Er du træt af den gamle æblesort på træet i baghaven – eller giver dit æbletræ ikke så meget frugt længere? Så kan en podning af din gamle æbletræsstamme eller dit eget, nye selvgjorte æbletræ være svaret på dine æble-bønner.
Pod dit æbletræ eller en ny grundstamme sidst i februar eller starten af marts – du får de bedste resultater, når saftstigningen i grundstammerne begynder. Og så er du ikke langt fra nye æbler på dit gamle træ, eller dit helt eget hjemmedesignede æbletræ.
Lisbet Dahl Larsen er pometmester på Pometet i Tåstrup, hvor Københavns Universitet har en samling af frugttræer og bærbuske, bl.a. cirka 900 æblesorter, hvoraf 375 er danske.
Se her, hvordan pometmesteren poder æbletræer – på både gamle og nye stammer – og læs flere gode råd om æblepodning nedenfor.
Sådan poder du dit gamle æbletræ
Lisbet Dahl Larsen er pometmester og ekspert i at pode æbletræer. Her viser hun dig, hvordan du klipper og forbereder podekviste samt poder dit gamle æbletræ, så du kan få nye æblesorter i haven.
Redskaber
Når du skal pode et æbletræ – hvad enten det er på en ny stamme med nye podekviste eller på en gammel stamme med en enkelt ny podekvist på – så skal du bruge disse ting:
Elastikbånd, kniv, bast, grensaks, podevoks og grensav.
Skær podekviste af
Køb podekviste på nettet, på planteskoler eller skær dem selv af træer hos venner eller familie.
Husk, at grenene skal nedkøles, indtil du skal bruge dem.
Klip flere grene af
Du ved aldrig, om den enkelte gren lykkes – så klip flere af samtidig, så du har flere at øve dig på.
Skal du pode på en stamme – gammel eller ny – uden andre grene, kan du med fordel pode flere kviste på samtidig.
Bundt kvistene
Bind elastiksnoren om de afklippede kviste – ikke for stramt og ikke for løst.
Pak dem ind
Pak kvistene ind i våde aviser, så de bevarer deres friskhed, indtil du skal bruge dem.
Fold avisen omkring som en pakke.
Plastik og på køl
Når podekvistene er pakket ind i våde aviser, skal du yderligere lægge dem i en plastikpose og mærke denne, så du ved, hvilken sort kvistene er.
Snit fint
Når nattefrosten er borte, og du skal til at pode, skal du skære et langt, fint og lige snit i podekvisten.
Skrå flade
Podekvistens ende, der skal vokse fast på stammen, skal se sådan her ud.
Frisk kvist
Tjek at podekvisten ser frisk ud, er saftspændt og er sund grøn inden i.
Vælg et æbletræ
Beslut dig for ét æbletræ i baghaven – hvis du har flere.
Vælg et træ, der er sundt og velvoksende.
Sav
Sav den gren af, du vil pode på.
15 cm gren
Du kan pode, hvor du vil. Tager du det helt ind til stammen, er det svært at få podekvisten til at hænge ordentlig fast.
Derfor har vi her valgt et grenstykke på cirka 15 cm til at pode på.
Snit ned
Skær et lodret snit ned i stubben på træet.
Vrik barken op
Luk op til træveddet under barken ved at lirke barken til den ene side.
Og den anden side
Gør det samme i den anden side af snittet – og løft så barken meget forsigtigt.
Podekvist
Tag podekvisten med det fine, lige og lange snit.
Øv dig
Podekvisten skal nu stikkes ned i sprækken på æbletræet – øv dig evt. på en afsavet stub inden, så du har håndelaget.
Stik ned
Stik podekvistens spids ned i åbningen på træstubben.
Bind fast
Bind podekvisten fast til stubben, så den ikke brækker af – brug bast eller podetape (eller malertape). Bind den godt fast – som vist her med disse to kviste.
Pointen er, at samlingen skal holdes tæt, så der ikke kommer fugt og sygdomme ind.
Varm voksen
Smelt podevoksen i en gryde. Du skal bruge meget lidt til en enkelt podning, fx en halv deciliter.
Brug en gammel, tykbundet gryde og en gammel kogeplade – fx fra et loppemarked – og smelt lidt mere, end du tror, du har brug for.
Lad resten af voksen størkne – du kan genbruge voksen næste år, når du skal pode igen.
Luk fugt ude
Forsegl elastikken med voks på samme måde som her. Øv dig evt. inden på en stub.
Brug en pensel til at fordele voksen på samlingen. Brug en ren, ny pensel.
Luk alt træ, som du har ’åbnet’ op for, af med voks, så fugt og sygdomme holdes ude.
Færdig
Sådan ser den sammenvoksede podning ud, når den er lykkedes godt. Voksen falder selv af med tiden – men pil elsastik, bast eller tape af i juni måned. Det tager nogle måneder at vokse sammen – og du skal lade det være imens.
Danmarks Nationalæble
Gråstenæblet regnes for at være Danmarks nationalæble, og det har været dyrket i Danmark i over 300 år.
Æblet menes oprindeligt at stamme fra Centralasiens bjerge i det sydlige Kasakstan og Xinjiang-provinsen i Kina.
Viden om podning stammer helt tilbage til 1560 B.C., og i det gamle Romerrige var kunsten at pode meget populær.
Man mener, at podekviste blev transporteret rundt i Europa af rejsende munke.
Kilde: Lisbet Dahl Larsen, Pometet/Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Dét skal du bruge til podning:
- Brug en grundstamme i baghaven – eller skab dit nye æbletræ på en ny grundstamme, som du planter.
- En eller flere podekviste i en sort, der passer til din smag.
- En podekniv, en lille lommekniv eller en skarp grøntsagskniv fra køkkenet.
- Podetape, snor eller elastik - til at holde podekvisten fast i sprækken med (i første omgang).
- Podevoks, enten en blok der opvarmes eller koldflydende voks. Begge dele kan købes i dit plantecenter eller på internettet.
Hvor skaffer jeg podekviste?
- Klip podekviste af hos naboer og familie, hvis de har en æbletræssort, du godt kan lide.
- Køb også podekviste på Pometet, hvor du kan få alle de gamle sorter.
Hvordan vælger og opbevarer jeg podekviste?
- Klip podekviste af i træets hvileperiode, oftest fra december til februar.
- Sørg for, at kvistene kun er et år gamle, dvs. dannet i forrige sæson.
- Vælg sunde kviste, der er fri for sygdomstegn som meldug og skurv.
- Vælg kviste, der har samme tykkelse som en blyant eller tykkere og en længde på ca. 20-40 cm.
- Opbevar podekvistene fugtigt og på køl ved ca. 4 °C indtil selve podningen.
- Sørg for, at podekvisten er længere tilbage i sin vækst end grundstammen eller den ny stamme.
- Det rette tidspunkt afhænger af forårets komme – og hvornår din æbletræsstamme eller nye grundstamme er i vækst.
Hvordan poder jeg så mit æbletræ?
Groft sagt, skal du snitte en sprække i dit æbletræ med din kniv, hvori podekvistens spidse ende kan stoppes ned – hvorefter hele samlingen holdes fast med voks.
Sådan snitter du:
- Skær et snit på ca. 1,5 cm ned i grundstammen eller på den hovedgren, hvor du ønsker podekvisten skal vokse ud fra.
- Brug podekniven og lav et T-snit, dvs. skær et T og løsn barken en smule, cirka 1.5-3 cm ned – uden at brække den af.
- Snit podekvistens spids, så den er flad, men spids, og kan glides ned i revnen på grundstammen, du lige har lavet. Snit gerne 2-3 cm op ad kvisten.
- Skub podekvistens spids ned i snittet på grundstammen, så de selv hæfter – og hold samlingen sammen med podetape eller elastikker.
- Sørg for at vækstlaget, dvs. træ uden bark, på både stamme og podekvist er i direkte berøring på det størst mulige område.
- Hold snittet rent, og luk hurtigst muligt snittet med podevoks.
Hvordan passer jeg podningen?
- Knæk alle nye skud på grundstammen af, så væksten koncentreres mod podekvisten.
- Når der kommer 2-3-4 knopskud på den nye gren, dvs. podekvisten, så lad dem vokse, til de er cirka 10 cm.
- Bræk derefter alle skud af – undtagen dét ene skud, som du synes ser stærkest og mest lovende ud.
- Selvom det er ærgerligt, så skal du gøre dette, for at få en sund, stærk gren.
Kilde: Lisbet Dahl Larsen, Pometmester, Pometet i Taastrup


Hvilke træer kan podes?
- Du får det bedste pode-resultat på kernefrugter, dvs. æble- og pæretræer.
- Alder betyder noget. Det er fordelagtigt at pode unge træer.
- Alle sorter kan podes på alle sorter. Groft sagt.
- Tænk over, om du poder en sort med tunge æbler på en spinkel stamme – så får den brug for understøtning.
- Sørg for at podekvist og grundstamme er lige tykke – eller pod med flere kviste hele vejen rundt om en tykkere grundstamme.
- Du kan også ’starte’ dit eget æbletræ ved at pode flere grene på en ung rod uden top.
Kilde: Lisbet Dahl Larsen, Pometmester, Pometet i Taastrup
Pometet er Danmarks genbank for frugt og bær

Pometets sortssamling i Taastrup er landets største og omfatter bl.a:
- Over 900 æblesorter - heraf 375 gamle, danske sorter
- Over 150 pæresorter
- Over 110 blommesorter og meget mere
- Også samlinger af bær, bl.a. kirsebær, solbær, stikkelsbær, jordbær, hindbær og hyld findes her.
- Pometet dyrker også en vinsorts-samling samt mindre plantninger af Aronia, kvæde, mispel og paradisæbler.
Pometets samling tjener som genbank for fremtidig dyrkning og har til formål at bevare genetiske ressourcer inden for kulturplanter tilegnet til dyrkning i de nordiske klimaområder.
Kilde: Lisbet Dahl Larsen, Pometmester, Pometet i Taastrup
Hvordan fungerer æbletræers genetik?
- I alle æbler ligger starten på en ny æblesort. Alle kerner er en blanding af modertræet, hvor æblerne stammer fra, og en ukendt bestøversort.
- Derfor kan en bestemt æblesort kun bevares ved vegetativ formering – altså podning.
Kilde: Lisbet Dahl Larsen, Pometmester, Pometet i Taastrup