Måske drømmer du om et lille træ, der kan pynte uden at stjæle al sollys og udsigt i din lille have? Eller måske overvejer du at plante nye buske eller blomster i din rækkehushave eller kolonihave? 

Hvis du skal indrette en lille have, er der nogle planter, der er mere egnet end andre. Nogle planter, fx syrener og dronningebuske, bliver både meget høje og brede, og det kan hurtigt tage meget af pladsen i en lille have. 

Men hvad skal du så vælge? Få inspiration nedenfor, hvor vi viser 20 forslag inden for følgende seks kategorier:

  • Små træer
  • Søjleformede træer og buske
  • Klatre- og slyngplanter
  • Espalierede blomster og træer
  • Stedsegrønne buske og planter
  • Slanke og høje stauder. 

Små træer

I en lille have kan træerne blive meget dominerende, hvis de er for store. Men på den anden side kan et træ være med til at bryde det flade udtryk, der godt kan komme i en lille have. Plant derfor gerne træer – men vælg nogle små arter, der helst ikke bliver over tre meter i størrelsen. 

Paradisæble

Sydbøg

Rødtjørn

Søjleformede træer og buske

Søjleformede planter kan også være en god måde at få skabt variation i den lille have, uden at trækronen kommer til at fylde for meget. Det giver også en udnyttelse af haven i højden, når grundarealet er lille. 

Søjleenebær

Søjletaks

Søjlebøg

Klatre- og slyngplanter

Du kan også selv skabe nogle søjler, fx ved at barbere grenene af et gammelt træ, der ellers skulle fældes, eller støbe en stolpe ned i jorden. Klatreplanter kan også bruges i forbindelse med et plankeværk eller lodrette flader som et skur eller en husvæg. 

Rådhusvin

Klematis

Kaprifolie

Vinterjasmin

Espalierede blomster og træer

Udnyt fladerne langs hus, skur og hegn med espalierer, hvor planterne fylder mindre. Du kan fx espaliere frugttræer, som beskæres hen over sommeren, hvor de kan formes. Eller du kan bruge klatreroser i stedet for rosenbuske. Vær dog opmærksom på, at roser skal have godt med vand, hvis de ikke skal tørre ud, og hvis de er espalieret op ad huset, vil jorden som regel være tørrere her. 

Klatreroser

Æbletræer

Pæretræer

Stedsegrønne buske og planter

Stedsegrønne planter kan skabe struktur i haven og sikre, at den ikke bliver alt for død at se på om vinteren. Efeuen er både klatrende og stedsegrøn – men kræver, at man gider at klippe og trimme den. De stedsegrønne buske kan måske klippes i nogle sjove former, da du typisk vil bruge mindre tid på at klippe hæk, end hvis du havde en almindelig parcelhushave. 

Efeu

Buksbom

Kugletaks

Slanke og høje stauder

Ligesom med buske er der nogle stauder, der spreder sig meget og vil optage en stor del af haven, og hvis planterne står tæt, og der ikke er så meget plads, vil de komme til at dominere. Undgå fx en daglilje, der efter fem år vil fylde rigtig meget i forhold til, hvor lidt blomst den giver. Gå også efter slanke stauder med spir. 

Fingerbøl

Kongelys

Virginsk ærenpris

Stokrose

Podcast: Mig og min have

Episode 3: Roser

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit