Har du ingen gammel æbletræsstamme i baghaven, du kan pode på, kan du lave dit eget æbletræ i en potte alligevel.

Følg guiden herunder – så har du snart et nyt æbletræ, der kan pryde i haven eller på terrassen og levere friske, hjemmeavlede æbler.

Disse æbletræer er gode til dyrkning i krukker

Når du ønsker at dyrke et æbletræ i et krukke, så stiller det store krav til træet. Det hele handler om at finde den rigtige grundstamme til træet og herefter pode med den sort, der ønskes.

Der findes grundstammer, som tillader, at æbletræet bliver meget stort. Det gælder fx vildstammer, der har en kraftig vækst og giver store klatretræer. Vælger du et træ med disse egenskaber, vil det hurtigt vokse ud af krukken. 

Du skal derimod vælge æbletræer, der vokser langsomt og har en 'svag' grundstamme, der ikke tillader, at træet vokser sig stort. Her kan du gå efter den type af æblegrundstamme, der kaldes M9.

Du kan pode de fleste sorter på disse grundstammer, og derved kan du få træer i meget forskellige størrelser, men med æbler af samme sort. 

Hvilken æblesort egner sig bedst til plantning i potter?

Selvom grundstammen er vigtig, så skal et æbletræ i potte også have den rigtige æblesort. Æblesorter, der giver træet store kroner, er ikke det bedste valg til potter. Her egner de sorter, der kaldes søjleæbletræer sig derimod rigtig godt.

Søjleæbletræer bliver ikke for bred i væksten, og derfor passer den til dyrkning i potter eller krukker. Her er det igen vigtigt, at den er podet på den rigtige type grundstamme, der vokser langsomt. 

Både Pomfital og Suncats er sorter, der betegnes som søjleæbletræer, og de er derfor gode bud på en sort, hvor du kan få succes med æbletræer i potter.

Når træet har fået en vis størrelse, kan du plante det ud i haven – eller midlertidigt passe og pleje det i en stor krukke på terrassen, indtil roden bliver for stor og må plantes ud.