Hvad skal du tænke på, før æbletræet plantes?

Du skal gøre dig nogle overvejelser om, hvor stort dit træ skal blive og hvilken form, det skal have, før du planter træet ud. Herefter skal du tænke på, hvordan jorden skal være sammensat for at træet har de bedste vækstbetingelser, og hvornår på året det er bedst at plante ud - og til sidst er det i gang med at grave.

Hvor stort skal æbletræet være?

Drømmer du om et æbletræ, der er så stort, at du kan sidde og nyde eftermiddagskaffen under en blomstrende lyserød sky? Eller om et træ til den yngstes gynge - eller måske om et fint og sirligt æbleespalier? Eller drømmer du bare om par middelstore træer, hvor æblerne er nemme at plukke, og hvor udbyttet kan forsyne dig og dine med frisk frugt?

Uanset drømmen kan du finde det rigtige træ, for æbletræer findes i mange størrelser og former. Lige fra det slanke, søjleformede ballerinatræ, som kun har en enkelt stamme, til den store kæmpe, som vi kender fra gamle landbohaver.

Ud over sorten er det æbletræets rod - det, man kalder grundstammen - som afgør træets størrelse.

Æbletræer vokser ikke på deres egen rod, men er ligesom fx roser podet på en anden rod, grundstammen. Grundstammen kan være kraftigt, middelkraftigt eller svagt voksende, hvilket dermed afgør træets størrelse.

De mest almindelige grundstammer til æbler er følgende:

  • Frøstamme(vildstamme). Her bruges roden fra det vilde skovæble Malus sylvestris, og den giver et rigtig stort æbletræ, som man ser det i gamle landbohaver. Så store træer er der kun plads til i store haver. Er jorden meget let og sandet, er æbletræer podet på frøstamme et godt valg, fordi andre grundstammer vil give for svag vækst. De store træer er ældre, inden de bærer frugt, end æbletræer på svagere grundstammer. Æbletræer på frøstamme er ikke standardsortiment, men skal bestilles på planteskolen.
  • MM-111 giver træer, som er næsten lige så store som træer på frøstamme (ca. 90 procent). De kan bruges under de samme forhold som frøstamme.
  • MM-106 giver middelstore træer, som passer godt i de fleste haver. Roden vokser så godt, at træet klarer sig, også selv om forholdene ikke er ideelle. Størrelsen er ca. 70 procent af træer podet på frøstamme. Det er den mest almindelige grundstamme.
  • M-26 er en svagt voksende grundstamme (rod) og giver træer, der kun bliver halvt så store som træer på frøstamme. Det er gode træer til en lille have, hvor jorden er god, og de er velegnede til espalier.
  • M-9 er en meget svagt voksende grundstamme. Træet bliver kun 40 procent så stort som et træ podet på frøstamme. Disse dværgtræer kræver meget gode dyrkningsforhold, dvs. læ og god jord, for at trives. Du bør kun vælge det, hvis du vil have et helt lille træ, fx til en stor krukke eller til espalier. Roden er meget svagt voksende og kan ikke holde træet, når det bærer frugt, så træet bør altid være bundet op til en kraftig støttepind. I de fleste tilfælde er det bedre at vælge et træ på grundstammen M-26.

Hvordan skal æbletræet se ud?

De fleste æbletræer, som sælges på planteskolerne, er 2-års-træer. De står ofte i potter eller med klump, og æbletræsproducenten har allerede formet træet til dets blivende vækstform.

  • Vælg et træ, der har en lige stamme på 60-70 cm uden grene med 4-5 gode grene herover. Jo mere vandret grenene sidder, jo bedre. Grene med en spids vinkel brækker let af træet, når de bærer masser af tunge æbler.
  • Grenenes skudspidser skal være friske og uskadte.
  • Podestedet, som du kan se nederst på stammen som en lille bule eller et lille knæk, skal sidde mindst 15 cm over jordoverfladen. Kommer podestedet ned i jorden, er der risiko for, at den sort, der er podet på roden, selv sætter rødder, og så får du ikke den vækstkraft, du har regnet med.
  • Barken på stamme og grene skal være uskadt.

Træer til espaliering

At espaliere frugttræer er lidt af en kunst, som kræver omhu og tid. Ønsker du et smukt espaliertræ, skal du begynde med et 1-års-træ. Det er ikke en normal standardvare, så du skal bestille træet.

Vælg en svagt voksende, sund sort på grundstamme M-26 eller M-9. Et 1-års-træ består kun af en rod/grundstamme, hvorfra den podede æblesort vokser op med en enkelt stamme, måske med nogle korte sidegrene.

Hvor skal æbletræet plantes?

Æbletræer vokser bedst i god næringsrig jord, som er veldrænet og dermed ikke står vandmættet i våde perioder. Er jorden sandet, bør du undgå at plante træer på en svag grundstamme. Jorden skal have neutral pH-værdi, dvs. hverken for sur eller for kalkholdig.

Hvis du vil plante et nyt æbletræ et sted, hvor der forinden har stået et andet æble- eller pæretræ, skal du skifte jorden ud med frisk jord. Du kan godt plante et nyt æbletræ der, hvor der tidligere stod fx kirsebær eller blommer.

Æbletræer foretrækker en solrig plads, hvor der er passende læ. Står æbletræet i stærk blæst, er der risiko for, at grenene brækker, navnlig i efteråret, når de står fyldt med mange æbler.

Æbletræer, som bliver middelstore, kan plantes med mindst 4-5 meters afstand til nærmeste træ. Er træet podet på frøstamme, skal afstanden være mindst 5-7 meter. Er det podet på den svage grundstamme M26, er en afstand på godt og vel 3 meter tilstrækkelig, hvis træet er fritvoksende.

Æbler til espalier op ad en mur klarer sig bedst på en vestvendt mur eller evt. en østvendt. Den nordvendte mur er for skyggefuld, og den sydvendte er for varm og tør. Når æbletræet er plantet skal det have masser af vand i tørre perioder.

Når du har fundet det helt rigtige sted til dit nye æbletræ, skal det plantes omhyggeligt, så det får en god start og vokser godt.

Hvornår skal træet plantes?

Æbletræer, som er købt i potte eller med klump, kan i princippet plantes hele året, hvis du bare husker at vande tilstrækkeligt. Det bedste og sikreste tidspunkt er dog efteråret, hvor der normalt kommer masser af regn, og hvor træet har tabt sine blade, så det ikke bruger så meget vand.

I løbet af efteråret begynder træet at sætte nye rødder, og i forårstiden indtil løvspring sætter træet mange nye rødder, så det bedre kan klare en tør sommer. Du bør dog altid vande forår og sommer det første år efter plantning.

Planter du et æbletræ som barrodsplante, hvor rødderne ikke er beskyttet af jord, er det bedste plantetidspunkt i en tøvejrsperiode i plantens hvileperiode fra oktober til marts.

Hvordan planter du et æbletræ?

  • Sæt potten i en spand med vand, så roden dækkes af vand, eller vand den rigtig grundigt igennem, inden du planter.
  • Grav plantehullet lidt større end potten, så træet kan sende sine rødder ud i den løse jord omkring rodklumpen.
  • Fyld et par spande vand i plantehullet, og vent med at plante, til vandet er trukket væk fra hullet. Så er jorden omkring hullet godt gennemvædet.
  • Slå en støttepæl godt i jorden, når vandet er trukket ud i jorden, så den står i den side af plantehullet, som vender mod vest, hvor vinden oftest kommer fra.
  • Tag træet ud af potten, og frigør rødder, som snor sig rundt om potteklumpen. Hvis der er så lange rødder, at de skal krølles sammen for at kunne være i plantehullet, skal du klippe dem af til en passende længde. Brug en skarp saks.
  • Kom lidt løs jord i bunden af plantehullet, og stil træet i hullet, så overkanten af jordklumpen flugter med overkanten af den omgivende jord.
  • Fyld hullet omkring rodklumpen 2/3 op med jord, og vand godt, så jorden falder til omkring rødderne.
  • Fyld hullet op, træd jorden omkring træet lidt til, og vand igen. Dit nye æbletræ skal stå i samme højde, som det stod i potten.
  • Sæt et bredt bånd - fx en gammel sikkerhedssele - om stammen i den ene ende og om støttepælen i den anden ende, sådan at træet står lodret, når båndet er stramt. Når det blæser fra vest, holder støttepælen træet oppe, så roden sidder stabilt i jorden.

Hvordan plejer du træet efter plantning?

Efter plantning skal du holde jorden ren rundt om træet.

  • Fjern ukrudt eller græs i en omkreds på ca. en kvadratmeter, og hold jorden ren i de næste par år, så det nye æbletræ ikke skal konkurrere med ukrudt eller græs om vand og næringsstoffer.
  • Vand jorden grundigt igennem i tørre perioder de første 2-3 år.
  • Vand med meget vand ad gangen, så det når dybt ned i jorden. Vander du ofte, men kun med lidt vand, risikerer du, at træet sætter sine rødder i jordoverfladen. Dermed bliver det følsomt for tørt vejr, der kan udtørre rødderne.

Podcast: Mig og min have

Episode 6: Frugt i haven

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Træer i haven

I dette afsnit af ‘Mig og min have’ skal det handle om træer. Træer er en af de discipliner, som vi kan beskæftige os med helt indtil, at jorden bliver bundfrossen, og vi ikke længere kan grave i jorden. Vi tager dig en tur med ud til Arboretet i Hørsholm, hvor du skal møde Arboretmesteren Ole, som giver en tur rundt i Arboretet, som er en samling af løv- og vedplanter. Bagefter er vi taget ud i Jespers have og byder julen indenfor, når vi julehygger, og kigger tilbage på året der gik.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit