Print din egen plantekalender

Læs artiklen og se, hvordan du får en blomstrende have året rundt. Du kan også printe guiden og hænge op derhjemme. 

Download planteguiden her

Vil du gerne have noget kønt at se på året rundt i haven – og ikke kun i maj og juni, hvor mange blomster springer ud?

Der er heldigvis masser at vælge mellem, som kan give oplevelser med planter, også i den kolde og mørke tid. En lang række klassiske haveplanter kan i øvrigt sagtens plantes og trives i krukker på en altan.

Får du lyst til en bestemt staude eller stedsegrøn plante, så undersøg først, hvornår det er bedst at sætte den i jorden, og om den passer ind med de andre planter, som den skal indgå sammen med.

Vi gennemgår her hver af årets 12 måneder, og haveekspert Jesper Carl Corfitzen kommer med forslag til kendte og mindre kendte planter, du kan nyde på det tidspunkt. 

Vejret i januar

Middeltemperatur: 1,4 °C

Nedbør: 67 mm

Soltimer: 50

Jordtemperatur: 3,6 °C  

Januar

Er haven eller altanen et trist syn, kan du på denne tid af året få glæde af planter med både smukke blade og blomster. Stedsegrønne planter liver op i januar, og mange træer står med smukke grene fx birk, hvid-, rød- og guldkornel og frugttræer. 

Haveeksperten anbefaler

Troldnød, Hamamelis x intermedia, giver vinterhaven gyldne eller bronzerøde farver. Reservér god plads til busken, da den med tiden bliver mere bred end høj. Beskær så lidt som muligt, og nyd det asymmetriske og de smukke efterårsfarver, som den også får, da det er en havebusk med to sæsoner.

Amerikansk alunrod, Heuchera americana: Den farvestrålende, stedsegrønne eller rettere bordeauxrøde, limegrønne, nøddebrune osv. plante er velegnet til krukker og i bede ved ter­rassen. Den har fantastiske bladmæssige egenskaber, der holder stort set hele året. Tidligt forår kan den virke lidt slidt.

Andre planter til januarhaven

Rørhvene, Calamagrostis;  mosbregne, Polystichum setiferum ’Herrenhausen’; kejserbusk, Viburnum x bodnantense.

Vejret i februar

Middeltemperatur: 1,1 °C

Nedbør: 43 mm

Soltimer: 61

Jordtemperatur: 3,5 °C

Februar

Kyndelmisse falder den 2. februar og angiver, at nu er halvdelen af vinteren gået. Februar har historisk set været den koldeste af årets måneder, men i år var februar nærmest forårsagtig, og her ville du godt kunne plante de løvfældende træer og buske.  

Haveeksperten anbefaler

Japansk star, Carex morrowii, er en vintergrøn og bunddækkende græsart, som fås i et utal af varianter og farvenuancer og kan plantes i både altankasser, krukker og sammen med stauder tæt på terrassen. Den er tuedannende med udløbere, så den skal fra tid til anden graves op, deles og genplantes.

Vintergæk, Galanthus nivalis. Har du ikke denne klassiker, så skynd dig at få nogle aflæggere. Planten trives især i dybmuldet til halvfugtig jordbund. Her kan du virkelig nørde og eksperimentere med forskellige sorter. Visse løg koster endda flere tusinde kroner, men mindre kan selvfølgelig gøre det.

Andre planter til februarhaven

Taks, Taxus baccata; alunrod, Heuchera; erantis, Eranthis hyemalis, vinterjasmin, Jasminum nudiflorum.

Vejret i marts

Middeltemperatur: 3,5 °C

Nedbør: 40 mm

Soltimer: 146

Jordtemperatur: 2,9 °C

Marts

Årets første forårsmåned kan være ret vinterlig, men dagene er lange nu, og 20. marts er det forårsjævndøgn. Horn- og alpevioler kommer frem og kan også sagtens klare sig i krukker og altankasser nu. Ved jordbunden vrimler det nu med hvide, blå og gule forårsblomster. 

Haveeksperten anbefaler

Påskeklokke, Helleborus orientalis, er nærmest ikke til at komme uden om i forårsmånederne, hvor de kan fylde bed og krukker med de største glæder. De står længe og modstår frost, sne og slud, men shiner totalt i solskin. De fås i mange farver fra cremegule til næsten sortrøde.

Blå anemone, Hepatica nobilis. Mere dansk bliver det ikke, og selvom den ikke står så længe, er den fine, lille blå anemone værd at vente på hele året. Den trives i en kalkrig jordbund i fuld sol til halvskygge og kan sagtens vokse i kanten af plænen.

Andre planter til martshaven

Krokus, Crocus; vibeæg, Fritillaria meleagris; martsviol, Viola odorata; pil, Salix; påskeliljer, Narcissus pseudonarcissus.

Vejret i april

Middeltemperatur: 7,7 °C

Nedbør: 30 mm

Soltimer: 211

Jordtemperatur: 4,5 °C

April

En drilsk måned, der både kan byde på vintervejr og nærmest sommer. Der er stadig risiko for nattefrost, men der sker for alvor noget på plantefronten. Forsytiaen og narcisserne spreder gule farver, og løvspring nærmer sig; birken springer ud som en af de første i slutningen af april. 

Haveeksperten anbefaler

Almindelig tusindfrydBellis perennis, en skøn, lille og moderne krukkeplante, som du sagtens kan plante ud i din vilde græsplæne. De fås i nye, lækre farver og både i fyldte og semifyldte udgaver. 

HundetandErythronium, er en løgplante, der fortjener større opmærksomhed. Den er en lidt langsom starter, men når den først har fået fat, bliver grupperne kun smukkere og smukkere med tiden.

Andre planter til aprilhaven

Kugleprimula, Primula denticulata; vild tulipan, Tulipa sylvestris; karryplante, Helichrysum italicum; stenurt, Sedum; japansk kirsebær, Prunus serrulata; magnolie, Magnolia.

Tip! Plant blå hyacinter og skilla, som går fint til de mange gule nuancer i aprilhaven.

Vejret i maj

Middeltemperatur: 11,3 °C

Nedbør: 48 mm

Soltimer: 237

Jordtemperatur: 8,8 °C

Maj

Træer og buske står nærmest i kø for at vise sig frem i majhaven, og det er de lyse pastelfarver, som dominerer. I løbet af måneden springer rododendron også ud. Jordtemperaturen er perfekt nu til plantning, men vand rigeligt specielt i tørre perioder.

Haveeksperten anbefaler

Nellikerod, Geum ’Mai Tai’, er en skøn staude, der tåler halvskygge og trives godt i skovbedets lysåbne områder, i et humusrigt bed ved terrassen og i krukker. Den fås i mange klare farver fra citrongul over abrikos til orange og rød.

Parasolblad, Astilboides tabularis, er en stor og fantastisk bladplante til skovhaven, der med sine mægtige, saftiggrønne blade skyder til vejrs i maj, hvor den folder sine store parasoller ud. Kræver en fugtighedsbevarende jord og gerne let skygge. Planten er ikke vild med udtørring.

Andre planter til majhaven

Rododendron, Rhododendron; blåregn, Wisteria; storkonval, Polygonatummultiflorum; hosta, Hosta; prydløg, Allium hollandicum; syren, Syringa; storkenæb, Geranium; klematis, Clematis.

Tip! Undgå blæsende og varme dage til udplantning, da planterne her har større fordampning. 

Vejret i juni

Middeltemperatur: 14,3 °C

Nedbør: 64 mm

Soltimer: 240

Jordtemperatur: 11,3 °C

Juni

Nu kan vi glæde os over et væld af stauder i blomst. Samtidig står træer og buske stadig med frisk og lysegrønt løv her i årets første sommermåned. Nattefrosten må betegnes som passé nu, hvorfor du kan plante alle de sommerblomster, som du har lyst til.

Haveeksperten anbefaler

Sibirisk iris, Iris sibirica, står med sine blålilla, ranke blomsterstande i juni måned og er en velegnet staude til fugtig jordbund, fx i kanten af en havedam. En klassisk staude, der absolut tåler et gensyn.

Kornvalmue, Papaver rhoeas, er en billig, etårig og dynamisk staude, der popper op nye steder i haven år efter år. Det kræver dog, at du river jordoverfladen om foråret, før frøene spirer frem.

Andre planter til junihaven

Rosen ’Jude the Obscure’; bronzeblad, Rodgersia podophylla; akeleje, Aquilegia; fingerbøl, Digitalis; japansk snebolle, Viburnum plicatum ’Mariesii’; prydtidsel, Echinops ritro.

Vejret i juli

Middeltemperatur: 17,4 °C

Nedbør: 73 mm

Soltimer: 242

Jordtemperatur: 15,1 °C

Juli

Højsommeren kan være både tør og varm som i 2018 eller våd og kølig som 2017. Og julihaven kan også især sidst på måneden fremstå lidt falmet sammenlignet med maj og juni. Men trods alt er der masser af muligheder for at få masser af blomstrende planter i både have og på altan.

Haveeksperten anbefaler

Solbrud, Helenium ’Moerheim Beauty’, er en klassisk, langtidsblomstrende staude, der passer sammen med prydgræsser og andre fyldige stauder. Fås i brændte og gyldne toner og er god til buketter.

Russisk mandstro, Eryngium planum, er en vaskeægte staude til både sommerhus- og parcelhushaven, hvor den kan stå mellem andre stauder i det tørketolerante staudebed. Den tiltrækker insekter og er helt uundværlig efter min mening. Fås i skønne azurblå farver.

Andre planter til julihaven

Daglilje, Hemerocallis; løvehale, Phlomis; lavendel, Lavandula; nøkkerose, Nymphaea.

Tip! Lav selvvandere til krukkerne ved at sætte en fyldt vandflaske med hovedet nedad i potten. 

Vejret i august

Middeltemperatur: 16,7 °C

Nedbør: 99 mm

Soltimer: 187

Jordtemperatur: 15,6 °C

August

Sensommer, men også indtil for nogle år siden årets gennemsnitligt varmeste måned. Det er høsttid, frugttræerne bugner, men sommerblomsterne og masser af stauder sammen med forskellige prydgræsser skaber stadig gode sommerlige oplevelser i haven.  

Haveeksperten anbefaler

Palmelilje, Yucca filamentosa, er en eksotisk staude, der kan stå ude hele året på terrassen i krukker eller udplantet i bede, hvor den signalerer sydlandsk stemning, så det brager. Anvendes alt for lidt, men er at foretrække frem for mange andre af de sydlandske planter, der skal bæres ind om vinteren.

Purpursolhat, Echinacea, er en populær staude, hvor der er kommet mange nye og moderne sorter til. Ikke alle er dog lige stabile i staudebedet og må fra tid til anden udskiftes som med sommerblomster.

Andre planter til augusthaven

Anisisop, Agastache hybr. ’Black Adder’; ratibida, Ratibida pinnata; newzealandsk hør, Phormium tenax; virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum.

Vejret i september

Middeltemperatur: 13,7 °C

Nedbør: 73 mm

Soltimer: 151

Jordtemperatur: 14,7 °C

September

Årets første efterårsmåned er traditionelt blevet betegnet som den bedste måned til planteprojekter, fordi jorden nu er både lun og fugtig. Men det er også en måned, hvor haven stadig har masser at byde på i form af blomstrende planter. 

Haveeksperten anbefaler

Pileurt, Persicaria amplexicaulis, er en bordeauxrød sensommerstaude, som ikke må forveksles med japansk pileurt. Stauden passer godt sammen med andre sensommerstauder, fx høstanemone og sankthansurt.

Raketblomst, Kniphofia, er en karakterfuld og farverig staude, der sender sine raketter til vejrs i slutsommeren. Den tåler tør, veldrænet jord og en solrig plads.

Andre planter til septemberhaven

Høstanemoner, Anemone hupehensis; sankthansurt, Sedum telephium; skovaster, Aster divaricatus; storkenæb, Geranium; russisk salvie, Perovskia atriplicifolia; glasbær, Callicarpa bodinieri.

Vejret i oktober

Middeltemperatur: 9,8 °C

Nedbør: 83 mm

Soltimer: 102

Jordtemperatur: 12,0 °C

Oktober

En have med efterårsfarver kan være lige så smuk, som da det hele stod friskt og nyudsprunget i maj. Oktober kan byde på den første nattefrost, men normalt er det en god måned til planteprojekter, og det er nu, du skal planlægge forårshaven og lægge løg i jorden. 

Haveeksperten anbefaler

Vedbendbladet alpeviol, Cyclamen hederifolium, den lille knoldplante blomstrer lystigt trods regn og blæst og dækker jorden med sine smukke hvide eller rosafarvede blomster. En ret nem plante, hvis man blot sætter den i kanten af havebuske og lidt i skyggen samt i en skovmuldet jordbund.

Havehortensia, Hydrangea paniculata ’Pinky Winky’, er en af de nemmeste hortensiaer, og den giver fuld valuta for pengene ved sin lange blomstring. Den kan beskæres om foråret og vil stadig kvittere med et rigt blomsterhav i cremehvide, store stande, der kan skifte til sharp pink.

Andre planter til oktoberhaven

Hjortetrøst, Eupatorium cannabinum; anisisop/indianermynte, Agastache foeniculum; kongebregne, Osmunda regalis; haveazalea, Pentanthera; lampepudsergræs, Pennisetum.

Vejret i november:

Middeltemperatur: 6,3 °C

Nedbør: 77 mm

Soltimer: 52

Jordtemperatur: 8,9 °C

November

November er i gennemsnit årets vådeste måned, og en rask storm kan blæse de sidste blade af træerne. Men det er også i denne måned, hvor træer og buske forvandles fra frodige masser til strukturgivende elementer i landskabet, haven eller i krukken på terrassen og altanen. 

Haveeksperten anbefaler

Slangeskæg, Ophiopogon planiscapus, er en lille græslignende plante, der er sort og et fint bunddække til de lysere stauder eller buske, der kan stå som overstandere på en mør bund af denne lille bunddækkeplante. Den kan også plantes i krukker.

Japansk prydæble, Malus sieboldii, er det fineste lille prydtræ, der får fine hvide blomster i maj og hen over efteråret iklæder sig efterårsdragt i form af smukt løv for til sidst at smide bladene og stå tilbage med de fineste små guldæbler til og med julemåneden. 

Andre planter til novemberhaven

Julerose, Helleborus Niger; stribet løn, Acer pensylvanicum; gyvel, Cytisus scoparius; manchurisk aralie/fandens spadserestok, Aralia elata.

Tip! Når bladene falder af, er det godt at have planter i haven med smukke grenstrukturer. 

Vejret i december

Middeltemperatur: 3,0 °C

Nedbør: 83 mm

Soltimer: 44

Jordtemperatur: 5,9 °C

December

Julen står for døren, og det er en fordel, hvis du kan hente materialer til juledekorationerne i naturen eller i egen have. Grønne og farverige planter gør sig godt foran din hoveddør eller på altan og terrasse. Gode emner er fx troldhassel, lav bjergfyr, skimmia, buksbom og julerose.

Haveeksperten anbefaler

Hvid kornel,Cornus alba ’sibirica’, er en skøn efterårsbusk med sine smukke, nærmest lakrøde grene, som den står med vinteren over. Den skal dog beskæres tilbage hvert eller hvert andet år. Gør du ikke det, mister den sin vinterrøde glans og dermed sin betydning. Beskæring sker i marts.

Mexikansk fjergræs, Stipa tenuissima, er prydgræs, der virker året rundt. Om sommeren fylder den ud mellem stauderne, og om vinteren i frost kan den stå solitært i krukke. Det er en græs, der i den grad gør noget for at fremme den vinterlige haveglæde.

Andre planter til decemberhaven

Skimmia; hemlock/skarntydegran, Tsuga; efterårslyng, Calluna.

Tip! Troldhassel og bjergfyr er godt at have i haven til julens dekorationer indendørs. 

Du kan downloade planteguiden som pdf her

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Planteglæde

Planteglæde! Andreas er kommet på besøg hos Jesper og hans nogen-og-tusinde planter, der står i hans have. Du får en guide til hvilke planter du skal gå afsted med derhjemme. Og det er uanset om du er barn, øvet eller en rigtig plantenørd. Så lyt med og bliv klogere på hvilken have der passer til lige netop dig.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit