I efteråret visner mange blomster og bladene på løvtræer og -buskene. Men du kan stadig få masser af farver i haven. 

Vælg efterårsblomster og planter, buske og træer, der giver farver i efteråret

Med lidt planlægning og ved at vælge de rette efterårsblomster, planter, buske og træer kan de bidrage med farvespil og oplevelser langt ind i vinteren. Mange af de planter, vi om foråret og sommeren nyder, når de springer ud og blomstrer, leverer nemlig de flotteste efterårsfarver, når de forbereder sig på løvfald.

Hvor nogle arter smider bladene, så snart de fornemmer efteråret, leverer andre varme og gyldne farver, der på en kold og våd efterårsdag kan lyse godt op i haven. Nogle sorter kan endda levere farver helt ind i vinteren.

Placér efterårsblomster og -planter, så de kan ses fra vinduet

Da vi ikke bruger haven på samme måde om efteråret som om sommeren, men i højere grad betragter den indefra eller i forbifarten, kan du med fordel placere de smukke efterårsblomster og efterårsplanter, så de kan ses fra vinduer eller nær havegangen.

Vælg gerne planter, der giver forskellige indtryk i form af farvespil. Nogle planter giver lyse, gule farver, mens andre har mere knald på med dybe røde og kraftige orange farver. Sammen giver de et fantastisk farvespil i det måske lidt triste og grå efterårsvejr.

6 bud på planter med smukke efterårsfarver

Rådhusvin, Parthenocissus tricuspidata  

Rådhusvin er en klatreplante, der hæfter sig til murværk, hegn og andre flader med hæfterødder. Rådhusvinen kan nemt dække store facader, da den kan række både højt og bredt med sin kraftige forgrening.

Om sommeren står den med store, blanke, mørkegrønne blade, der i løbet af efteråret blad for blad skifter farve til kraftige røde, orange og gule nuancer.

At alle rådhusvinens blade ikke skifter samtidig, giver en fantastisk mosaik i løbet af efteråret, i takt med at den forbereder sig til vinteren. Lige inden den smider sit løv, står rådhusvinen knaldrød.


Kvalkved, Viburnum opulus

Kvalkved er 3-4 meter høje buske, der i maj og juni står med flotte, hvide, skærmelignende blomsterstande.

Om efteråret skifter kvalkvedens blade fra grønne til kraftig røde, samtidig med, at de smukke, røde og blanke bær sætter yderligere gang i farvespillet. Efter løvfald bliver de klare, røde bær siddende til langt ind i vinteren.


Sumpeg, Quercus palustris

Har du meget plads, og ønsker du at plante store træer, kan sumpeg være en af dem, der med sine knaldrøde efterårsfarver kan give glæde til både dig og dine nærmeste naboer.

Sumpeg bliver op til 20 meter høj; det tager dog nogle år for træet at nå denne højde. Sumpegens blade skifter fra blank mørkegrøn til kraftig skarlagenrød i efteråret, inden træet endeligt smider bladene.


Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Klatrehortensia plantes typisk på grund af deres evne til at dække store flader og for deres store, hvide blomsterskærme i juni og juli. De findes i mange haver, hvor de vokser på hegn og husmure ved hjælp af deres hæfterødder.

Men klatrehortensiaen kan mere end at blomstre i sommeren. Den kvitterer i efteråret med de smukke gulorange høstfarver, der sammen med de afblomstrede blomsterstande giver ekstra liv til efterårshaven. De visne blomsterstande bliver siddende hele vinteren, og sammen med klatrehortensiaens flossede bark giver de også karakter hele vinteren.


Hvid kornel, Cornus alba

Hvid kornel kendes trods navnet bedst for sine farverige grene, som planten får i løbet af efteråret, samtidig med, at dens ellers lysegrønne blade slår over i efterårets røde og orange farver.

Efter løvfald står hvid kornels grene tilbage med en kraftig farvekontrast hele vinteren. Om foråret mister grenene igen det meste af farven og sætter nye blade og hvide blomster.

Busken skal beskæres med et par års mellemrum for at beholde den kraftige grenfarve om vinteren. Af sorter kan nævnes Cornus alba ’Sibirica’, der har kraftigt røde grene, og Cornus alba ’Midwinter Fire’, der har kraftigt gule grene med røde grenender.


Løn, ahorn m.fl., Acer  

De forskellige arter og sorter af Acer giver et varieret farvespil inden for de gule, orange og røde farver. Alt efter art og sort varierer Acer både i størrelse, bladform og -farve.

Den japanske ahorn findes i helt lave, næsten krybende sorter, hvor fx sukkerløn bliver et noget større træ til både haver og parker. Fælles for dem er de kraftige efterårsfarver, der på det helt rigtige tidspunkt sætter gang i flammehavet i haven.