Spørg Bolius

Blodbøg i haven er 16 meter høj - hvor høj bliver den?

Hej

Jeg har en blodbøg, der er 16 meter høj og fra ca. 1930. Hvor meget vokser den endnu, og evt hvor meget vokser den om året, og hvor gammel kan den blive?

Kan den holde til at blive skåret meget langt tilbage?

Blodbøgen er en underart af alm. bøg. I Danmark kan en blodbøg let opnå en alder på ca. 150-200 år. De højeste alm. bøgetræer er ca. 40 meter høje og har en alder på 150 år.

En fuldt udvokset blodbøg kan, alt efter hvor gode vækstebetingelserne er, opnå en højde på max. ca. 25 meter. Den årlige tilvækst varierer mellem ca. 30 og 50 cm.

Blodbøg kan beskæres hele året, men det er rent æstetisk lidt vanskeligt. Hvis man "bare" skærer i toppen, så kan det være meget vanskeligt at bevare den naturlige kronestruktur. Men har man god tid og det rigtige grej, kan det lade sig gøre at beskære en blodbøg og samtidig bevare en smuk krone.

Hvis det ikke er muligt, kan alternativet være en fældning. I nogle tilfælde kan det være den bedste løsning. Jeg har set flere haver, som kun havde en blodbøg. Disse blodbøge gav så meget skygge, at der næsten ikke fandtes andre planter.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden