hvis du vil give dine nye træer bedst mulige vilkår. 

Løvtræer må aldrig plantes tidligere end i slutningen af oktober. Til gengæld kan de plantes frem til marts-april. Grunden til, at du skal vente til slutningen af oktober med at plante fx et nyt bøgetræ, er, at løvtræer helst skal plantes, mens de er i hvile, dvs. efter de har smidt deres blade. Rødderne udvikler sig stadigvæk i den lune efterårsjord, selv om træet er i dvale.

Buske kan blomstre helt frem til frosten

Vil du gerne have, at din have blomstrer på forskellige tidspunkter, er det en god idé også at supplere havens planter med buske. Du kan finde træer med tidlig blomstring som kirsebærkornel, der allerede i januar-marts springer ud med små gule blomster i tusindvis, men det er sværere at finde træer med blomstring i sensommeren.

Træer er stort set færdige med at blomstre i juni, men så kan du vælge nogle buske i stedet, der kan give farver i sensommeren. Dronningebusken går fx i blomst fra midten af juni, mens jasmin blomstrer i juli og hortensia et godt stykke ind i efteråret. Og så er der flere rosensorter, der blomstrer helt frem til, at frosten sætter ind. 

Skab læ på terrassen med buske

Træer kan give læ i haven, men de egner sig ikke rigtigt til at skabe læ på et lille område, både fordi de risikerer at skygge for meget, men også fordi mange træer typisk er højstammede. Men her kan du også få gavn af nogle buske. Der findes nemlig masser af småbuske, der bliver en til halvanden meter høje, og som kan give læ på terrassen uden at skygge, eller kan plantes omkring træerne og give læ her.

Du kan fx vælge en Spirea. Spirea Anthony Waterer er nærmest lyserød, mens Spirea Aguta er hvid.

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Træer i haven

I dette afsnit af ‘Mig og min have’ skal det handle om træer. Træer er en af de discipliner, som vi kan beskæftige os med helt indtil, at jorden bliver bundfrossen, og vi ikke længere kan grave i jorden. Vi tager dig en tur med ud til Arboretet i Hørsholm, hvor du skal møde Arboretmesteren Ole, som giver en tur rundt i Arboretet, som er en samling af løv- og vedplanter. Bagefter er vi taget ud i Jespers have og byder julen indenfor, når vi julehygger, og kigger tilbage på året der gik.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit