Akustik er sjældent med på tjeklisten, når du som boligkøber er på udkig efter ny bolig. Det er i stedet parametre som beliggenhed og kvadratmeter, der afgør valget af bolig. Først når vi er flyttet ind, lægger vi mærke til lyden i boligen.

Toke Mølgaard blev for nylig ejer af et splinternyt rækkehus, hvor han bor med sin hustru og parrets 2 små børn. Med 3 etager i forskudte planer, var der blevet god plads til hele familien. Men støjniveauet blev hurtigt et irritationsmoment.

- Ulvetimen, hvor vi laver mad, fjernsynet kører, og børnene er pylrede, har været slem. Her oplevede vi meget støj. Men også hvis vi sad 4 voksne i køkkenet og talte almindeligt sammen. Man bliver hurtigt træt i hovedet, siger Toke Mølgaard om oplevelsen.

Minimalistisk indretning giver mere støj

Særligt i moderne byggeri med store flader af beton og glas kan akustikken give problemer.

- Mange hårde overflader i boligen betyder, at lyden bliver kastet frem og tilbage uden at falde til ro. Det giver mere støj i boligen og kan føre til ubehag og stress, forklarer akustikrådgiver Stephan Zimakoff fra firmaet AA Gruppen, som bl.a. hjælper virksomheder og private med akustik og støjdæmpning.

Har du fulgt tidens trend med hårde gulve og minimalistisk boligindretning, bliver problemet forstærket.

- Tæpper på gulvene og polstrede møbler er med til at absorbere lyd. Så når du fjerner dem, oplever du ofte mere støj, siger Stephan Zimakoff.

Tjek akustikken i en bolig

Akustikken i et rum beregnes med en særlig formel, som bl.a. tager højde for rummets størrelse og lydabsorberende overflader. Men det er også muligt selv at få en fornemmelse af akustikken i rummet.

- Hvis du klapper eller siger en høj lyd, får du en meget god fornemmelse af efterklangen i et rum. Det kan give et fingerpeg i forhold til, om der skal professionel hjælp til, eller om det er noget, du selv kan løse, siger akustikrådgiver Stephan Zimakoff.

Vurderer du, at der er behov for akustikregulering i hjemmet, tilbyder nogle firmaer at lave en gratis beregning, som viser, hvor mange kvadratmeter du bør dække med støjabsorberende materiale.

Et professionelt firma kan også rådgive om, hvor i boligen pladerne skal monteres for at opnå den største effekt.

Tæpper, gardiner og lydabsorberende billeder kan dæmpe støj

Tæpper på hele eller dele af gulvet, gardiner og andre bløde materialer er med til at absorbere lyd i rummet. Du kan også få lavet lydabsorberende billeder til væggene, men det er ofte en dyr og omfattende løsning, da der skal mange kvadratmeter til for at opnå en effekt.

Akustikregulerende loftsplader dæmper støj godt

Loftet kan være nøglen, hvis du for alvor skal forbedre akustikken i boligen. Det giver mulighed for at dække mange kvadratmeter, uden at det går ud over æstetikken i boligen. Det blev også løsningen for Toke Mølgaard. 

- Vi har valgt at montere et lag akustikregulerende loftsplader direkte på vores betonloft, som skal absorbere støjen, siger han til Videncentret Bolius.

Nyt loft gav nyt hjem

For Toke Mølgaard betød monteringen af et akustikregulerende en helt ny oplevelse af hjemmet.

- Her er blevet meget mere roligt. Vi lægger selvfølgelig mærke til det, når vi er mange mennesker, men faktisk også, når man er her alene. Bare det at tage en tallerken op af skuffen i køkkenet er anderledes. Lyden rejser ikke rundt i hele huset på samme måde, men bliver hvor den er, siger Toke Mølgaard.

Det nye loft gav samtidig mulighed for at skjule ledninger til lamperne inde under pladerne.

- I forhold til æstetikken er vi også meget tilfredse. Pladerne har nogle flottere linjer, end det eksisterende betonloft.

Gør det selv eller få professionel hjælp

Montering af akustikregulerende lofter sviner ikke, og du behøver derfor ikke fjerne møbler og andet inventar for at komme i gang.

Loftspladerne fås hos de fleste firmaer enten som en gør det selv-løsning eller med professionel montering. I princippet kan du sagtens montere lofterne selv, men det er præcisionsarbejde, så du skal være lidt ferm på fingrene for at få et flot resultat.

Prisen for et akustikregulerende loft varierer, alt efter hvilken løsning du vælger. Et 20 køkken på 20 kvadratmener med 14 kvadratmeter flåde koster typisk omkring 5-6000 kroner. som gør det selv projekt. Vælger du at få en montør til at udføre arbejdet er prisen omkring 10-12.000 kroner, men prisen varierer alt efter antallet af kanter som skal fuges, antallet af strømudtag og lamper og kvaliteten af det eksisterende loft.